Carti Carti pentru copii

Biroul de investigații nr. 2 continuă aventurile

Vă povesteam acum ceva timp de primele aventuri ale celor de la ”Biroul de investigații nr. 2”, serviciu de detectivi particulari format din Tiril, cea mai tare fată din Elvestad; Oliver, detectiv de top, gurmand și profund. Plus cățelul polițist Opti, cel care are un ”nas pentru mistere”. Cărți pentru copiii de și peste 8 ani, din care citisem până acum „Operațiunea Nor de furtună” și „Operațiunea Omul negru”. Zilele acestea am citit două noi volume din această serie și iată ce-am aflat:

”În căutarea căpitanului Krogh. Biroul de investigații nr. 2”, de Jørn Lier Horst și Hans Jørgen Sandnes
Editura Paralela 45, Pitești, Ediția a II-a, 2021
Traducere din limba norvegiană de Diana Polgar

Conrad Krogh era un binecunoscut căpitan al piraților, care a trăit cu mai bine de o sută de ani în urmă, care a lăsat mesaje codificate și, posibil, o comoară mare ascunsă în locuri neștiute. Iar pasiunea oricărui hoț, dar și copil, este deseori găsirea comorilor. Iar când stră-stră-nepoata acestui pirat se prezintă la Biroul de investigații nr. 2, pentru a reclama un jaf asupra locuinței sale, descoperirea hoțului poate duce și la descoperirea secretului acestei comori.

Cei doi autori norvegieni schimbă un pic registrul din cărțile precedente (sau, mai bine zis, din cărțile pe care le-am citit eu), volumele nu mai au format mic, ci unul A4, tocmai pentru a ne oferi întrebări la finalul fiecărei pagini, care să incite spiritul detectivistic al copiilor, în căutare de indicii, descoperiri și pentru a fi concentrați, pentru a fi atenție la fiecare imagine, la fiecare cuvânt.

”În căutarea căpitanului Krogh” este cu adevărat o aventură polițistă, interactivă și care suscită imaginația celor mici, pentru că are multe ingrediente care îi atrag pe aceștia: mesaje codificate, o comoară, o insulă, un pirat și o casă părăsită, cu cotloane misterioase. Excelentă pentru acea vârstă aflată în jurui a 10 ani de viață, când imaginația zburdă și permite să intrăm atât de ușor în poveștile pline de mister.

Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45.


”În căutarea Reginei Junglei. Biroul de investigații nr. 2”, de Jørn Lier Horst și Hans Jørgen Sandnes
Editura Paralela 45, Pitești, Ediția a II-a, 2021
Traducere din limba norvegiană de Diana Polgar

A doua aventură nu mai implică o investigație neapărat detectivistică decât din perspectiva descifrării numeroaselor mesaje lăsate de Bunicul Franz, cel care are nevoie de ajutorul celor doi copii pentru a reuși o misiune îndrăzneață în Africa. De data aceasta, este vorba de o misiune de genul Indiana Jones, în care cei doi copii (plus un cățel) se alătură bunicului în jungla africană pentru a găsi Regina junglei, o misiune îndrăzneață, înfricoșătoare, plină de peripeții și momente de cumpănă.

Până acolo, ei trebuie să treacă prin mai multe încercări care necesită o minte ascuțită și atentă, descifrând mesajele codificate care îi poartă din casa bunicului, prin zbor, în localitatea ascunsă în junglă unde îi așteaptă bunicul, angajat la Direcția Muzeelor. Și apoi, pas cu pas, trecând prin ape învolburate sau prin cascade, prin mine părăsite și printr-o junglă populată de animale sălbatice, în căutarea faimoasei Regine, care este însă căutată și de obișnuiții oameni răi. Cum spuneam, o aventură cu sufletul la gură, gen Indiana Jones.

Scriitorul Jørn Lier Horst și ilustratorul Hans Jørgen Sandnes aleg aceeași modalitate de a scrie și ilustra acest volum, implicând cititorii în poveste, prin întrebări, indicii și labirinturi, prin sugestii, răspunsuri și puzzle-uri, astfel încât nu poate fi altfel decât atractiv pentru cei mai mici. Iar la final, o altă sesiune de 10 misiuni ne provoacă să întoarcem din nou paginile pentru a găsi răspunsuri la acestea.

Două volume care ar trebui să stârnească pasiuni și dorințe de mai multe (volume din serie) celor mici!

Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45.

Articole similare

3 cărți pentru a ne face copiii mai isteți și mai politicoși

Jovi Ene

Prin blogosfera literară (11 – 17 ianuarie 2016)

Dan Romascanu

”De fiecare dată când vin în România, simt că mă întorc acasă…” (Yaniv Iczkovits, interviu, FILIT 2022)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult