Filme Filme americane

Un film devenit imediat un clasic al genului: Metallica & San Francisco Symphony – S&M2 (2019)

Metallica & San Francisco Symphony – S&M2 (2019)
Regia: Wayne Isham

Cinemateca noastră locală a luat parte la lansarea mondială în acest week-end a filmului concertului „S&M2” din iunie 2019 al grupului Metallica și al Orchestrei Filarmonice din San Francisco. Am avut deci ocazia de a fi dintre primii spectatori ai filmului într-o sala plină în care majoritatea spectatorilor erau fani Metallica declarați. Entuziasmul lor era desigur contagios, dar probabil că m-ar fi contaminat oricum, căci filmul este pe măsura concertului – un eveniment care probabil va deveni o referință în carieră deja monumentală a formației Metallica, dar și în istoria rock-ului.

Istoria colaborărilor dintre grupuri rock și orchestre simfonice nu este foarte recentă. Pionierii au fost ‘Deep Purple’ cu jumătate de secol în urmă, urmați de ‘Emerson, Lake and Palmer’ la scurt timp după aceea. Metallica, grupul de heavy metal care se aproprie de patru decenii de activitate, a realizat unul dintre evenimentele (și albumele și filmele) cele mai celebre ale genului cu 20 de ani în urma. Concertele (au fost două) din iunie 2019 au celebrat evenimentul din 1999, și s-a străduit, cu succes în opinia mea, să-l depășească în amploare, calitate artistică, și desigur, nivel de zgomot. Colaborarea cu orchestra a fost în acest caz excelentă, s-a văzut o pregătire minuțioasă, cu aranjamente scrise special pentru fiecare cântec, și cu un amplasament al orchestrei într-un inel care înconjura scena. Practic Metallica a cântat înconjurată de sunetul simfonic, și publicul l-a putut recepta ca pe o țesătură sonoră complexă. Dacă prima parte a concertului a semănat mai mult unui concert Metallica cu orchestra adăugată instrumentelor, în partea a două muzicienii și dirijorii Orchestrei Simfonice au avut un rol și o prezență mai activă, devenind parteneri egali în spectacol. Din punct de vedere muzical, pentru iubitorii genului heavy metal, dar nu numai pentru ei, spectacolul a fost impresionant.

Regizorul Wayne Isham are o carieră cam la fel de îndelungată ca cea a lui Metallica, iar filmografia sa include numeroase concerte filmate, filme documentare și clipuri video care ilustrează evenimentele principale ale istoriei muzicii rock din ultimii 35 de ani. Concertul filmat din ‘Metallica & San Francisco Symphony – S&M2’ arată și sună perfect. Nu numai că suntem imersati în atmosfera și sunetul concertului, dar vedem și poate și auzim sunetul mai bine decât spectatorii care au participat la concertul ‘live’. Singurul cusur este lipsa numelor cântecelor care cred că ar fi ajutat pe cei, mulți, care vor vedea filmul fără a fi fani sau cunoscători la detaliu ai muzicii lui Metallica. M-aș fi lipsit și de partea de ‘capete vorbitoare’ de la început – cred că pentru asemenea evenimente filmate muzica și imaginile din spectacole sunt suficiente. Oricum ar fi, cele două ore și jumătate trec repede și intens, și am puține dubii că acest concert filmat va deveni un film clasic în viitor.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: Metallica.film, Consequenceofsound.net, Thebaybridged.com)

Articole similare

Războiul claselor sociale: Parasite (2019)

Dan Romascanu

Coppola îl visează pe Eliade: Youth Without Youth (2007)

Dan Romascanu

Festinul s-a răcit: Babettes gæstebud (1987)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult