Recenzii filme si carti

Recenzii despre filme si carti

Laura (1944)

Articol publicat de Jovi pe 11 Mai 2010
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (1 vote cast)

Laura (1944)
Regia: Otto Preminger
Actori: Gene Tierney, Dana Andrews, Clifton Webb, C. Grant Mitchell

Un film clasic din anii celui de-al doilea razboi mondial, aflat la granita dintre o melodrama, un film noir sau o thriller politist, care se concentreaza in jurul unei persoane misterioase, Laura Hunt, care este ucisa intr-o seara, desi toata lumea care o cunostea aparent era indragostita de ea. Desi aflam intr-un final adevaratul asasin, desi dupa prima ora de vizionare este previzibil si ne dam seama de motivele sale, filmul este unul memorabil, mai ales prin maretia discutiilor si interpretarea buna pe care o realizeaza principalii protagonisti.

Laura

Dupa cum spuneam, desi filmul pare ca se invarte in jurul Laurei Hunt si al circumstantelor asasinarii ei, totusi celelalte personaje, asupra carora se desfasoara actiunea de investigatie, iau partea leului. Foarte calmul detectiv Mark McPherson (Dana Andrews) conduce o ancheta calma si profund psihologica asupra celor din anturajul ei, cum ar fi cei doi barbati din viata ei: Waldo Lydecker, protectorul ei si cel care a lansat-o in luma publicitatii, personaj care o urmareste in continuare si care nu o doreste decat pentru el, indepartand toti pretendentii si Shelby, noul ei logodnic, un om cam prostut, care incerca sa isi salveze interesele financiare. Cazul pare simplu, dar se complica brusc…intr-o noapte.

Departe de a-si termina misterul, filmul continua in aceeasi conditie, a unui policier care isi cauta adevaratul vinovat, prin capacitatea detectivului de a cauta dincolo de mintea umana, capacitate care insa este usor estompata dupa ce acesta se indragosteste la randul sau de Laura.

Castigator al premiului Oscar pentru imagine alb-negru (Joseph LaShelle), nominalizat la alte cateva premii, printre care cel mai bun regizor (Otto Preminger), scenariu sau cel mai bun actor in rol secundar (Clifton Webb), Laura ramane unul din filmele de referinta ale anilor ’40, cu una dintre cele mai frumoase actrite ale acelor ani-Gene Tierney.

Nota: 8/10

Îmi place să citesc, pe scurt. Altfel, sunt Project Manager al acestui blog colectiv cultural, unde pasiunea mea pentru cărți și filme se materializează în formă scrisă. Nu am pretenții să știu totul despre această lume, iar pasiunea rămâne pasiune. În rest, vă pot scrie și despre bere, și despre Grecia, despre călătorii sau despre familie. Dar azi n-am chef :)


« »

Un raspuns la “Laura (1944)”

  1. […] din anii 1941-1950, cate unul din fiecare an al deceniului 40. Printre filme, Citizen Kane, Laura, Gilda, Key Largo sau The Third Man. Am avut si noi cateva propuneri, le-am scris in comentariu, le […]

Parerea voastra

Ultimul vostru articol

Booking.com

FOTOVIVA - Fotografie de nunta si portret

Fotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premium
Fotografie de nunta premium