Carti Eseuri Recomandat

Mic curs de autoapărare intelectuală, de Normand Baillargeon

Mic curs de autoapărare intelectuală, de Normand Baillargeon
Editura Paralela 45, Piteşti, 2011
Traducere de Anca Irina Ionescu

Cartea profesorului Normand Baillargeon este o lectură interesantă şi utilă pentru cei care vor să nu se lase păcăliţi. De cine? De aceia care urmăresc să îi manipuleze în scopuri comerciale sau politice.

Trăim într-o lume în care tot felul de „elite” sau „autorităţi” se străduiesc din răsputeri  să ne inducă în eroare cu mijloace din ce în ce mai sofisticate.  În aceste condiţii, este esenţial să ne protejăm de această teribilă agresiune la care suntem expuşi permanent. Iar apărarea cea mai eficace constă în deprinderea unor tehnici de evaluare a informaţiilor cu care suntem bombardaţi zi de zi.

Cu alte cuvinte, soluţia este să gândim critic. Doar procedând astfel, ne asigurăm autoapărarea intelectuală de care avem nevoie. Nu trebuie să ne decidem pe cine credem, ci să ne înarmăm cu arsenalul de instrumente ale gândirii critice care să ne îngăduie formarea unei opinii proprii, bazată pe argumente logice şi informaţii verificate. Căci, după cum a formulat Poincaré, “a te îndoi de tot sau a crede tot sunt două soluţii la fel de comode care ne scutesc, atât una, cât şi cealaltă, de a mai gândi”.

Presa se află, în multe cazuri, într-o derivă evidentă, ajungând să îndeplinească o funcţie preponderent propagandistică în societate. Inclusiv în societăţile democratice! O atitudine extrem de circumspectă faţă de mesajele transmise prin intermediul ziarelor, al televiziunilor sau al internetului se impune. Dar chiar şi ceea ce avem impresia că am văzut cu ochii noştri sau că am auzit cu urechile noastre trebuie supus unui fitru cât se poate de riguros! Pentru că şi percepţia este, de fapt, tot o construcţie. Normand Baillargeon ne propune o serie de „reguli de aur” pentru a delimita adevărul de minciună şi pentru a extrage informaţiile relevante din zgomotul de fond care ne înconjoară.

Multe dintre exemplele şi anectodele oferite de autor sunt instructive şi, în egală măsură, savuroase. Iar unele dintre citatele din clasici sunt veritabile bijuterii. „Nu fiţi prea îngrijoraţi din cauza problemelor dumneavoastră cu matematica: pot să vă asigur că ale mele sunt şi mai cumplite” ne spune Einstein. „Cel mai greu pentru oamenii politici este să aibă memoria necesară pentru a ţine minte ce nu trebuie să spună” constată Coluche. „Savantul nu se distinge prin ceea ce crede, ci prin modul şi motivul pentru care crede” punctează Bertrand Russell.

Consecvent până la capăt abordării sale critice faţă de orice informaţie, Normand Baillargeon ne avertizează: ”Amintiţi-vă că toată lumea are valori şi presupoziţii.  Fiţi aşadar circumspect şi faţă de autorii unor ”Mici cursuri de autoapărare intelectuală”. Cel de faţă, în orice caz, nu vă ascunde că vederile sale sunt libertariene şi vă invită să luaţi în considerare acest lucru atunci când îl evaluaţi.”

Puteţi cumpăra cartea acum, de pe site-ul Editurii Paralela 45.

Articole similare

Spovedanie. Căutând sensul vieții, de Lev Nicolaevici Tolstoi

Jovi Ene

Einstein pentru debusolați, de Allan Percy

Jovi Ene

În real și dincolo de el: Zeppelinul piticului, de Marian Ilea

Jovi Ene

1 comment

Stefan Alexandrescu 29 august 2012 at 07:03

Pana una-alta, daca inca nu ati cumparat cartea, este intotdeauna acest articol, al psih. Daniel David, unul din cei mai apreciati cercetatori romani: http://danieldavidubb.wordpress.com/2010/11/03/despre-contaminarea-psihologica-si-cum-sa-ne-protejam-de-ea/

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult