Carti Carti de fictiune Recomandat

Jocul Ripper, de Isabel Allende

jocul-ripper_1_fullsize”Jocul Ripper”, de Isabel Allende

Editura Humanitas Fiction, Serie de autor Isabel Allende, București, 2015
Traducere din limba spaniolă de Cornelia Rădulescu

Romanul Jocul Ripper este primul thriller al romancierei Isabel Allende, nepoata fostului preşedinte chilian Salvador Allende, născută în 1942 la Lima, în Peru. Primul ei roman, Casa spiritelor, are un succes fulminant şi devine imediat bestseller internaţional în 1982. La începutul lui 2014 apare Jocul Ripper. În 1994, statul francez i-a acordat titlul de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, iar în 2004 a fost primită în American Academy of Arts and Letters.

Ripper ne poartă cu gândul la multe personaje din lumea cinematografică sau de ce nu, din lumea jocurilor video, lume ce ghidează până la urmă firul narativ al romanului. Amanda Martin, fata Indianei, adeptă a tehnicii Reiki, și a lui Bob Martin, inspector, și nepoata răsfățată a viitorului scriitor Blake Jackson, conduce o echipă de freaks online, membri de seamă ai jocului Ripper, care preiau investigarea ciudatelor crime din San Francisco, mutând acțiunea tradițional plasată în Londra anului 1888, la San Francisco în 2012.

Crimele par să confirme spusele nașei Amandei, astroloaga Celeste Roko, care prevăzuse o baie de sânge în San Francisco, însă se pare că doar membrii jocului Ripper cred că un criminal în serie ar fi responsabil de ultimele crime din oras, aparent fără nicio legătură între ele. Fără să ne dăm seama, într-o dezvăluire programată a evenimentelor, autoarea ne introduce în lumea jocului și ne poartă pe urmele criminalului, însă fără prea multă adrenalină, cartea urmând mai degrabă structura de bază al unui roman polițist și pierzând din originalitate destul de mult.

Isabel Allende
Isabel Allende

Recunosc că nu sunt o devoratoare de romane polițiste, prin urmare nu avea cum să mă încânte prea mult această lectură, totuși admir munca depusă de către autoare pentru strângerea nenumăratelor informațiilor din diverse domenii prezente în roman. Avem o adeptă a budismului care propagă bunătatea și remedii naturale pentru vindecarea sufletului și nu numai, un rebel transformat în cele din urmă într-un bărbat responsabil și un polițist integru, un bunic care joacă jocul video Ripper, mai mulți adolescenți rupți de realitatea ce nu îi acceptă în totalitate și deveniți maeștri în lumea online, participanți ai jocului Ripper și cei care rezolvă cazul unui criminal în serie, un navy seal și un dandy hotărât să se așeze la casa lui cu blonda voluptoasă.

Romanul cuprinde un amalgam de corelații interesante și amuzante de informații/personaje din lumea reală ce oferă un ușor iz amuzant cărții, în ciuda faptului că vorbim de un thriller. Noțiunea de thriller e puternică pentru cartea de față deoarece nu reușește să inducă suspans sau frică cititorilor. Este mai mult un joc video amuzant și sadic. Lectura este una ușoară, trepidantă, iar amânarea momentului furnizării indiciilor necesare pentru identificarea criminalului, prinde cititorul și-l determină să plece în căutarea criminalului și poate, de ce nu, să dea o șansă jocului video Ripper.

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas Fiction/Libris.ro/Elefant.ro.

Articole similare

Regina deşertului. O femeie în Arabia, de Georgina Howell

Andreea Andrusca

Cetăți, castele și alte fortificații din România, de la începuturi până către anul 1540, în viziunea lui Radu Oltean

Jovi Ene

Cer de plumb, de Carme Marti

Andreea Andrusca

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult