Stiri

Carmen Sylva – O regină renană pe tronul României

Cea de-a treia prezentare de carte organizată de Institutul Cultural Român în luna ianuarie a acestui an este dedicată Reginei Elisabeta (1843-1916), cunoscută publicului sub pseudonimul artistic Carmen Sylva.

Ediţia în germană a biografiei scrisă de Gabriel Badea-Păun, publicată la Editura Humanitas cu titlul Carmen Sylva. Uimitoarea regină Elisabeta a României şi tradusă de Silvia I. Zimmermann a apărut în anul 2011 la Editura Ibidem, Stuttgart.

Personalitate deosebit de complexă, Carmen Sylva a fost prin poezia ei sursă de inspiraţie pentru 20 de compoziţii ale lui George Enescu. Scria în germană, dar traducea şi literatură română. A cules basme româneşti, le-a rescris în variante adaptate («Basmele de la Peleş») şi a compus cântecul de luptă „De pază pe Dunăre“, cântat de trupele româneşti în 1877 în războiul împotriva turcilor. În calitate de regină şi-a folosit cu multă abilitate personalitatea de scriitor „Carmen Sylva“, pentru un renume mai bun al României în străinătate.

Silvia I. Zimmermann este din Sibiu/România, a studiat germanistică, istoria artei şi sociologie. A publicat numeroase articole despre Carmen Sylva.

Gabriel Badea-Păun (n. 1973, Sinaia, judeţul Prahova) este un istoric de artă şi eseist român stabilit la Paris. A absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti. Este doctor “magna cum laude” în istoria artei al Universităţii Paris IV-Sorbona cu teza Antonio de La Gandara (1861-1917), un portraitiste de la Belle Epoque(2005).

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Societatea Româno-Germană.

http://www.humanitas.ro/humanitas/carmen-sylva-uimitoarea-regina-elisabeta

 

Articole similare

Câteva știri din lumea culturală românească (4 – 10 martie 2019)

Jovi Ene

Orchestra Titanic, în premieră la Teatrul În Culise

Jovi Ene

Concurs de manuscrise – Cât de frumos poate fi un oraș urât?

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult