Filme Filme europene

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children (2016)

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children (2016)
Regia: Tim Burton
Scenariul: Ransom Riggs, Jane Goldman
Distributia: Eva Green, Samuel L. Jackson, Asa Butterfield, Terence Stamp

În copilărie, Jake adora poveștile fermecătoare și enigmatice ale bunicului său. După moartea misterioasă a acestuia, adolescentul se hotărăște să viziteze insula unde bătrânul își petrecuse tinerețea, însă nu găsește nimic altceva decât ruine. Pe măsură ce Jake explorează împrejurimile, se întâmplă mai multe lucruri bizare, adolescentul se trezește în trecut și, în cele din urmă, istoriile fantastice ale bunicului se dovedesc a fi adevărate. Băiatul o cunoaște pe frumoasa Miss Peregrine și pe copiii neobișnuiți ai acesteia, fiind dator să prevină o catastrofă teribilă într-o dimensiune aspațială și atemporală, neconcepută pentru mintea omenească.

Un film de Tim Burton, chiar și fară Johny Depp sau Helena Bonham Carter, rămâne un film de Tim Burton. Burlescul, groaza, accentul pe soluții vizuale, ritmul neobișnuit și lumea ruptă de realitate sunt acele elemente de stil specifice regizorului, care dau mereu rezultate controversate când se suprapun, contestabile uneori, dar întotdeauna prestigioase. În ultimul său film, Burton încearcă să-și folosească toate atuurile, jucându-se cu cromatica, implicând numeroase locații, adaptate după stilul său și o duzină de personaje deosebite.  Nu se poate spune că regizorul s-a bucurat de o libertate deplină, pelicula fiind o adaptare a cărții lui Ransom Riggs, dar, în pofida acestui fapt, fiecare detaliu emană acel farmec uimitor și sumbru, specific filmelor timpurii ale lui Burton. Chiar dacă această creație nu se compară cu celebrele „Edward Scissorhands” sau “Beetlejuice”, oricum am simțit acel ADN propriu filmelor sale – sentimentale, înspăimântătoare și magice în același timp, în care lacunele de scenariu (în cazul dat) sunt umplute de energia și expresia irepetabilă a poveștii.

Vorbind de scenariu, acesta e destul de simplu și liniar, cu toate că s-a găsit loc pentru o istorie despre maturizare, o poveste de dragoste, o dilemă referitoare la timp à la „Groundhog Day”, conflictul tradițional dintre bine și rău și multe altele. Din cauza multitudinii de aspecte abordate, nedezvoltate până la capăt, dar și a numărului mare de personaje ce trebuie implicate în acțiune, pelicula se confruntă cu numeroase breșe, pe care datorită ambianței și artificiilor vizuale am preferat să le ignor. Totodată, noii fantezii a lui Burton îi lipsesc anumite subtilități psihologice, care ar interesa în mod deosebit spectatorii maturi, publicul țintă rămânând adolescenții și copiii. Copiii care trebuie să fie de-a dreptul fascinați, deoarece avem o fată cu o gură înfiorătoare la ceafă, un băiat care își proiectează visele cu ochiul drept, o fată ce aprinde obiecte, o alta care controlează plantele, una mai ușoară ca aerul, un băiat ce învie păpuși, altul cu albine în stomac, gemeni care nu pot fi arătați și un puști invizbil. Descrierea în sine sună încântător, nemaivorbind de vizual și actori. La cele enumerate anterior, putem adăuga eleganța nativă a Evei Green, care, în sfârșit, nu apare nud, în schimb manevrează o arbaletă și fumează pipă. Actrița posedă un magnetism deosebit și s-a descurcat de minune cu rolul severei, dar iubitoarei Miss Peregrine, redând perfect charisma, pedantismul, înțelepciunea și forța lăuntrică a personajului său. Nu a dezămăgit nici Samuel Jackson, căruia i-a revenit rolul antagonistului, deși groaza provocată de personajul său durează vreo 3 secunde, restul filmului arătând ridicol și neputincios, până și planul șubred al copiilor funcționând eficient împotriva lui.

Elegant, fermecător și teatral, „Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children” nu îți întoarce lumea cu susul în jos, cum ar putea face câteva din capodoperele regizorului, dar ceva din expresia filmului îți atinge totuși coardele sufletului, ducându-te cu gândul la copilărie, la vise, la fantezii, când cu o mișcare inocentă a degetului poți opri un proiectil ce se îndreaptă spre tine ori când un monstru sângeros poate fi învins cu un bulgăre de zăpadă.

Nota: 8/10

Articole similare

Filme pe scurt: Dunkirk (2017)

Tudor Mirică

Black Swan (2010)

Delia Marc

Trubadur și anti-erou al unei epoci complexe: Gundermann (2018)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult