Stiri

“Cronicile genocidului”, de Radu Aldulescu este câştigătorul Premiul literar „Augustin Frăţilă” – romanul anului 2012

Radu_Aldulescu. Foto credit Mircea Struteanu.“Cronicile genocidului”, de Radu Aldulescu (Editura Cartea Românească, 2012) a câştigat Premiului literar Augustin Frăţilă – romanul anului 2012, oferit de compania Philip Morris Trading.

23 de bloggeri au decis, în etapa a doua a concursului, care este cel mai bun roman, acordând puncte de la 1 la 5 fiecărei proze finaliste. Romanul „Cronicile genocidului”, de Radu Aldulescu a primit cel mai mare punctaj şi a fost răsplătit cu Premiul literar “Augustin Frăţilă”, în valoare de 10.000 de euro, oferit de compania Philip Morris Trading.

Aflându-mă și eu printre bloggeri care au fost în juriu, am acordat următoarele note:

Omar cel orb”, de Daniela Zeca – 5 puncte
Cronicile genocidului”, de Radu Aldulescu – 4 puncte
Craii și morții”, de Dan Stanca – 3 puncte
Hotel Universal”, de Simona Sora – 2 puncte
Șoseaua Cățelu 42”, de Alina Nedelea – 1 punct

“Scriitorul nu este singur. Datorez scrierea acestui roman mai multor oameni, dar în primul rând celei căreia îi este dedicat: Constanţei, acum şi pururea. Ce s-a întâmplat după scriere e o poveste care îmi aparţine în mai mică măsură.

În privinţa premiului, pot spune că sunt mai mult decât emoţionat. Sincer, sînt aproape înspăimântat. Aş fi tras nădejde să nu mi se întâmple tocmai mie şi tocmai acum, la o vârstă când deja mă socoteam ferit. Aş vrea să împart acest premiu cu toţi cei nominalizaţi şi cu ceilalţi cincizeci de autori care au avut cutezanţa să se dedice scrierii unui roman. Aş vrea să-l împart, de asemenea, cu toţi cei care aici şi acum scriu şi citesc literatură română. Aşa să vă ajute Dumnezeu!”, a declarat Radu Aldulescu.

Ceremonia în cadrul căreia a fost acordat Premiul a avut loc aseară, la Hotel InterContinental Bucureşti. A fost o ceremonie frumoasă, prilej de întâlniri cu alți bloggeri, cu scriitorii și criticii literari. Cum ajung rareori la evenimente, mi-a făcut plăcere să îl revăd pe Daniel Cristea-Enache și să îi cunosc pe bloggerii literari pe care îi urmăresc de mult timp: Rontziki, Dragoș C. Butuzea și Virginia Costeschi.

Am văzut o falie între note cum rar a mai fost, dar, cu mici excepții, bloggerii literari au votat valoarea și, cum a zis Bogdan-Alexandru Stănescu, în cazul lui Radu Aldulescu și ”opera omnia”. Dacă eu am ales un alt roman pe locul întâi, m-am bucurat pentru Radu Aldulescu (locul doi în topul meu) și m-am simțit ușurat că ultimul loc din topul personal nu a primit premiul. Nu era literatură, din punctul meu de vedere… Romanul a fost votat mai ales de bloggerii ”ne-literari” (sper că îmi este permisă această exprimare), obișnuiți probabil cu romane ușurele 😀

Nu au fost însă extraordinare romanele de anul acesta, bloggerii au simțit o scădere a calității față de anul trecut, să sperăm că anul viitor va fi mai bine (mai ales că avem de unde alege, din ceea ce am citit până acum!). Așa că succes celor care vor fi în juriu anul viitor!

Câteva poze făcute de mine aseară:

DSCN5550DSCN5551DSCN5552

Articole similare

Câteva știri din lumea filmului românesc (5 – 11 martie 2018)

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (7 – 13 mai 2018)

Jovi Ene

„Laboratorul” oamenilor de film la TIFF: Transilvania Talent Lab

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult