Carti Carti de fictiune Recomandat

Sunetul muntelui, de Yasunari Kawabata

sunetul-muntelui_1_fullsize”Sunetul muntelui”, de Yasunari Kawabata

Editura Humanitas Fiction, Colecția Raftul Denisei, București, 2016
Traducere din japoneză de George T. Șipoș

Moto: ”Furtunile ajută rădăcinile copacilor să devină mai puternice.” (pag. 173)

Japonia este pentru multă lume un tărâm exotic, iar ea este așa atât pentru cei care au ajuns cel puțin o dată acolo, cât și pentru cei care o privim de la distanță. Totul pare altfel în Japonia, fie pentru că privim extraordinara dezvoltare economică, aproape din neant după cel de-al doilea război mondial, fie că am auzit diferite știri despre oameni și obiceiuri. Chiar și dacă citim cărți precum ”William Samuraiul”, de Giles Milton, despre o perioadă în care Japonia era aproape închisă străinilor, țara era foarte dedicată regulilor tradiționale, iar viitorul nu se arăta așa de luminos. Cu aceste idei, plec de fiecare dată la drum atunci când citesc autori japonezi și, de obicei, mi le păstrez și după aceste lecturi.

Nici ”Sunetul muntelui”, de Yasunari Kawabata (primul scriitor japonez care a primit Premiul Nobel pentru Literatură, în 1968), nu ne depărtează de acest mit al exotismului nipon. Chiar dacă privește viața unei familii normale, cu un subiect destul de modern, care poate fi aplicat cu siguranță la bătrânii din întreaga lume, există aici o aromă de lume exotică, care trăiește parcă după alte reguli, o lentoare a personajelor care nu reacționează parcă niciodată isteric ca în Balcani sau în Europa de Est, chiar o anumită artificialitate aparentă (nu neapărat pe placul meu, așa e!), care pare a fi proprie doar Orientului Îndepărtat, doar Japoniei. Este o lume în care am dori să trăim cu toții, dar oare ne-am adapta?

Personajul principal al romanului, Shingo, se află undeva la vârsta critică de peste 60 de ani, înainte de pensionare, dar aflat într-un moment al vieții în care regretă deciziile din trecut, situația familiei sale din prezent și necunoscuta viitorului. Viața lui este liniștită, dar parcă fiecare moment pe care îl trăiește ascunde în el o oarecare tristețe: soția a fost luată doar dintr-un capriciu, atunci când sora acesteia, pe care o iubea, a murit, iar acum rutina s-a instalat (”Gândul că nu îi mai atingea trupul decât ca s-o oprească din sforăit îl întristă profund.”); băiatul care locuiește cu ei are și o amantă încă de când s-a căsătorit, iar relația acestora este destul de apropiată, în vreme ce cu Shingo vorbește rareori; cealaltă fiică tocmai s-a despărțit de bărbat și a venit la părinți, împreună cu cele două fiice. Singurele clipe de liniște îi sunt conferite de tânăra noră, Kikuko, care îl divinizează și îl ajută în toate cele (sau este doar o altă transfigurare a societății japoneze, un lucru normal?):

”Pentru el, Kikuko era fereastra care dădea în afara unei case mohorâte. Rudele lui de sânge nu erau așa cum și-ar fi dorit el să fie, și cum nici nu reușeau să trăiască așa cum și-ar fi dorit el să trăiască, relația de sânge devenea apăsătoare și grea. Nora era cea care îl scotea din această ecuație.” (pag. 33)

Yasunari Kawabata
Yasunari Kawabata

Întrebările repetate cu privire la trecut rămân undeva în fundal, deși pot fi considerate chei importante ale romanului. Deseori, Shingo consideră că a făcut alegeri greșite în trecut, începând cu momentul alegerii soției, în dauna surorii acesteia mult mai frumoase, și până la lipsa de comunicare cu fiul său, care poate fi o cauză a destrămării familiei. De altfel, în final, după mai multe întâmplări, chiar el se recunoaște vinovat de toate relele întâmplate celor din jur. Shingo poate fi considerat un tipar pentru cei care trec prin viață rapid, fără conștientizarea marilor decizii pe care le-au luat în viață și, la bătrânețe, încep să rememoreze și… să regrete. Dezamăgirea față de alegerile vechi, primele semne de pierdere a memoriei și dorința de a schimba ceva măcar acum, în ceasul al 12-lea, sunt câteva dintre caracteristicile personajului principal, dar parcă al tuturor bătrânilor nemulțumiți de viață.

Relația sa cu Kikuko vine tocmai din această dezamăgire, pentru că, dacă cei din familie sunt deja cunoscuți și pe umărul lor deja s-a plâns, este singura care îl cunoaște de mai puțin timp și nu a fost nici cauză, nici efect al dezamăgirii (dar poate deveni cu ușurință în viitor). Este poate doar un răspuns la una din întrebările romanului, ”De ce există această atracție pentru ea?”. Shingo nu este un bătrân libidinos, nu face fapte regretabile, doar simte o simpatie deosebită pentru frumoasa noră și oferă acesteia atenția conferită de relația familială, fără a jigni, fără a trece peste anumite reguli, fără a fi distant sau primejdios. Dar o iubește, s-a îndrăgostit de ea? Întrebări la care fiecare cititor poate oferi propriul răspuns.

”Căsătoria e o mlaștină periculoasă care înghite la nesfârșit greșelile partenerilor. Dragostea lui Kinuko pentru Shuichi, dragostea lui Shingo pentru Kikuko erau poate doar întâmplări care vor dispărea fără urmă în mlaștina care era căsătoria lui Shuichi cu Kikuko.” (pag. 113)

”Sunetul muntelui” este o carte foarte poetică, chiar dacă subiectul tratat este cât se poate de direct și lipsit de metafore, respectiv perioada în care adultul se separă de lumea în care a trăit, ia atitudine, se schimbă, pregătindu-se pentru… moarte. Este un roman din care se observă pasiunea declarată a lui Kawabata pentru natură, din descrierile făcute (atât direct, din natura însăși, cât și indirect, prin intermediul viselor descrise) sau din chiar titlurile capitolelor (Cireșul iernatic, În ploaie, Aripile lăcustei etc.), dar în același timp o carte molcomă, cu multe întrebări, cu dialoguri iscusite, dar și exotică precum Japonia însăși.

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas Fiction/Libris.ro/Elefant.ro.

Articole similare

Revista presei culturale (3 – 9 octombrie 2014)

Jovi Ene

Despre nemurire, călătorii în timp și inutilitatea răului. Introspecții cu Gemenii Grayer: ”Conacul Slade”, de David Mitchell

Tudor-Costin Sicomas

Cărți pentru copii: ABC-ul curajului

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult