Interviu

„Cred că regina a făcut o treabă minunată cu mare demnitate și putere.” (interviu Timothy Dalton, The Crown, Netflix, 2022)

Actorul Timothy Dalton îl joacă pe Peter Townsend în sezonul 5 din The Crown, ce a apărut de curând pe Netflix. Iată ce ne-a spus în cadrul unui interviu acordat prin intermediul partenerilor noștri de la Netflix.

Cum te-ai simțit să te alături unei distribuții atât de impresionante?

Ei bine, nu a fost chiar o surpriză. Am primit un mesaj de la Lesley Manville în care îmi spunea că a luat un rol în The Crown și m-a întrebat dacă aș vrea să-l interpretez pe Peter Townsend. Am spus: „Ei bine, mi-ar plăcea.” Și asta a fost. Deci Lesley a fost cea care mi-a facilitat rolul.

Lesley Manville este extraordinară, nu-i așa?

Este absolut minunată. Este cu adevărat grozavă. Îmi place îngrozitor de tare de ea. Cred că e magnifică. Este pregătită să meargă oriunde o duce prezentul și este o bucurie să lucrezi cu ea. E nevoie de doi actori buni pentru a juca bine o scenă. Când aveam 21 de ani, am jucat într-un film numit The Lion in Winter, cu Peter O’Toole și Katharine Hepburn în rolurile principale. Regizorul ne-a spus să ne surprindem unul pe celălalt, iar atunci când începi să scoți astfel de lucruri surprinzătoare – în special cu actori de acest calibru – și ei transmit același lucru înapoi și devine brusc cel mai minunat joc. Dezvolți încredere unul în celălalt, pentru că știi că celălalt va prinde mingea și o va arunca înapoi. Și Lesley este așa.

Erai deja fan al show-ului?

Da, eram deja. Am început să mă uit la primul sezon de îndată ce a apărut și am fost foarte impresionat de el. Mi s-a părut minunat.

Annie și echipa ei vă poate pune la dispoziție oricât de multe informații aveți nevoie. Care a fost abordarea dumneavoastră în ceea ce privește partea de documentare?

Am vrut să citesc cât am putut de mult despre această relație pe care Margaret a avut-o cu Peter Townsend și să aflu cine este acest bărbat, pe cât posibil. Însă, până la urmă, trebuie să urmărești scenariul care ți-a fost dat. Totul începe cu scenariul. Este fundația, este hrana. Este ceea ce faci. Acesta este procesul normal de lucru.

Cât de familiar erai de povestea lui Peter Townsend înainte de a începe să o documentezi?

Știam doar câteva detalii. Îmi amintesc mereu de mama și de tata acasă, în bucătărie, când eram copil, vorbind despre povestea asta atunci când s-a întâmplat. Majoritatea oamenilor i-au susținut pe Peter Townsend și prințesa Margaret și nu atât de mult în favoarea Coroanei, a statului sau a bisericii, care erau cu toții împotrivă.

Dacă li s-ar fi permis să se căsătorească, crezi că ar fi funcționat?

Ea era tânără, iar el era atrăgător și un erou din multe privințe. Era evident că erau foarte îndrăgostiți. Dar, deși dragostea poate fi un lucru minunat, este și un foarte dificil de gestionat – chiar și fără provocările pe care le-au avut ei. Deci nu știu dacă ar fi durat sau nu. Dar asta nu este cu adevărat important, nu-i așa? Nu intri într-o relație gândindu-te: „Se va termina în cinci ani”. Mai frumos și mai minunat este prezentul. Acesta este cel mai palpitant și emoționant lucru și asta înseamnă să fii îndrăgostit. Iar dacă ești norocos, poate continua.

În sezonul cinci, îi vedem întâlnindu-se din nou, ani mai târziu. Poți să vorbești despre felul în care Peter a scris asta și ce joci în această scenă?

