Filme Recomandat

Zambezia (2012)

ZambeziaZambezia (2012) – Aventuri în Zambezia

Regia: Wayne Thornley
Voci: Leonard Nimoy, Jeremy Suarez, Abigail Breslin, Jeff Goldblum, Samuel L. Jackson

Zambezia”, filmul lansat special de Ro Image pentru și de ziua de 1 iunie, are multe similarități cu ”Ice Age” sau cu ”Madagascar”. De fapt, în acest domeniu al filmelor de animație 3D, e cam greu să inovezi, să aduci o poveste cu totul nouă și să uimești lumea copiilor pasionați de acest gen sau al cinefililor, care nu pierd niciun moment să fie în pas cu noutățile oricărui gen cinematografic. Acum, pentru mine este mai dificil: nu urmăresc animații de obicei, nu fac parte din categoria celor atrași de acest gen, dar totuși animațiile au început să aibă un rol important în familia mea de câțiva ani, de când sunt tată. Acesta a fost, de altfel, și motivul pentru care am ajuns la acest film: o premieră la care copiii au fost invitați cu drag, iar eu mi-am urmat copilul pentru a intra în lumea fascinantă a păsărilor.

Ce este Zambezia? Poate nu știați, dar acest nume are și o semnificație reală: o provincie din Mozambic, Africa, deși acest lucru pare a nu avea nicio legătură cu acțiunea din film. În Zambezia din animația sud-africană (iată un prim element inedit, o producție din Africa de Sud, nu una din SUA, gen Disney sau Pixar), s-au adunat o mulțime de păsări, atrase de perspectiva unui oraș numai al lor și apărat mereu de invadatori atât de fortărețele naturale (copacul unde se află orașul este în mijlocul unei cascade), cât și de așa-numitele ”uragane”, o ceată de păsări rapide recrutate pentru a apăra Zambezia. Aici va ajunge Kai, un tânăr șoim care și-a părăsit tatăl în mijlocul pustietății, atras de renumele acestui paradis al păsărilor, dar și dornic de a intra în rândurile ”uraganelor”.

zambezia09_1366

Numai că trebuie să existe un twist, un click care să deturneze atenția de la viața fericită a păsărilor, de la Sărbătoarea Primăverii ce începe în oraș și el vine destul de rapid: o colonie de berze maribou (urâte rău de tot!) complotează cu o șopârlă uriașă să ajungă în Zambezia și să cucerească orașul. Pentru șopârlă e doar refularea unor conflicte mai vechi, pentru berzele maribou este o răzbunare tardivă pentru că nu au fost acceptate în comunitatea păsărilor atunci când orașul a fost întemeiat. Și conflictul începe, lupta este plină de momente tăioase, există o apărare a uraganelor (unde, în calitate de recrut, apare acum și Kai), există o comunitate unită și hazlie, se înfiripă și o mini-poveste de dragoste, alta de prietenie, totul pentru a salva Zambezia.

zambezia_2012-1-1000x551

”Zambezia” este departe de a fi o capodoperă, dar este un film drăguț și care te prinde, care place în mod sigur copilului din tine, dar și celor din jurul tău și poate numai faptul că m-am obișnuit să dau note mai curând obiectiv decât subiectiv mă împiedică să îi dau o notă mare. Este un film perfect pentru 1 iunie, făcut corect și cu mijloacele specifice 3D-ului de animație (fără a impresiona, dar aici mai importantă este povestea!). Copiii au râs, au trăit cu sufletul la gură acțiunile personajelor principale, pentru a continua în drum spre casă poveștile păsărilor (unele învățate acum pentru prima dată), dar și unele expresii din film. Cât mai e prin cinema, filmul ”Aventurile în Zambezia” merită o vizită, alături de copilul dvs.!

Nota: 6/10

Articole similare

The Descendants (2011)

Jovi Ene

Prin blogosfera cinefila (5 – 11 martie 2012)

Jovi Ene

Prin blogosfera cinefila (24 – 30 septembrie 2012)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult