Filme Filme europene

Bajocero (2021). Un coșmar la zero grade

Bajocero (2021) – Sub zero
Regia: Lluís Quílez
Distribuția: Javier Gutiérrez, Karra Elejalde, Luis Callejo

Duminică seara. Copilul e adormit, iar noi căutăm febril un film bun să ne reanimeze și ultimii neuroni rămași intacți (părinții tineri mă vor înțelege). Unica soluție este să ne încredem în selecțiile Netflix și să dăm un scroll peste noutăți. Îl opresc brusc pe consortul meu și îi spun: Evrica! Pe acesta vreau să-l văd! Pe ecran apare posterul producției spaniole „Bajocero”, creat de Lluís Quílez.

Pelicula are o distribuție formată din Javier Gutiérrez, Karra Elejalde, Luis Callejo, Patrick Criado, Andrés Gertrudix, Isak Férriz, Miquel Gelabert, Édgar Vittorino, Florín Opritescu, Ángel Solo, Àlex Monner, Sebastián Haro, nume de rezonanță în cinematografia spaniolă, fapt demonstrat și de sprijinului guvernamental de care s-a bucurat echipa creatoare.

Filmul analizează o situație neobișnuită: în cazul unui transfer de pușcăriași, duba poliției este răpită de un atacator necunoscut. Cine este acesta, care sunt motivele pe care le urmărește, ce vrea să reușească prin asta? Nimeni nu poate prezice cu adevărat cum stau lucrurile. Ceea ce rămâne însă la latitudinea spectatorului este să prindă istoriile fragmentare pe care le au prizonierii, să încerce să afle care sunt secretele întunecate pe care aceștia le poartă.

Unul dintre ei e un contabil care a furat, altul l-a băgat în comă pe tipul care i-a violat sora, iar un altul e capul unei grupări mafiote, poreclit Românul. Toate bune și frumoase până aici. Tot acest tumult de oameni este lăsat în grija polițistului Martin și a colegului său Montesinos. Cei doi nimeresc în ambuscada unui necunoscut, venit acolo pentru o răzbunare.

Pelicula este destul de alertă, cu răsturnări de situație și anumite momente care chiar îți taie respirația, adică răspunde efectiv necesităților și așteptărilor spectatorilor care adoră thriller-urile. Evident, unele momente sunt extrem de hispanice. Predomină motivul răzbunării, stările furibunde și empatia profundă dintre unele personaje. Cu toate acestea, se pare că filmul nu alunecă pe terenul fertil al telenovelelor, ci dimpotrivă se cotează mult peste unele pelicule comerciale de la Hollywood. Începutul mi s-a părut foarte tare, ca o lovitură în plex, iar finalul ușor sub așteptările mele, deși sunt convinsă că veți rezona cu el.

Deci, ce trebuie să știți înainte să purcedeți la vizionarea sa?

  • Are schimbări de situație destul de rapide;
  • Unele momente sunt ușor dezlânate și parcă ar fi fost necesară o abordare mai explicită;
  • Personajele sunt bine conturate, deși unele au părut incerte;
  • Filmul este hispanic și asta se resimte în anumite motive și linii de subiect.

Totuși, „Bajocero” este un exemplu de film european bun de savurat într-un weekend alături de cei dragi.

Disponibil pe Netflix.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: netflix.com, cinepop.com)

Articole similare

Tinker Bell and the Lost Treasure (2009)

Mihaela

O lume crudă: Dragged Across Concrete (2018)

Dan Romascanu

Guy Ritchie o nimerește: The Gentlemen (2019)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult