Impresii de calatorie

10 ponturi pentru o excursie în Panama City

Din decembrie până-n mai (plus în iulie și august când e o pauză de ploaie), sezonul uscat este ideal pentru excursii în America Centrală.

Abia reîntorși acasă, mă grăbesc să punctez câteva informații de la fața locului, cât le am încă proaspete-n memorie, sperând să fie de folos celor tentați de această destinație. Impresia este că am fi putut să evităm unele neplăceri dacă am fi avut de la bun început unele din ponturile acestea. A fost tare cald, cald și umed, să turbezi, nu alta; multe din informații le-am obținut învățând din greșeli sau stând de vorbă cu alți turiști din Europa.

1. Cazare

Recomandăm locațiile din Casco Viejo.

Există locuri ca Magnolia Inn (zgomotos), Hospedaje Casco Viejo, Luna’s Castle, unde se pot găsi prețuri de 15$/noapte, dar în dormitoare comune, sau de 30-80$/noapte în camera privată.

Cele mai plăcute însă mi-au părut Villa Palma Boutique Hotel, La Isabela Suites, Casa Garay. Absolut superb este American Trade Hotel (229$), în care nu știi dacă esti la New York ori pierdut în timp, într-un conac tropical; confort ultramodern, totuși într-o atmosferă patriarhală, cu piscină la etajul trei și restaurant de clasă la parter.  Vă recomand să cereți camera la etajul trei, unde puteți avea și o vedere frumoasă, spre golf.

Hotelul Tantalo – camere cu 115$/noapte, central, chiar în zona cu localurile de noapte; are un raport foarte bun calitate/preț.

Dacă doriți să faceți și plajă, nu doar vizitat obiective turistice, selectați un resort la malul oceanului Pacific, cu plajă proprie frumos amenajată, câteva piscine, serviciu spa și alte facilități, all inclusive, la numai 8 km de centru,  în zona Veracruz. Aici recomand doua asemenea resorturi: Westin și Dream Delight

2. Restaurante interesante

Madrigal: una dintre cele mai reputate bucătării ale orașului, dar și ale întregii tări.  Maestrul este spaniolul Andres Madrigal.  Prețurile sunt mai moderate la prânz, dar bucatele sale cele mai faimoase nu le vom găsi decât în meniul de seară.

*Donde Jose: un local care necesită obligatoriu rezervare din timp, pentru că nu are decât 16 locuri.  La rezervare vi se va cere 20$/persoană, pe care-i pierdeți în cazul în care nu vă prezentați, cel mai târziu cu 15 minute înainte de ora 7 pm.  Meniul este fix pentru toți clienții, care vin și sunt serviți simultan.

3. Pe unde o să vă plimbați

În afară de Casco Viejo, zona turistică cea mai populară din oraș, găsiți mai jos și alte obiective:

  • Calzada de Amador

Este fosta bază militară americană, creată prin acumularea materialul pietros adus aici pe măsură ce se săpa muntele, pentru a crea canalul. Trei insule disparate au fost astfel legate între ele de o fâșie îngustă de drum, Cinta Costera. Acest drum a devenit, după retragerea americanilor și desființarea bazei militare din acea zonă, în 2000, o pistă de biciclete de 4 km, cu o vedere splendidă, căci ai de-o parte și de alta apă, iar în depărtare intrarea în canal a pachebordurilor ce stau aliniate unul după celălalt. Dacă e seară, vezi zgârie-norii luminați feeric, fie de pe bicicletă, fie profitând de numeroasele taverne unde se servesc fructe de mare.

Tot aici, Biomuseo, clădire cu alură futuristă, cu acoperișuri viu colorate, care reprezintă formarea istmului panamian.  Este semnată de Frank Gehry, arhitectul Muzeului Guggenheim din Bilbao sau a clădirii pragheze Dancing House, printre multe altele. 

Bicicletele se pot închiria numai după ora 12 la prânz, până la ora 9 seara.

  • Mercado de Mariscos

Este o piață de pește, loc ideal ca să gustați un ceviche adevărat.  Dar pentru asta trebuie să ieșiți din hala cu peste și să dați un ocol prin spatele ei, acolo unde o să dați de niște chioscuri cu vânzători care se reped să vă tenteze cu niște liste de bucate. Luați ceviche și un pește mare fript întreg.  Vă costă nimica toată și e o mâncare delicioasă. Au și berea lor Cristal, Panama, Balboa și AtlasBalboa n-a fost rea deloc.

Chicha este o băutură răcoritoare pe bază de lapte și fructe.  Chicheme este mai nutritivă, pe bază de făină de porumb și gust de vanilie.

  • Canalul Panama

Ecluzele Miraflores: se pot vedea zilnic 9-17, plătind 25$ de persoană ca să vizitați un muzeu pe 4 etaje, care are terase la primul și la ultimul, de unde puteți asista la trecerea prin ecluză a unei ambarcațiuni.  Prețul este cam piperat și vizita poate fi făcută mai profitabilă și mai plăcută, dacă vă rezervați seara o masa la balcon, la restaurantul Atlantic&Pacific Co, deschis între 17-23 p.m. când se servește meniu a la carte, care nu-și merită banii, dar scopul este să admirați impresionanta trecere la mica distanță a pachebordurilor prin ecluze și să serviți ceva în aceiași bani.

Dacă doriți să vă plimbați prin canal într-un vapor, cel mai indicat este un tur partial, care costă cam 120-150$/persoană și care durează 4-5 ore. Când te gândești că oamenii plătesc mii de dolari pe cuise-uri care includ trecerea prin Canalul Panama, cred că merită o asemenea experiență. Cele două companii care oferă tur partial sunt Panama Marine Adventure și Canal&Bay Tours.

  • Excursii în afara orașului 

Atenție mare! Nu vă avântați pe cont propriu cu mașina închiriată. GPS-ul merge, dar degeaba, fiindcă, la ore numai de poliție știute, traficul este teribil și drumuri importante sunt barate, când ai mai multă nevoie să ajungi undeva. GPS-ul vă va conduce iarăși si iarăși în același loc barat. Dacă nu vorbiți spaniolă, sunteți pierduți, fiindcă e rar să găsești pe cineva care vorbește engleză, iar franceză nici atît.  Polițiștii nu înțeleg nici ei decît spaniola și nu ajută.  Pe un traseu pe care, în mod normal, am fi ajuns la hotel în 40 de minute, am făcut 3 ore, fiind după ora 4 și neștiind cum să ocolim barajele.

Agențiile de voiaj nu sunt de încredere. Te înscrii la un tur, plătești și poți avea surpriza că excursia s-a anulat, fără să te anunțe cu măcar o zi înainte. 

De încredere este Smithsonian Tropical Research Institute, care organizează tururi pe care trebuie să le rezervați din timp, dar care sunt nu numai foarte instructive, dar și mai ieftine decât cele oferite de agențiile de turism.  STRI oferă, de exemplu, o zi întreagă pentru vizitarea insulei Barro Colorado.

4. Cel mai bun mojito

Pedro Mandinga Rum Bar din Castro are cel mai bun mojito pe care l-am băut vreodată (și da, am fost și în Cuba).  Costă 5$ unul înainte de ora 7 pm.

5. Cea mai de preț cafea din lume

În Panama este produsă cafeaua Geisha, care se vinde de la 200$/kg în sus. Mentiritas Blanca este o ceainărie pe care o recomand cu căldură, care face cafea Geisha $6.50/ceașca, dar și vinde cafea la plicuri.  Se mai pot servi prăjituri cum este Nutella cheesecake sau un fel de fursecuri care se numesc  “Red Velvet”.

6. Cel mai bun mijloc de circulat prin oraș…

… este Uber.

Taxiurile sunt mai scumpe, nu au contor și trebuie negociată cursa înainte să te urci într-unul, fiind cunoscut faptul că cer prețuri mai mari turiștilor. Orașul are metrou, dar atenție la zonele periculoase, unde nu este recomandabil să circuli dacă esti strain, nici chiar în amiaza mare. Grilajele de la balcoane confirmă cele de mai sus.  Închirierea de mașină este riscantă. Nouă ni s-a propus initial de către Expedia un pachet conținând mașină de închiriat 10$/zi.  La fața locului, mașina a fost de fapt 60$/zi, agentul pretinzând că rezervarea Expediei nu specifica prețul. La înapoiere, au fost cazuri când mașina a fost preluată de un hoț îmbrăcat în uniforma agenției, care în momentul în care a primit cheia, s-a făcut nevăzut, cu mașină cu tot*.

7. Pădurea tropicală

Dacă nu aveți timp sau energie să mergeți în excursii organizate, iată o varianta cu mult mai comodă: Panama City are o asemenea pădure.  Parque Metropolitano se află în zona adiacentă orașului, conține vegetație tropicală luxuriantă, faună exotică și oferă o splendidă vedere panoramică a orașului, de acolo de sus.

Cel mai bine este să vă duceți dimineața devreme, când animalele ies să caute hrana. Atenție la îmbrăcăminte! Aveți nevoie de bocanci de drumeție, pantaloni lungi și tricou cu mânecă lungă. Sunt tot felul de plante și animale veninoase, vipere și serpi veninoși, deci nu lăsați zone de piele descoperite. Folosiți sprayuri și soluții contra insectelor. Un ghid este ideal, dar rezervările pentru o vizită cu ghid se fac cu 1-2 luni înainte. Noi ne-am descurcat de minune cu hărțile foarte bune primite la intrare. Trebuie să vă îmbrăcați corespunzător (a se vedea poza), chiar dacă temperatura este 95 grade Fahrenheit (35 grade Celsius), iar umiditatea este 78%. Există la tot pasul furnici veninoase, serpi și plante periculoase la atingerea pielii.

8. Unde o să vă distrați seara

Las Tinajas este un restaurant cu un show cu dansuri folclorice locale, care începe la 9 pm, durează o oră și costă 5$ intrarea. Ești obligat să consumi mâncare sau băutură de 12 $/persoană.  Rezervă prin telefon cu ceva timp înainte și ai grijă să ajungeți puțin mai devreme, pentru că scena este în mijloc și nu este vizibilitate bună de la orice masă.

Danilo’s Jazz Club foarte bun pentru iubitorii de jazz și cocteiluri bune.

Altabar este un club unde se dansează, cu un décor plăcut dat de canapele albe și gresie neagră pe jos. Pentru cei care vor să-i vadă pe alții dansând, există locuri la mezanin.

9. Plajele

Cele din zona orasului nu sunt recomandabile, pentru că apa nu este curată, din pricina apropierii Canalului.

Există plaje la Pacific, cum este cea de pe Insula Contadora (la 90 de minute drum cu feribotul sau la 20 de minute charter cu Air Panama 100-200$ dus-întors, de pe Aeropuerto Marcos A. Gelabert, lângă mallul Albrook) sau cea de pe insula Taboga, la 60 de minute cu feribotul (pleacă de la Calzada de Amador). Pe insula Contadora este și o plajă pentru nudism, Playa de Las Suecas.

Mai sunt plajele din Marea Caraibe, pe Costa Arriba, la est de orașul Portobelo, cu apa mai albastră și mai caldă. De la Puerto Lindo se ia un vaporaș 6$ dus/întors, către insula Mamey, unde se poate face scuba diving.  Alte plaje sunt frumoasa Playa Blanca, neamenajată, bună pentru inotat și snorkeling, cu un nisip alb, la 30 minute cu vaporul de la Portobelo. La 8 km sud de Portobelo este Playa La Angosta, mai accesibilă și bine amenajată, găsiți acolo și paturi de plajă stil Bali și umbrele să închiriați, dar evitați să vă duceți acolo în week-end. La Playa Huertas se face scuba diving.

Pentru cei care au mai mult timp și pot merge mult mai departe de Panama City, merită excursiile către insulele San Blas, Guna Yala la est și cele din aria Bocas Del Toro, la vest, sau zona *Boquette și Chiriqui.

10. Activități sportive

În afară de snorkeling, înot, scuba diving, hiking în pădurea tropicală, pe care le-am menționat mai sus, se mai pot face și…

  • Bird Watching – vezi mai sus STRI
  • Pescuit- “Panama” înseamnă “Pește din Abundență” și pescuitul în apele Pacificului este cunoscut drept unul din cele mai bune din emisfera vestică.  Cu Panama Fishing & Catching, se fac tururi de pescuit fie pe insula Contadora, fie pe lacul Gatun, la 45 minute de Panama City, sau chiar în Panama City.

Hei, sunteți gata? Ați planificat când plecați? Dacă n-o să fiți prea ocupați cu aranjatul valizelor și rezervări, urmăriți-mi tot aici, în următoarele săptămâni, la destinațiile marcate cu *, poveștile despre cum a fost, mai în detaliu.

Articole similare

10 locuri de vizitat în Cipru

Jovi Ene

Hiroshima, My Love – 2 / Welcome to Hiroshima

Dan Romascanu

Shavua ve Yom (2016) – O săptămână și o zi

Adriana Ruta Neagoe

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult