Editorial

Top 5 cărți despre echilibru și demnitate

Despre echilibru și demnitate se scrie din ce în ce mai mult, iar istoriile fie ele reale sau de ficțiune sunt din ce în ce mai focalizate pe găsirea acelui mijloc de aur, acelei stări în care să ne regăsim fără a forța nota. Definiția acestor valori diferă și se modifică de-a lungul timpului, dar esența lor rămâne aceeași, iată de ce m-am gândit să fac un top cinci cărți despre echilibru și demnitate, cărți care mi-au plăcut în mod special și pe care le recomand cu multă încredere.

1. Prima pe listă este cartea „Pământ american” de Jeanine Cummins. Tradusă la editura Litera, cartea spune povestea unei femei puternice, o femei care trebuie să supraviețuiască într-un mediu ostil influențat de carteluri și jocuri murdare. Cummins regândește noțiunea de demnitate, făcând din eroina sa un exponent în lupta cu acele soluții ușoare, dar ingrate din punct de vedere moral. Narațiunea sensibilă, maniera în care autoarea ne pune întrebări incomode, felul în care ne scoate din zona de confort, amintindu-ne că putem pierde totul în câteva clipe – iată elementele care mi-au plăcut în mod special și motivația pentru care cred că acest titlu ar trebui să regăsească în această listă.

2. A doua carte pe listă este o amintire frumoasă și tristă din perioada gimnaziului când devoram cărțile din biblioteca școlară. În acele peripluri și descoperiri, am dat de romanul lui Victor Hugo cu titlul „Omul care râde”. Istoria este a unui copil furat și mutilat, dar care a reușit să devină un Om cu literă mare. Trebuie să menționez că au fost momente în care mi-au dat lacrimile și, cu siguranță, acest roman își va găsi un loc aparte în inimile cititorilor, mai ales dacă vă plac cărțile sensibile, onorabile.

3. A treia carte în care demnitatea și echilibru se împletesc cu tulburările sociale care au marcat secolul trecut este „Imago” al Ludmilei Ulițkaia. Reprezentând o frescă a Rusiei comuniste, romanul aduce în prim plan câțiva tineri care decid să iasă din acel scenariu grotesc dictat de un partid despotic. Viețile lor se împletesc cu decizii mai mult sau mai puțin inspirate, dar în care echilibrul și demnitatea își au loc de cinste, chiar și atunci când ajung parte din clandestinitate. Scriitura Ulițkăi este și în cazul acestui roman un desfăț și o plăcere cu totul aparte. Stilistica sa fluentă, maniera cu care abordează subiectele și felul

4. Nu puteam să nu includ volumul „Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat” de Ahme Altan, tradusă în colecția Anansi. Este unul dintre cele mai bune volume de memorii din câte am citit și, mai ales, este o istorie despre cum poți rămâne om cu demnitate chiar și atunci când un sistem întreg vrea să te dărâme la propriu. Dincolo de mărturisirile cutremurătoare, cartea este și o incursiune în minte unui om erudit, citit, pregătit să ofere lumii valoare prin cărțile sale, prin articolele sale. Altan este și un jurnalist de calitate, un om care aflat în mijlocul furtunii demagogice reușește să nu se resemneze și să lupte, oferind cititorilor doar informații veridice. Poate că va fi o comparație forțată, dar este aidoma unui far în mijlocul unui ocean tulburat. Sau poate că este un David pornit împotriva lui Goliat.

5. Și ultima, dar nu cea din urmă este cartea „Despre adevăr” de George Orwell. Cred că este a treia oară când scriu despre acest volum, dar chiar îl consider indispensabil, mai ales dacă avem o lume în care trebuie să luptăm pentru acces la adevăr. Scrisă incisiv, cartea este un remarcă adusă celor care preferă să îmbrățișeze comoditatea minciunii, în loc să descopere lumii adevărul.

De ce mi se pare important să citim astfel de cărți și care este menirea lor? Consider că este oportună înțelegerea dimensiunii de demnitate și de regăsire a echilibrului într-o lume care se schimbă constant și agresiv.

(Sursă fotografii: Printrecarti.ro, leviathan.ro, Elefant.ro)

Articole similare

5 vârfuri personale în teatrul online din 2020

Tudor-Costin Sicomas

Fragment în avanpremieră: ”Obiecte pierdute”, de Brooke Davis

Jovi Ene

”Proza este locul unde poate fi descoperit mai ușor omul din spatele scriitorului” (Simona Antonescu, FILIT 2018)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult