Filme Filme americane Recomandat

Run All Night (2015)

113025s1wmifqc3iuusm3cRun All Night (2015) – Urmărit în noapte

Regia: Jaume Collet-Serra
Scenariul: Brat Ingelsby
Distributia: Liam Neeson, Ed Harris, Joel Kinnaman, Vincent D’Onofrio

Din nou, plonjam intr- poveste dura, binecunoscuta din prea dese “aratari”, dar in acelasi timp, extrem de proaspata si atractiva din perspectiva catorva consideratii.

  • un scenariu bine scris (Brat Ingelsby), plin de emotie, o emotie dura, asezonat din belsug cu motivatii psihologice credibile – pe deplin acordate cu tot ceea ce inseamna natura umana, devenirea individului in conditii date si lupta interioara dintre ceea ce noi ne-am obisnuit sa numim generic “rau si bine”. Ori – niciodata nu exista numai negru si numai alb, toate se impletesc, se intersecteaza, evolutia si involutia pot transforma (macar partial si uneori), raul in bine si binele in rau. Si finalul unei vieti traite intru rele, dar zguduita de remuscare, poate spala (partial), pacatele grele. Cum si vicerversa este valabil … raul adanc implantat in viscere, luptand ca prin si mai mult rau sa salveze ceea ce nu mai este de salvat, conduce catre un final de iad.

  • O regie articulata la milimetru (Jaume Collet-Serra – de curand am vazut si Non-Stop), cu mare atentie pentru amanunt, pentru expresia individuala a personajelor inclestate in marasmul unei nopti coboratoare in tenebrele unui trecut sangeros transformat intr-un prezent-sangeros-razbunator, o noapte dupa care deasupra Ne-Yorkului rasare soarele unei noi zile … un viitor plin de speranta in mai bine.
  • O cinematografie de mare plasticitate, baletand de la scenele grandioase ale orasului chinuit de misterele vietii si mortii, urii si razbunarii … mergand apoi cu camera strans pe figurile atat de expresive ale fiecarui personaj in parte.
  • O coloana sonora originala, semnata Tom Holkenborg aka Junkie XL, impletita cu piese clasice, cum ar Bobby Darin (Christmas Auld Lang Syne) sau The Pogues (FairyTale of New York)

maxresdefault

  • Si nu in cele din urma, profesionistii Liam Neeson, Ed Harris si Vincent d’Onofrio, dimpreuna cu Joel Kinnaman! Un Liam Neeson inepuizabil si prizat de fiecare data cu acceasi placere (din partea mea).

Prin urmare, aceasta binecunoscuta poveste a gangurilor mafiote, a ucigasilor platiti, a politistilor corupti, a politistului ramas cu “onoarea nepatata”, a tinerilor lipsiti de indrumarea paterna, care isi gasesc cateodata, din nefericire – modele gresite de urmat in viata, a tinerilor hotarati sa paseasca pe o cale dreapta si ferita de atingerea iadului … Dar cum spuneam, conteaza cine o spune, cum o spune, cum o intelegem, cum ne prind adevarurile care ni se despletesc in fata ochilor. Si cum tragem concluziile … Ce modele ne alegem in viata, cum intelegem sa traim, cum intelegem sa-i ocrotim pe cei pe care ii iubim – ferindu-i de atingerea raului din noi, cum ne putem rascumpara intr-un final, pacatele.

Run-All-NightO singura noapte … lunga noapte … cumplita noapte … cladita pe o hecatomba de cadavre … limpezeste relatiile dintre protagonistii povestii. Relatia emul si mentor, relatia tata-fiu … relatia vina-plata … relatia viata-moarte. Intr-o singura noapte!

Emulul si mentorul trec linia de finis in aceasta noapte!

Dar emulul, Jimmy Conlon isi recastiga dreptul de a redeveni “tata” si de a continua sa traiasca, “de bine” in amintirea familiei sale. Pacatele sale sunt rascumparate prin jertfa, cu ultimul cartus cu care a platit si trecutul si salvarea vietii fiului sau.

Vedeti, cat de mult depinde cum spui o poveste repetabila! Cum repetabila e si natura umana.

Un film lung, la care nu am avut nicio clipa senzatia de plictiseala, de prea mult. Si nu numai datorita lui Liam Neeson 🙂 .

run_all_night_trailerPentru placerea voastra, va citez cateva cuvinte din Mapa de Presa a “Freeman Entertainment”:

<<Collet-Serra spune: „A fost unul dintre cele mai bune scenarii pe care le-am citit. Fiecare cuvânt parcă prindea viaţă. Povestea centrală a păcatelor tatălui care se răsfrâng asupra fiilor este evocatoare, iar personajele sunt pline de suflet”. Regizorul ne dezvăluie că l-a văzut imediat pe Neeson în rolul lui Jimmy. „A fost simplu. Nu numai că Liam este la un alt nivel, dar are şi copii şi ştiam că se va crea o legătură aparte între el şi poveste”.>>

<< În toată aventura nopţii de urmărire, Collet-Serra l-a văzut pe Ed Harris ca şef al Mafiei – Shawn Maguire – care vrea şi el să-şi protejeze fiul şi care se repede asupra lui Conlon cu tot ce are.

„Am considerat că Ed este perfect pentru rol”, notează Collet-Serra. „Este un actor minunat şi poate fi intimidant. El şi Liam au prezenţe puternice şi, împreună ei redau şi dramatismul şi acţiunea în film. Combinaţia dintre cei doi dă filmului un plus de valoare”.

run-all-night-sd3Harris a fost intrigat de povestea despre răzbunare, regrete şi mântuire, şi foarte dornic să lucreze cu Collet-Serra şi cu Neeson. „M-am bucurat că mi-au cerut să mă alătur echipei. Mi-am spus că va fi distractiv. Noaptea în care sunt prinşi amândoi are acţiune, dar şi un soi de intimitate. Jaume ştie cum să împletească acţiunea cu emoţia şi am avut mereu o mare admiraţie faţă de Liam, aşa că a fost un scenariu minunat din toate punctele de vedere”.

Producătorul Roy Lee a găsit şi povestea şi amestecul de creativitate incitante. „M-a prins de la bun început. O singură întâmplare declanşează un efecte de domino şi o cursă pe viaţă şi pe moarte începe. Într-un fel sau într-altul, lucrurile se vor lămuri până în zori. Jaume este un maestru al urmăririlor, iar Ed şi Liam ştiu cum să fie tipii duri”>>.

Nota: 7.9/10 ( 🙂 )

Articole similare

Coppola îl visează pe Eliade: Youth Without Youth (2007)

Dan Romascanu

Babettes gæstebud (1987)

Andreea Andrusca

Paranoia (2013)

Delia Marc

1 comment

Filme Online 24 martie 2015 at 10:05

Deja au inceput sa nu mai imi placa filmele cu el, la fel si Taken 3 parca a fost un film facut de un copil de 10 ani. El ca actor joaca sau mai bine zis juca bine, acuma e batran si se misca mai incet 🙂

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult