Filme Filme europene

Un documentar special despre o femeie specială: Shooting the Mafia (2019)

Shooting the Mafia (2019)
Regia: Kim Longinotto
Cu: Letizia Battaglia

Documentarul ‘Shooting the Mafia’ are ca subiect povestea vieții unei femei care ne este contemporană, dar a cărei biografie este foarte diferită de cea a majorității celor din jurul ei. Meritul regizoarei irlandeze Kim Longinotto este că a ales o metodă puțin convențională pentru a aduce pe ecran o biografie excepțională. Combinația dintre un subiect special și un mod interesant de a face filme face din ‘Shooting the Mafia’ un film care captivează și care, de asemenea, intră în polemică cu felul în care este prezentată pe ecrane povestea Mafiei siciliene în filme ca ‘Nașul’, poveste pe care aici o vedem din cu totul altă perspectiva.

Biografia Letiziei Battaglia (născută în 1935) acoperă toată istoria modernă a Italiei, de la cel de-al doilea război mondial încoace. Adolescenta siciliană este crescută într-o atmosfera strictă de un tată tiranic, și se mărită la 16 ani cu primul bărbat care i se propune, pentru a ieși din casa în care era sechestrată. Naște și își crește cele două fete până la vârstă maturității, ca o femeie casnică italiană obișnuită, căreia bărbatul nu ii permite să învețe sau să profeseze o meserie. Renașterea ca persoană se petrece când se apropie de 40 de ani, dar se va răzbuna pe viață cum se spune, divorțând, întreținând numeroase relații cu bărbați (mulți dintre ei mai tineri), și alegându-și meseria de fotoreporter la un ziar din Palermo. Aici va intra în scurtă vreme în contact cu realitatea sordidă a sărăciei, corupției, și mai ales a unei societăți violente, dominată de Cosa Nostra (numele mafiei siciliene). Va documenta crimele în fotografii dominate de sânge, va deveni prietenă cu judecătorii care încearcă să combată fenomenul și care sunt asasinați unul după celălalt, și se va implica în politică în momentul în care i se va părea că activismul prin jurnalism nu mai este suficient. Este biografia unei femei deosebite, cu un curaj deosebit. Mesajul feminist și critica politică la adresa violenței, corupției și mai ales a fricii se combină în mod direct și expresiv.

Pentru a reconstitui pe ecran povestea vieții Letiziei Battaglia, regizoarea Kim Longinotto a combinat imagini filmate, fotografiile realizate de Battaglia de-a lungul activității sale (multe sângeroase, dar de o expresivitate și calitate excepționale), și mărturiile ei personale și ale celor care au înconjurat-o și intovărășit-o de-a lungul vieții sale (între care câțiva dintre foștii ei amanți, dar și cel actual). Pentru prima perioada a vieții sale, în care s-a aflat mai departe de aparatele de filmat sau fotografiat au fost folosite secvențe din filmele epocii neorealiste a cinematografiei italiene post-belice. Rezultatul este un film care nu este în niciun moment plictisitor, nici vizual, și nici ca mesaje. Spectatorii capătă portretul unei femei puternice și curajoase, care a avut puterea să schimbe cursul vieții sale, să învingă prejudecățile sociale și cele legate de statutul ei de femeie, să iubească și să lucreze într-o profesie pe care a învățat-o din mers și în care a excelat, o femeie care nu a rămas indiferentă la suferințele din jur, o femeie care a făcut și continuă să facă tot ceea ce știe și poate pentru a corecta nedreptățile. ‘Shooting the Mafia’ este un documentar interesant și un portret cinematografic remarcabil. Este și o condamnare a crimei organizate, arătându-i adevărată față sordidă, foarte diferită de strălucirile din filmele de la Hollywood.

Nota: 8/10

Articole similare

Prin blogosfera literara (20 – 26 mai 2013)

Dan Romascanu

Les Misérables (2000)

Deea

Mult mai mult decât ”Strigătul” – Exhibition on Screen: Munch 150 (2013)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult