Filme Filme americane

Born to Be Blue (2015) – proiecție în prezența actorului Ethan Hawke, în cadrul American Independent Film Festival

Born to Be Blue (2015)
Regie și scenariu: Robert Budreau
Distribuție: Ethan Hawke, Carmen Ejogo, Callum Keith Rennie

Born to be blue este un film despre…oh, well, born to be blue! O adiere de vânt îți aduce în fața ochilor, pentru o secundă, câteva fire de păr. Vezi negru în fața ochilor și primul gând care te lovește e că sfârșitul vine și că timp n-a fost suficient pentru a îndeplini toate visele și ideile ce rătăciseră până atunci fără nicio direcție. Inevitabilul este înconjurat de intuneric. Chet Baker voia să aibă control asupra notelor muzicale, voia ca timpul să se dilate pentru ca el să aibă timp să cunoască mai bine notele, să le aprofundeze. Pentru asta a renunțat la iubirea vieții, a înlocuit metadona cu heroina și a realizat unele dintre cele mai bune piese ale carierei lui de trompetist.

Drogul muzicii a câștigat!

Baket reprezintă întruchiparea luptei pentru visul suprem; el luptă pentru a face ceea ce știe el mai bine și depune eforturi extraordinare pentru a-și urma visul și anume, acela de a cânta. Pentru el viața nu există fără acel vis. Compromisuri de fac, dar doar pentru muzică.

Born to be blue este un film despre un film care în cele din urmă nu a prins viață. Scenaristul și regizorul Robert Budreau re-imaginează o parte din viața cântărețului de jazz, realizând un colaj cinematografic în nuanțe de alb și negru. Ethan Hawke interpretează o perioadă de răscruce din viața cântăreţului de jazz, Chet Baker, când acesta reușește să renunțe la heroină și să se îndrăgostească. Însă, toate acestea durează puțin, drogul muzicii fiind mult mai puternic și dorința de a stăpâni muzica depășind orice altă dorință.

Înainte de proiecția filmului, ce a avut loc la Cinema PRO în cadrul Festivalului de Film American Independent, Ethan Hawke își aduce aminte că proiectul de a-l interpreta pe Chet Baker a trecut prin mai multe încercări înainte de a prinde viață. Inițial, ar fi trebuit să-l interpreteze pe Baker când acesta se afla la începutul carierei sale muzicale, dar din anumite motive proiectul a fost decalat, iar Hawke deja se apropia de vârsta de 30 de ani, diferența de vârstă dintre caracter și actor devenind un impediment.

Particularitatea filmului constă în montajul dintre scenele dintr-un documentar nefinalizat și imaginat, documentar care reprezintă un Chet Baker ispășit și salvat, și filmul în sine, care prinde contur în a doua parte a filmului, când proiectul documentarului este închis, iar Baker trebuie să se confrunte cu problemele care îl părăsiseră pentru o perioadă.

Ethan Hawke a invitat publicul prezent la proiecția filmului Born to be blue să se bucure de reprezentație. Atât! Simplu și firesc, o operă de artă trebuie privită și trăită! Aceeași invitație v-o adresez și eu! Bucurați-vă de muzică, de interpretările actorilor și de scenele alb-negru, de muzica unui artist care revine pe scenă după ce „și-a trăit puțin viața”.

Notă: 8/10

Articole similare

Smurfs: The Lost Village (2017) – Ștrumpfii: Satul pierdut

Jovi Ene

Pasiune rece: Decision to Leave (2022)

Dan Romascanu

Holocaust – povestea oamenilor care au ajutat: The Zookeeper’s Wife (2017)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult