Carti Carti pentru copii

Cărți pentru copii: Operațiunea Nor de furtună. Biroul de investigații nr. 2

”Operațiunea Nor de furtună. Biroul de investigații nr. 2”, de Jørn Lier Horst și Hans Jørgen Sandnes
Editura Paralela 45, Pitești, 2017
Traducere din limba norvegiană de Diana Polgar

”Biroul de investigații nr. 2” este un serviciu de detectivi particulari format din persoane tinere, descrise încă de la începutul cărții: Tiril, cea mai tare fată din Elvestad; Oliver, detectiv de top, gurmand și profund. Plus cățelul polițist Opti, cel care are un ”nas pentru mistere”. Mai există și ajutoare, dar trecem peste ele, pentru a vă aduce câteva amănunte despre orășelul norvegian Elvestad:

”Orașul Elvestad este așezat chiar în locul în care râul Svenna se varsă în mare. Este un orășel cochet cu străzi pavate, unde la tot pasul dai peste gărdulețe albe din spatele cărora se înalță case veche, care te întâmpină cu obloane închise și jardiniere ticsite. Turla bisericii se ridică deasupra întregului oraș. Acolo găsești școală, cinematograf, secție de poliție, spital, hotel, primărie și orice altceva te-ai aștepta să descoperi într-un oraș mic și aranjat.” (pag. 20)

Brigada de detectivi se plictisește într-un astfel de oraș liniștit, dar câteodată au noroc și de evenimente ce merită investigate: o camionetă de la Dulciuri-Larsen, din orașul apropiat, a fost furată, dar ceea ce pare mai grav este că 400 de kilograme de drojdie au fost, de asemenea, furate din Brutăria celebră a lui Monsen, dolofanul brutar al comunității. Prilej pentru cei trei să investigheze cu atenție cazul și să descopere tot felul de indicii, mai multe furturi ce aparent nu au nicio legătură (deși sunt făcute cu aceeași mașină) și multe piste de urmărit. Iar dacă e vorba și despre niște bere, ar trebui să fie și mai incitant, nu?

Seria ”Biroul de investigații nr. 2” începe cu o carte simpatică, în care intriga polițistă se împletește foarte bine cu ceea ce reprezintă, până la urmă, o carte pentru copii. Cartea este alertă, potrivită copiilor, punându-le în același timp și mintea la contribuție, iar ilustrațiile sunt foarte potrivite. Personajele sunt atrăgătoare și bine conturate (un băiat, o fată, un câine, un trio perfect pentru cei mici), iar faptul că există și alte cărți traduse din aceeași serie nu face decât să atragă copiii. În plus, la finalul cărții, sunt și câteva jocuri, pentru a afla dacă ai ”stofă de detectiv”. De altfel, băiatul meu a început imediat al doilea volum (despre acesta, zilele următoare) și întreabă despre al treilea.

P.S. Din păcate, cartea este lipită neglijent și, după o singură lectură, aproape toate paginile s-au desprins.

Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45/Elefant.ro.

Articole similare

FILIT 2014, Ziua 4: Savurosul Matei Vișniec și MIRCEA CĂRTĂRESCU

Jovi Ene

Prin blogosfera literară (6 – 12 noiembrie 2017)

Jovi Ene

Silver Linings Playbook (2012)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult