Stiri

Claude Lelouch – Premiul pentru întreaga carieră la TIFF 2012

Cariera impresionantă a renumitului regizor francez Claude Lelouch (74 de ani) va fi celebrată la TIFF 2012. Cineastul va primi Premiul pentru întreaga carieră/ Lifetime Achievement Award în cadrul proiecției speciale a filmului său, Un bărbat și o femeie, organizată în onoarea sa, pe 6 iunie.

Trei dintre cele mai apreciate filme ale sale vor fi proiectate în secțiunea 3X3, spectatorii fiind invitați să-i (re)vadă, în cadrul proiecției speciale, pe Anouk Aimée şi Jean-Louis Trintignant în celebrul Un bărbat și o femeie/ Un homme et un femme, premiat cu Palme d’Or şi cu două Oscaruri, în 1966. Hitul său internațional l-a propulsat printre cele mai influente nume ale cinematografiei europene. Lelouch practică un tip de cinema deopotrivă popular şi de autor, Un bărbat și o femeie aducând în săli, la vremea sa, nu mai puțin de 4 milioane de spectatori.

Un succes imens de casă și de critică a fost și musicalul epic Unii și alții/ Les uns et les autres, premiat la Cannes în 1981. În film joacă și Geraldine Chaplin, celălalt mare invitat la ediției din acest an a TIFF. Al treilea titlu din 3X3 le revede pe toate celelalte – documentarul De la un film la altul/ D’un film a l’autre, lansat anul trecut, trece prin toate cele 43 de filme ale sale și prin cei 51 de ani de când Lelouch a înființat casa de producție Les Films 13.

Lelouch a colaborat de-a lungul timpului cu nume ca Yves Montand, Lino Ventura, regretata Annie Girardot (omagiată la TIFF 2005), Jean-Paul Belmondo, Fanny Ardant, Jeremy Irons, Claudia Cardinale, Anne Parillaud. A mai regizat, printre altele, Mizerabilii/ Les miserables, Bărbaţi, femei, mod de folosire/ Hommes, femmes, mode d’emploi sau Viaţa unui copil răsfăţat/ Itinéraire d’un enfant gâté. În 2009, a filmat la București Iubiri din trecut/ Ces amours-là, o comedie muzicală cu Audrey Dana și Anouk Aimée în distribuție, un proiect amplu și un demers nostalgic care a parcurs cei peste 40 de ani de cinema ai lui Claude Lelouch. Un clip dedicat regizorului puteți viziona aici: http://www.youtube.com/watch?v=RLL5CXYn9P0&feature=plcp

Secțiunea 3X3 va trece din Franța în Danemarca, apoi în Japonia – alături de  Lelouch, vor fi celebrați regizorii Ole Christian Madsen și Hitoshi Matsumoto. Cineastul danez va fi reprezentat în selecție de Rațiunea Kirei: O poveste de dragoste/ Kira’s Reason, mult-apreciata dramă în stil Dogma, Praga o istorie de dragoste veche, cu Mads Mikkelsen pe afiș, și recentul Superclasico, ales pe lista scurtă a nominalizaţilor la Oscarul pentru Cel mai bun film străin 2012.

Din opera popularului actor japonez Hitoshi Matsumoto vor rula la TIFF cele trei filme pe care le-a semnat ca regizor: Marele japonez Big Man Japan/ Dai-Nihonjin, selecționat în Quinzaine des Realisateurs la Cannes 2007, Samurai fără sabie/ Scabbard Samurai/ Saya-Zamurai, povestea unui bătrân samurai care a refuzat la un moment dat să mai lupte, proiectată la Locarno anul trecut, și Simbolul/ Shinboru, o comedie absurdă despre un bărbat care se trezeşte într-o cameră albă, fără uşi şi ferestre, și se chinuie din răsputeri să evadeze din ea.

Articole similare

Concurs: Câștigă una dintre cele trei cărți ”Epistolar genevez. Student în Occident”, de Codruț Constantinescu! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Concurs: Câștigă două invitații duble la Teatrul Nostru, la piesa “Ne daţi ori nu ne daţi?” – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Editura Corint la Gaudeamus 2022

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult