1001 filme pe care trebuie sa le vezi intr-o viata Filme Recomandat

Le dernier métro (1980)

Le dernier métro (1980) – Ultimul metrou
Regia: François Truffaut
Distributia: Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, Jean Poiret, Heinz Bennet

”Le dernier métro” este unul dintre filmele turnate spre finalul carierei lui Truffaut – cred că este chiar ultimul care a fost prezentat în premieră cât timp regizorul încă trăia. Perioada în care a revoluţionat şi a adus inovaţii în cinematografia franceză, încălcând convenţii şi evidenţiind o nouă metodă de a ”face” filme şi un nou stil de transmitere a mesajului de la regizor (indiscutabil, autorul filmului) către spectatori se afla deja în urma sa. Avea, aşadar, timp (şi, nu mai puţin important, bani) pentru a crea filmele care îl reprezentau cel mai fidel. Este semnificativ că una dintre temele pe care a ales să le trateze în acea perioadă finală a vieţii şi creaţiei sale (deşi este posibil să nu fi ştiut că avea să fie unul dintre ultimele sale filme) a fost Rezistenţa Franceză şi Holocaustul – mai precis, atitudinea Franţei şi a poporului francez faţă de populaţia sa de origine evreiască.

Filmul spune povestea unui triunghi amoros clasic, respectând ”tradiţia franceză”. El (Heinz Bennet) este un scenarist faimos; ea (fabuloasa Catherine Deneuve) este o actriţă frumoasă, care tocmai a preluat administraţia teatrului. Rivalul la inima sa este un tânăr star fustangiu (Gerard Depardieu într-unul din primele sale roluri de excepţie).

Vremurile nu sunt obişnuite: directorul Lucas Steiner se ascunde în propriul teatru ca într-o vizuină, pentru că este anul 1942, iar el este evreu şi nu are nici drepturi civile, nici dreptul de a deţine proprietăţi, nici dreptul de a-şi profesa vocaţia – în curând, va fi privat de dreptul la viaţă. Soţia sa şi câţiva prieteni apropiaţi îi rămân aproape, pentru a-l ascunde şi a-l apăra. În acest timp, întregul sistem colaboraţionist este pe urmele sale, ale familiei sale şi ale însăşi vieţii sale. Dragostea interzisă va fi consumată doar după ce datoria de onoare, de a proteja pe cei persecutaţi, este îndeplinită. Povestea salvează onoarea francezilor, arătând că unii dintre aceştia s-au împotrivit, specificând însă suficient de clar că au fost doar câţiva.

Unii critici nu consideră acest film printre realizările de seamă ale lui Truffaut, dar menţionează şi succesul de care s-a bucurat, precum şi nenumăratele premii Cesar care i-au fost decernate. Nu este nimic rău în a avea succes la public, iar dacă acestuia i se transmit emoţii reale, dacă noi, spectatorii, ieşim din sala de cinematograf şi continuăm să ne gândim cu afecţiune la personaje, atunci filmul – din punctul meu de vedere – a fost reuşit.

Există o dublă poveste de dragoste între femeie şi cei doi bărbaţi din viaţa sa, însă există şi o altă poveste, cea a unei iubiri şi a unui respect profund, în acest film: este vorba despre iubirea de teatru, de arta care a înfruntat cenzura în timpul războiului şi a ţinut în viaţă spiritual naţional, care a fost capabilă să adune publicul şi să îl facă să rezoneze la emoţiile umane şi să împărtăşească speranţa. Într-un fel, ”Le dernier métro” are, în cinematografia lui Truffaut, acelaşi rol pe care îl deţine ”Pianistul” în cariera lui Polanski: o capodoperă aparte, purtând un mesaj semnificativ şi beneficiind de o execuţie sobră, dar elaborată.

Nota: 9/10

Articole similare

Melodramă socială la cel mai înalt nivel: Angst essen Seele auf (1974)

Dan Romascanu

Fargo (1996)

Iulia Dromereschi

Prin blogosfera literară (15 – 21 aprilie 2019)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult