Filme Filme americane

Rampage – Scăpați de sub control (2018)

Rampage – Scăpați de sub control (2018)
Regia: Brad Peyton
Cu: Dwayne „The Rock” Johnson, Naomie Harris, Malin Ackerman, Jeffrey Dean Morgan

Animale gigantice care seamănă distrugere în calea lor? Editare genetică și substanțe interzise? Agenți secreți americani lucrând, împotriva voinței lor, de partea „băieților buni”? Rampage nu e tocmai genul meu de film, și totuși am ajuns la avanpremiera organizată de Vertical Entertainment la IMAX AFI Cotroceni – un cinematograf unde experiența de vizionare este deosebită.

Povestea începe odată cu distrugerea, în spațiu, a unei capsule de evacuare de pe stația de cercetare Athena-1, aparținând companiei Energyne. Experimentele acestora constau în încercări de editare genetică, un procedeu care presupune „altoirea” genelor indivizilor cu unele aparținând altor indivizi, spre a produce creaturi cu caracteristici ieșite din comun. În momentul exploziei capsulei, patogenul la care se lucra ajunge înapoi pe sol, afectând trei animale; primele două sunt un lup din pădurile din Wyoming și un crocodil din zona Everglades, Florida.

Al treilea animal afectat este George, o gorilă albinoasă adultă, un mascul salvat din mâinile braconierilor care-i uciseseră mama de primatologul Davis Okoye. Cei doi au o relație deosebită: Okoye l-a învățat pe George să folosească limbajul semnelor pentru a se exprima, iar ei se înțeleg cu ușurință, își vorbesc despre emoții și chiar glumesc foarte relaxat.

În urma contactului cu patogenul, George capătă proporții alarmante peste noapte și devine de necontrolat, pătrunzând în rezerva urșilor și ucigând un grizzly. Fiindcă Okoye nu reușește să îl convingă să rămână calm decât pentru scurte perioade de timp – mereu agitat de intervenția forțelor de ordine sau speriat de mișcări bruște – George evadează, iar incidentul relatat la știri ajunge la Kate Caldwell. Fostă angajată a Energyne, aceasta îl găsește pe Okoye și îi povestește cum cercetarea CRISPR a creat un gaz destinat editării genetice, pe care ea spera să-l folosească în scopuri curative. Energyne a avut alte planuri, însă, hotărând să dezvolte gazul ca armă biologică.

În urma întâlnirii dintre cei doi, lucrurile se precipită, transformându-se într-o cursă contra cronometru. Oameni și „monștri” ajung să se confrunte în câmp deschis, însă adevărații monștri sunt cei care au gândit planul malefic de reintrare în posesie a patogenului distrugător: Claire și Brett Wyden, frații care conduc Energyne și sunt pregătiți să calce peste cadavre.

În scenă apare și agentul secret al OGA (Other Government Agency – așa se prezintă el, preferând să păstreze misterul) Harvey Russell, interpretat de Jeffrey Dean Morgan, un actor care nu mai are nevoie de prezentare și al cărui joc a fost, de altfel, apreciat de critici după lansarea filmului. Acesta este prototipul cowboy-ului texan, cu pistol cu pat arginta la centura cu cataramă supradimensionată, un mers legănat, un accent pronunțat și o vorbă de duh (de obicei aceeași) pentru fiecare ocazie.

Fără a mai dezvălui detalii ale desfășurării acțiunii și cu atât mai puțin ale finalului, voi mai spune doar că există în film multe aspecte tratate, poate, frugal, însă sensibile și care privesc probleme actuale de mare importanțe, cum ar fi dispariția speciilor, comportamentele ilegale, editarea și modificarea genetică sau experimentele științifice dezvoltate de diverse guverne. Filmul este antrenant, în ciuda acțiunii clișeice, iar relația dintre Davis Okoye și gorila George, deosebită. Se râde bine, în special la glumele dintre cei doi și la remarcile aceluiași Harvey Russell.

Dezvoltat pe baza unui joc video din 1986, cu același nume, producție Midway Games, în care trei personaje antropomorfe (lupul Ralph, crocodilul Lizzy și gorila George) se întrec în a distruge clădiri, Rampage a fost filmat în Chicago și Atlanta, obținând păreri împărțite din partea criticilor și pe site-urile de specialitate.

Nota: 4/10

Articole similare

Magie și vrăjitorie în cultura română, de Ioan Pop-Curșeu

Iulia Dromereschi

Sora, de Rosamund Lupton

Iulia Dromereschi

Resident Evil (2002)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult