Catherine Deneuve este una dintre cele mai fascinante vedete de film cu care avem șansa să fim contemporani. S-a născut în 1943 și a debutat pe ecrane într-un film datat 1957, deci cariera ei cinematografică se află în al șaptelea său deceniu. Selecția nu a fost ușoară pentru topul pe care l-am alcătuit, căci dintre cele 141 de filme în care este creditată, cel puțin 20 sunt filme remarcabile și conțin roluri memorabile. Ele sunt răspândite de-a lungul întregii sale cariere, fiecare deceniu fiind reprezentat în clasament. De la rolurile de tânără sexy, misterioasă, glacială sau vulnerabilă, trecând prin cele de femeie matură care se luptă cu viața și încearcă să-și controleze destinul, până la demnitatea și calmul senectuții, toate rolurile sale pot fi considerate sub semnul frumuseții – a celei fizice și a celei interioare. Catherine Deneuve este simbolul Franței și ca model al statuilor lui Marianne cea revoluționară din toate birourile oficiale ale statului și prin realizările sale pe ecran.
Ca oricare dintre clasamentele mele, și acesta este unul subiectiv. Aștept cu interes să citesc comentariile voastre și aflu care vă sunt preferințele.
1. Belle de jour (1967) – regia Luis Buñuel
‘Belle de Jour’ este unul dintre cele mai de succes și celebre filme ale lui Buñuel, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneția din 1967. Deneuve joacă rolul lui Séverine Serizy o tânără și frumoasă burgheză care nu poate împărtăși intimitatea fizică cu soțul ei, în ciuda dragostei lor unul pentru celălalt. Viața ei sexuală este limitată la fantezii sofisticate care implică dominație și sadomasochism. Conversația cu o pereche de prieteni, între care Henri Husson (Michel Piccoli), îi dă ideea să înceapă o viață dubla, lucrând în timpul liber că prostituată într-un bordel de lux. Căutarea plăcerii sexuale se combină cu intrarea într-o lume ambiguă a imoralității și chiar a crimei. Ca în multe alte filme ale lui Buñuel personajele nu sunt judecate și cele ce se petrec pe ecran pot fi interpretate în feluri diferite. Catherine Deneuve este perfectă.
2. Le dernier metro (1980) – regia Francois Truffaut
În ‘Le dernier metro’ Deneuve este Marion Steiner, o actriță măritată cu un proprietar de teatru evreu care trebuie să se ascundă de naziști în timpul ocupației Parisului, în timp ce ea își continuă activitatea pe scenă. Titlul evocă două elemente esențiale ale vieții orașului în acea perioadă: locuitorii Parisului continuau să-și petreacă serile în teatre și alte locuri de divertisment, dar asta însemna că trebuie să prindă ultimul metrou spre casă pentru a evita încălcarea interdicțiilor de circulație. A fost unul dintre filmele cu succes de public ale lui Truffaut, și a primit și zece premii César dintre care unul pentru Deneuve și unul pentru partenerul ei, Gerard Depardieu. Truffaut dorea de mult să creeze un film despre perioada ocupației, deoarece unchiul și bunicul său făcusera parte amândoi din Rezistența Franceză și fuseseră prinși în timp ce transmiteau mesaje. Acest eveniment a fost în cele din urmă reconstituit și incorporat în film.
Disponibil pe Mubi.
3. Dancer in the Dark (2000) – regia Lars von Trier
Când Lars von Trier este bun, atunci el este excepțional, și ‘Dancer in the Dark’ este unul dintre filmele care demonstrează asta. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes din 2000 fiind întâmpinat cu ovații în picioare dar și cu controverse. A primit totuși Palme d’Or, împreună cu premiul pentru cea mai bună actriță pentru cântăreața islandeză Björk. Aceasta joacă rolul Selmei, o muncitoare imigrantă într-o fabrică, care suferă de o afecțiune degenerativă a ochilor și economisește pentru o operație care at putea preveni ca fiul ei să sufere aceeași soartă. Deneuve interpretează rolul lui Kathy, prietena Selmei, împreună cu care participă la repetițiile pentru o producție a musicalului ‘The Sound of Music’ și care o însoțește la cinematograful local, unde împreună urmăresc musicaluri de la Hollywood, așa cum i le descrie Kathy. O mare parte a filmului are un aspect vizual similar cu filmele anterioare ale lui von Trier influențate de curentul Dogme 95, fiind filmat cu camere digitale ieftine portabile, pentru a crea o senzație de stil documentar. Colaborarea dintre Björk și Deneuve este remarcabilă. Actrița franceză nu a evitat niciodată concurența pe ecran cu alte actrițe, a acceptat de multe ori și roluri secundare care sprijină și pun în valoare partenerele, așa cum se întâmplă și în acest film.
4. Repulsion (1965) – Roman Polanski
‘Repulsion’ este primul film în limba engleză al lui Polanski și a doua producție de lungmetraj, după ‘Cuțitul în apă’ din 1962, care fusese realizat în Polonia. Este un film britanic de gen horror psihologic. Intriga o urmărește pe Carol, o tânără retrasă, tulburată, interpretată de Catherine Deneuve, care, atunci când este lăsată singură în apartamentul pe care îl împarte cu sora ei, trăiește experiențe de coșmar. Filmul se concentrează pe punctul de vedere al lui Carol și al halucinațiilor și coșmarurilor ei pe măsură ce intră în contact cu bărbații și cu dorințele lor pentru ea. Prezentat la Cannes, ‘Repulsion’ nu a fost primit rău, dar nici nu a câștigat vreun premiu semnificativ. În timp statura filmului a crescut și este astăzi considerat unul dintre cele mai bune din filmografia lui Polanski. Acesta avea să o distribuie în filmul său următor, ‘Cul de sac’ pe Françoise Dorléac, sora lui Deneuve, în rolul principal.
5. Tristana (1970) – regia Luis Buñuel
A doua colaborare a lui Catherine Deneuve cu Luis Buñuel care intra în acest top este ‘Tristana’, încă o poveste cu moralitate burgheză ambiguă și coruptă, în care actrița joacă rolul unei tinere inocente care la scurt timp după moartea mamei sale va găsi refugiu în gospodăria tutorelui ei, un aristocrat de vârstă mijlocie, care o va supune avansurilor sale sexuale. Fernando Rey și Franco Nero îi sunt parteneri în filmul care reprezintă întoarcerea lui Buñuel în țara natală după mulți ani de viață și muncă în exil.
6. Indochine (1992) – regia Regis Wargnier
Dintre filmele de maturitate ale lui Catherine Deneuve mie îmi place rolul ei din ‘Indochine’, o dramă din 1992, a cărei acțiune se petrece în Indochina franceză colonială între anii 1930 și 1950. Este povestea lui Éliane Devries, proprietara unei plantații franceze, și a fiicei ei vietnameze adoptate, Camille, plasată pe fundalul mișcării naționaliste vietnameze în acensiune. Scenariul a fost scris de romancierul (acum academician) Érik Orsenna, scenariștii Louis Gardel și Catherine Cohen și regizorul Régis Wargnier. Rolul este generos și îi permite actriței o creație memorabilă într-un film cu semnificații multiple pentru spectatorii francezi.
7. Les demoiselles de Rochefort (1967) – regia Jacques Demy
Dintre cele două minunate filme musical realizate de Jacques Demy în care apare Catherine Deneuve, am o ușoară preferință pentru acesta, care este un omagiu adus filmelor de gen americane. Este povestea a doua surori, Delphine și Solange, care părăsesc micul lor oraș de pe litoral, Rochefort, în căutarea iubirii. Angajate pe post de cântărețe de carnaval, una se îndrăgostește de un muzician american, în timp ce cealaltă continuă să își caute partenerul ideal. Michel Legrand a compus muzica filmului, iar textele cântecelor îi aparțin lui Demy. Pentru Françoise Dorléac acesta avea să fie penultimul film. În iunie 1967 sora lui Catherine Deneuve, căreia i se prevedea o carieră la fel de strălucită, murea într-un accident rutier.
Disponibil pe Mubi.
8. Les parapluies de Cherbourg (1964) – regia Jacques Demy
‘Les Parapluies de Cherbourg’ este o dramă sentimentală scrisă și regizată de Jacques Demy, cu muzică și texte de Michel Legrand. Catherine Deneuve și Nino Castelnuovo joacă rolul a doi tineri îndrăgostiți din orașul francez Cherbourg, despărțiți de războiul din Algeria și apoi de împrejurările vieții într-un joc de întâlniri și despărțiri, neînțelegeri și contratimpi. Dialogul filmului este cântat în întregime ca recitativ, inclusiv conversațiile ocazionale, în stilul spectacolelor de operă și al unora dintre musicalurile pentru scenă. În creația lui Jacques Demy ‘Umbrelele’ este al doilea episod dintr-o trilogie de filme cu muzica scrisă de Michel Legrand. În primul, ‘Lola’ (1961) nu apărea Catherine Deneuve ci Anouk Aimée. Cariera compozitorului, odată lansată, avea să-l ducă la Hollywood și să-i aducă nu mai puțin de trei premii Oscar. Filmul a câștigat Palme d’Or la Cannes în 1964, la calitatea filmului contribuind și imaginea, combinație de coloristică exuberantă cu tehnici ale Noului Val francez.
Disponibil pe Mubi.
9. La vérité (2019) – regia Hirokazu Koreeda
Cel mai recent dintre filmele care intră în top este ‘La vérité’, primul film realizat în afara Japoniei de Koreeda, care cu un an înainte câștigase Palme d’Or la Cannes cu excelentul ‘Shoplifters’. Nu a avut critici prea bune, dar mie mi-a plăcut, nu în ultimul rând datorita prestației lui Catherine Deneuve care joacă rolul lui Fabienne, o actriță celebră care pare că nu îmbătrânește în pofida vârstei, care se confruntă într-o furtunoasă întălnire de familie cu fiica ei, scenarista Lumir, interpretată de Juliette Binoche. Filmul însoțește întâlnirea actriței cu fiica și familia ei, precum și filmările unei producții de science-fiction în care Fabienne joacă rolul întruchipării celei mai vârstnice a fiicei unei femei care rămâne veșnic tânără. Este un prilej pentru scenarist de a extinde, în oglindă, dezbaterea despre efectele trecerii timpului în relația dintre mamă și fiică. Întâlnirea celor doua mari doamne ale ecranului francez este formidabilă. Koreeda scoate ce este mai bun din cele două excelente actrițe franceze, prilejuind fiecăreia realizarea unora dintre cele mai bune roluri din carierele lor recente.
10. Le tout nouveau testament (2015) – regia Jaco Van Dormael
Închei topul cu un rol minor dar delicios pe care Catherine Deneuve îl joaca în comedia obraznică ‘Le tout nouveau testament’ a regizorului belgian Jaco Van Dormael. În acest film Dumnezeu (intepretat de formidabilul Bernard Poelvoorde) există și trăiește în Belgia, iar fiica lui, pe nume Ea, se tine de pozne și cu ajutorul calculatorului prin care este controlat destinul omenirii trimite tuturor cetățenilor Pământului data și ora exactă a morții lor. Între cei șase apostoli care își împărtășesc destinul pe ecran se afla și Martine, interpretată de Catherine Deneuve, o femeie în vârstă prinsă într-o căsnicie fără dragoste. Ea, fiica lui Dumnezeu, o convinge să-și înșele soțul. Martine face sex cu un tânăr prostituat și apoi începe o relație cu … o gorilă. Un rol îndrăzneț, așa cum de multe ori Catherine Deneuve a avut curajul să abordeze în carieră, un curaj răsplătit de multe succese.
(Sursă fotografii: IMDb.com)