Peter plecase de mult, dispăruse. Marele incendiu de la Windsor a fost în 1992, așa că atunci începe acest episod. Townsend și Margaret s-au văzut ultima oară la începutul anilor 1950, așa că erau despărțiți de aproximativ 40 de ani. S-au reîntâlnit la un bal. În viața reală, ea a decis să nu meargă la bal pentru că a crezut că va atrage prea multă publicitate, așa că l-a invitat la cină și au avut o întâlnire. Cu toate acestea, în versiunea noastră, ea merge la bal. Direcția pe care am mers a fost că erau foarte îndrăgostiți în anii cincizeci, dar el a fost alungat și a fost o tragedie care i-a afectat pe amândoi. Putem spune că a fost un punct de cotitură în viața lui Margaret. Dragostea a fost spulberată și distrusă, în parte, de sora ei. Unii oameni ar putea spune că asta a determinat-o din ce în ce mai mult să bea. Poate că este adevărat, poate că nu este. Cu siguranță nu a împiedicat-o să se vadă și cu alți bărbați. În cazul lui, s-a căsătorit cu altcineva care semăna izbitor cu Margaret, și de asemenea întâmplarea a făcut ca ea să fie și fiica unuia dintre cei mai bogați bărbați din Franța. Puteți trage tot felul de concluzii, dar pentru povestea noastră aceasta a fost o mare dragoste care a fost încheiată cu forța și nu s-au văzut timp de 40 de ani. Se reunesc la acest bal, care atunci când te gândești la el este un moment extraordinar de emoționant, plin de posibilități, incertitudini, nervozitate, entuziasm și cu siguranță curiozitate. El o invită la dans, ea nu prea vrea, dar el insistă. Este o scenă minunată și îi vezi făcând primii pași în călătoria de redescoperire reciprocă. Zidurile dintre ei se dărâmă, își dau seama că dragostea lor este încă acolo și sunt extraordinar de fericiți.

 

Continuarea poveștii este dezvăluită mai târziu, atunci când ei stabilesc să se revadă la o plimbare în grădina Palatului Kensington. El îi spune că e pe moarte, și a murit trei ani mai târziu. Nu a mai văzut-o niciodată.

Cum a fost să înveți să dansezi?

Am lucrat cu coregrafa, Polly Bennett, care este grozavă. Ea a suportat totul, pentru că eu nu eram deloc bun la asta. A trebuit să muncesc foarte mult. Am muncit și am muncit și am muncit.

 

Este într-adevăr o poveste minunată interpretată prin dans care trece de la stângăcia de a încerca să recâștige o conexiune cu această femeie pe care ai iubit-o și pe care nu a mai văzut-o de 40 de ani, și o femeie care este și preocupată de ea însăși, iar dansul începe și continuă, iar tempo-ul crește treptat. Nu am muncit atât de mult în viața mea! În The Rocketeer, Jennifer Connelly și cu mine am dansat un tango într-o liniște absolută. Ei bine, nu a fost chiar complet liniște. Deoarece dacă asculți foarte atent și ridici volumul, mă poți auzi ușor spunând „Unu, doi, trei…” pentru că aveam ceva în ureche care îmi dicta ritmul.

O vezi pe Margaret ca pe un personaj tragic?

Nu, nu chiar. Cu siguranță ar putea exista și acest argument, dar cred că ea a fost autoarea propriei vieți. Toți facem greșeli în viață, nu-i așa? Nu știu dacă e tragic sau nu. Este doar uman. Oamenii se îndrăgostesc, oamenii sunt singuri, oamenii înțeleg lucrurile mai bine sau mai greșit.

Ai întâlnit pe cineva din familia regală?

Am cunoscut-o pe Regină, extrem de scurt, și am dat mâna, dar și pe Prințesa Diana și prințul Charles. A fost minunat. Trebuie să recunosc, Diana a fost grozavă. Personalitatea ei era una foarte distractivă.

Ți-ai schimbat părerile despre Familia Regală în timpul sau după filmări?

Nu. Cred că regina a făcut o treabă minunată cu mare demnitate și putere.

Articole similare

Top 8 filme despre divorțuri

Dan Romascanu

Noutăți săptămânale Netflix: Rebecca, Away, The Devil All The Time

Jovi Ene

Primăvara literară 2021 la Editura Meteor Press (interviu cu Mirela Neagu)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult