Carti Carti pentru copii

Dacă tot investigăm, să și învățăm cum se face: „Manualul detectivului”

„Biroul de Investigații Nr. 2. Manualul detectivului”, de Horst Jørn Lier și Sandnes Hans Jørgen
Editura Paralela 45, Pitești, 2021
Traducere de Maria-Magdalena Trandafir

Am vorbit deseori despre seria „Biroul de Investigații nr. 2”, una dintre puținele serii de care e încântat până și băiatul meu 😀 . Fie că am descris „Operațiunea Nor de furtună” sau „Operațiunea Omul negru”, fie ca am vorbit de „În căutarea căpitanului Krogh” sau de „În căutarea Reginei Junglei”, am descoperit câteva volume (acum nenumărate) polițiste autentice și interesante chiar dacă acestea sunt pentru copiii aflați în jurul vârstei de 10 ani. Până să ajungă la Agatha Christie, e necesară o inițiere, iar această serie merită atenția acestora.

Așa că, după ce am citit mai bine de patru volume, era nevoie și de un antrenament în a fi detectiv. Căci nu e așa simplu să te inițiezi într-o meserie atât de dificilă, ce necesită atenție continuă, perspicacitate și profesionalism. Fie și la o vârstă fragedă. Iar cei doi autori norvegieni (Horst Jørn Lier este, de altfel, un apreciat autor de cărți polițiste pentru adulți) aleg calea unui manual al detectivului, care păstrează temele principale, ilustrațiile, formatul, pentru a ne dezvălui primii pași în a deveni un bun detectiv.

Și ce avem aici? Pas cu pas, vom descoperi ceea ce trebuie cercetat și unde trebuie să fim atenți, mai ales la locul faptei (oricărei infracțiuni). Sunt descrise amprentele digitale, urmele pașilor sau cele invizibile, cum se face spionajul și supravecgherea, cum ne apărăm de minciuni, fraude și escrocherii, ba chiar și codurile, simbolurile secrete și semnalele. Învățăm cum se face interogatoriul (complicat și nu la îndemâna oricui!), dar și cum se analizează scrisul de mână. 

Iată câteva dintre cele zece sfaturi pentru spionaj:

„1. Poartă-te normal pentru a nu atrage atenția.

 

2. Folosește haine închise la culoare și „plictisitoare”, care nu ies în evidență și – dacă e posibil – o șapcă care să-ți ascundă cât mai mult chipul. (…)

 

6. Ia bani cu tine! Dacă suspectul intră într-o cofetărie pentru a se întâlni cu cineva, este important să fii și tu prezent și să te porți ca un client normal, adică să cumperi și tu ceva.”

Așadar, un volum care îi poate transforma pe cei mai mici în niște detectivi destoinici,  cu har și cu inventivitate, ce pot desluși cele mai complicate anchete polițienești. Sigur, este o carte, un manual pentru copii, dar suficient de interesant pentru toată lumea. Cei mici, care au urmărit isprăvile Biroului de investigații nr. 2, vor fi încântați, pentru că, alături de sfaturi și idei, vor găsi aici și multe jocuri, întrebări și chiar anchete pe care trebuie să le rezolve singuri.

Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45.

Articole similare

„Când începi să scrii, personajele își iau libertatea de a face ce trebuie ele să facă” (Simona Goșu, interviu, FILIT 2021)

Carmen Florea

Șanțul (2012) – NexT 2013

Jovi Ene

Cărți pentru copii: Un băiat numit Crăciun, de Matt Haig

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult