Carti Carti de fictiune

Dragoste în vremuri de război: „Mesagerul secret al lui Churchill”, de Alan Hlad

„Mesagerul secret al lui Churchill”, de Alan Hlad
Editura Humanitas Fiction, Colecția Raftul Denisei, București, 2022
Traducere de Rodica Ștefan

Cei care își pregătesc deja bagajele pentru vacanțe și care includ în ele și câteva cărți de citit pe plaje la mare sau pe balcoane la munte pot adăuga listei lor de lecturi și ‘Mesagerul secret al lui Churchill’, romanul scriitorului american Alan Hlad apărut în 2022 în colecția ‘Raftul Denisei’ a Editurii Humanitas Fiction, în traducerea Rodicăi Ștefan. Combinând istoria, romantica și elemente de thriller politic, scris cu îndemnare pentru a fi ‘lejer’ la lectură, romanul vine în întâmpinarea multor gusturi ale cititorilor de proză în genuri diverse. Pentru mine cartea a fost un companion perfect într-o călătorie cu avionul de aproape 12 ore. Am traversat împreună Atlanticul, cam la fel cum o face și povestea din romanul a cărui acțiune se petrece în Anglia și Franța din timpul celui de-al doilea război mondial.

Născut în 1966 în statul Virginia de Vest, Alan Hlad se recomandă pe Web site-ul său ca și pe coperțile multora dintre cărțile sale ca un ‘ autor internațional de succes de romane de ficțiune istorică inspirate de oameni reali și evenimente din Primul Război Mondial și al Doilea Război Mondial’. A ajuns la scris relativ târziu și doar după ce și-a asigurat stabilitatea financiară cu o carieră în industria de asigurări. Primul său roman, ‘Lungul zbor spre casa’, a apărut când avea 53 de ani și a fost un succes instantaneu, fiind tradus și publicat și în România în aceiași colecție la Humanitas Fiction. ‘Mesagerul secret al lui Churchill’ este a doua sa carte, apărută în original în 2021. Scrie și publică cam un roman în fiecare an. În 2023 i-a apărut cel de-al patrulea.

Narațiunea din ‘Mesagerul secret al lui Churchill’ se desfășoară pe două fire paralele, dar este evident de la început că ele se vor intersecta și poate se vor contopi mai devreme sau mai târziu. Povestea începe în 1940, anul în care Franța era învinsă și pe jumătate ocupată, Anglia rămăsese aproape singură în războiul cu Germania nazistă, și populația Londrei făcea față unor bombardamente sălbatice. Eroii principali ai cărții sunt doi tineri ale căror destine sunt marcate de război. Rose Teasdale este o tânără londoneză cu o mamă franceză, care lucrează ca dactilografă și traducătoare în bunkerul guvernului britanic al lui Churchill. Fratele său, pilot, este ucis în acțiune, iar atunci când și părinții ei pier într-un bombardament german, motivația ei de a se răzbună pe naziști crește. Când Churchill o recomandă să devină agentă în serviciile secrete și să plece într-o misiune periculoasă în Franța, nu ezită să accepte. Lazare Aron este un tânăr evreu parizian, care se înrolează în Rezistență. Ura să fata de naziști este amplificată atunci când părinții săi sunt arestați în celebra razie de la Vel d’hiver și deportați în Germania. Întâlnirea dintre cei doi eroi și povestea de dragoste care se vă înfiripa și va trebui să înfrunte pericolele războiului sunt inevitabile pentru cei care cunosc dinamica romanelor de acest gen.

Iată câteva scurte exemple din felul în care este descrisă psihologia celor doua personaje. Atunci când părinții ei sunt uciși, Rose primește un mesaj personal de la Churchill. Reacția ei:

‘Ochii i s-au umplut de lacrimi. Scrisoarea era scurtă și nici nu era iscălită, dar cu toate acestea era recunoscătoare primului ministru că își făcuse timp să dicteze un mesaj, bătut probabil la mașină de una dintre cele patru asistente personale, pentru a-și exprima regretul. Și-a șters lacrimile și a pus scrisoarea la loc în plic. Când a deschis sertarul, a privit lung fotografia fratelui său și s-a jurat să se răzbune în vreun fel pe aviația lui Hitler. Își dorea din adâncul ființei ei să poată aduce un omagiu familiei sale și să ajute Marea Britanie să supraviețuiască atacului odios venit din cer.’ (pag. 27)

Pentru Lazare, care fusese scutit de serviciul în armata franceză din cauza unui accident în copilărie în care îi fuseseră strivite două degete, determinarea de a lupta pentru onoarea și libertatea Franței este exprimata în termenii următori:

‘Armata franceză m-a respins. Rezistența m-a primit. Inima îi bătea tare, cu un sentiment de mândrie și legitimare. Cu pistolul în mână, a jurat în sinea sa că avea să facă orice ca să elibereze Franța, chiar cu prețul vieții sale.’ (pag. 49)

Comentariile naratorului au o tentă retorică și sunt în general inutile. Cititorul poate ajunge singur la aceleași concluzii fără să fie nevoie ca orice caracterizare să-i fie servită pe tavă. Prima parte a cărții în special abundă în asemenea exemple. Ele sunt mult atenuate pe parcurs, probabil după ce autorul este sigur că orice cititor știe de ce tabăra aparține fiecare dintre personaje. Pe măsură ce avansăm în narațiune, descrierile devin mai nuanțate și mai interesante psihologic:

‘Tânjea după ziua când el și părinții săi aveau să scape de persecuțiile asupra evreilor. Să fie liberi să stea într-o cafenea. Liberi să se plimbe cu bicicleta. Liberi să aibă un aparat telefonic. Liberi să umble pe străzile Parisului fără teama de a fi arestați sau împușcați. Liberi să poarte haine obișnuite – fară steaua galbenă. Să trăiască într-un oraș care să nu mai fie pângărit cu tot felul de afișe antisemite, unele în care un evreu bătrân, cu barbă și figura schimonosită, ține strâns un glob pământesc, ca și cum vrea să dobândească putere asupra întregii lumi. Dar cel mai mult tânjea după o viață senină, așa cum avuseseră ai lui înainte de ocupația germană. Într-o zi voi întâlni o fată, mă voi îndrăgosti de ea și vom avea copii, așa ca Maman și Papa.’ (pag. 85)

Personajul secundar – dar dominant – al cărții este Winston Churchill. Câteva filme (‘Darkest Hour’, ‘Churchill’) și seriale de televiziune de succes din ultimii ani l-au readus pe primul-ministru al Marii Britanii din timpul războiului pe post de erou și simbol, dezvoltând în același timp laturile omenești ale persoanei și personalității sale. Este o tradiție care își are originea în fascinația britanicilor și a americanilor pentru personalitatea lui Churchill, dar poate și o reacție la dezamăgirea față de generațiile de politicieni care conduc țările lumii în ultimele decenii. Literatura nu a rămas nici ea în urmă din aceasta privință, și personajul lui Churchill din ‘Mesagerul secret’ joacă un rol important – nu doar în deciziile luate ca strateg ci mai ales ca figură de conducător care inspiră și mobilizează.

‘În buncărele Trezoreriei din Westminster, cu un trabuc intre dinți, Winston Churchill stătea singur în Cabinetul de Război. În spatele mesei în forma de potcoava era atârnată pe perete o hartă a lumii. Piunezele colorate înfipte în hartă urmăreau desfășurarea invaziei din Italia a Aliaților. Churchill era convins că, simultan cu ofensiva Armatei Roșii în Europa de Est, Aliații strângeau zonele ocupate de Axă ca într-o uriașă menghină militară. Îi ardea setea de răzbunare. Înfrângerea Fuhrerului este tot mai aproape. Și-a turnat un pahar de scotch, a adăugat apă și l-a agitat, stârnind vapori cu miros de turbă.’ (pag. 257)

Personajul primului ministru îi însoțește prin autoritatea și influenta sa pe eroi și mai ales pe Rose de-a lungul întregii narațiuni. Mi-a plăcut în special secțiunea finală, în care eroina își reîntâlnește mentorul după terminarea războiului. Churchill fusese ‘trimis acasă’ de alegătorii britanici imediat după victorie și își trăia retragerea cu o demnitate aparentă care ascundea însă dezamăgire și dorința de a continua să fie activ pe scena politică. Avea să revină la Downing Hill 10 peste câțiva ani, de altfel. Întâlnirea de la domeniul său ni-l prezintă însă în întreagă sa complexitate.

Alan Hlad știe să construiască o acțiune captivantă, să gradeze tensiunea, să schițeze o galerie de personaje interesante. Pe măsură ce povestea avansează partea istorică ocupa un rol din ce în ce mai important. Documentarea este excelentă și atmosfera veridică. Romanul prezintă o versiune fictivă a uneia dintre operațiunile controversate din timpul războiului, Operațiunea Jericho, în care aviația britanică a bombardat o închisoare în care erau deținuți prizonieri britanici și luptători ai Rezistenței franceze. În general, relațiile complexe și uneori complicate dintre englezi și Rezistență și Forțele Libere franceze, chiar și dintre Churchill și De Gaulle, își au rolul lor în declanșarea și evoluția poveștii. Chiar dacă este vorba despre istorie speculativă, abordarea este interesantă și permisă atâta vreme cât nu contrazice documente și marturii istorice. Petele albe ale istoriei sunt acolo și pentru a fi umplute cu ficțiune.

‘Mesagerul secret al lui Churchill’ este o carte de acțiune istorică și o poveste de dragoste care se desfășoară în contextul unei perioade complicate. Schematismul creionării personajelor și stilul cam hollywoodian în care este descrisă povestea oarecum previzibilă a relației dintre Rose și Lazare pot deranja, dar până la urmă este greu să nu te lași, ca cititor, antrenat în poveste și fascinat de figura unei eroine exemplare. Nu este chiar nivelul literar cu care ne-a obișnuit colecția ‘Raftul Denisei’, dar este o carte pe care nu avem motive să o evitam. Mai ales în lunile vacanței de vară.

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas Fiction/Libris.ro/Cartepedia.ro.

Articole similare

În căutarea speranțelor pierdute: „Bătăliile din deșert”, de José Emilio Pacheco

Carmen Florea

Despre Creatori, Creații și relațiile complicate dintre ei: Dumnezeu și Golemul, de Norbert Wiener

Dan Romascanu

Prin blogosfera literara (15 – 21 septembrie 2014)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult