Indignari saptamanale

Snobism + incultura = Romania

Snobism

Consumismul romanesc s-a aliat foarte bine cu snobismul romanesc. Un nou obicei si-a facut locul in mentalul shopping-ist al natiei valahe: mersul la Viena pentru sezonul de reduceri. De cumparaturi. Recent, mama unui cunoscut se mandrea ca fiul ei s-a dus la Viena sa-si faca niste cumparaturi. Sublim, mi-am zis, invidios, in gand.

De altfel cei care merg la Viena sau Milano pentru shopping ii dispretuiesc pe cei care nu merg la Viena sau Milano in timpul sezonului de reduceri pentru ca sunt amarati si nu-si permit un astfel de lux. Vai de steaua lor! S-ar apara de acuza de snobbism tocmai cu acest argument : lasa ca si tu ai merge acolo daca ai avea bani, dar nu ai. E drept, as merge un week-end, o saptamana daca as avea bani dar nu pentru shopping (adica pentru a-ti cumpara haine care sa tina de caldura unui corp) ci pentru a descoperi cultura unor orase care sunt intestate cu muzee, expozitii, adevaratele locuri care merita vizitate. De aceea a spune ca te duci la Viena sa faci cumparaturi mi se pare o culme a snobismului incult, anticultural. Hainele nu mai pot fi cumparate din Romania?

Cineva ma poreclea in Dilema acum zece ani drept un ayatollah de Campina pentru ca nu iubeam trupa Andre si toate celelalte forme de behaiala siliconata. Se pare ca nu am evoluat prea mult de vreme ce am ramas constant in ura fata de diversele forme de prostie.

Incultura

Ma aflam in pauza unui lung seminar dedicat Fondurilor Structurale (si mai ales, dezvoltarii resurselor umane din Manelistan). Am scos saptamanalul Dilema Veche si-l citeam. Din spate vine un tanar coleg inspector/functionar la Consiliul Judetean, compartimentul pentru afaceri europene si ma intreaba ce citesc. Ii spun titlul iar el ma intreaba “a , e un ziar d-ala gratuit?”

Omul nu auzise de Dilema Veche. Am negat, costa 3 lei si jumatate! S-a uitat mirat la mine neintelegand cum si de ce platesc un asemenea prêt pentru un ziar care poate fi gasit si gratuit! Ce conteaza ca nu este acelasi ? Are litere? Are! Are hartie de ziar ? Are!

Articole similare

Psihoterapie si consiliere psihodinamica, de Susan Howard

Codrut

Inima întunericului, de Joseph Conrad

Codrut

O casă în neamul lui Israel: Durere, de Zeruya Shalev

Codrut

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult