Filme Filme americane

Filme pe scurt: Phantom Thread (2017)

Phantom Thread (2017)
Regia Paul Thomas Anderson
Cu Daniel Day-Lewis, Vicky Krieps, Lesley Manville

În loc de „Firul Fantomă”, titlu care n-am priceput eu bine ce vrea să spună  (apare, e drept, o fantomă, dar fără fir), i-aș fi zis filmului ăsta „Îmblânzirea Scorpiului”. Morala e cât se poate de clară: dacă tu, Alma, nu reușești cu vorba bună să-l faci să te bage tot timpul în seamă, cauți o modalitate să-l faci să depindă de tine (dându-i, spre exemplu, senzația că îi salvezi viața). Dacă nu-ți reușește din prima, mai ai dreptul la o încercare, după care succesul e garantat. Mai ales dacă între timp îi torni și-un copil.

Și astfel, perseverând, reușești să transformi un artist tenebros într-un tată de familie de cea mai bună calitate, dintre cei care au făcut faima națiunii engleze. De ce spun tenebros? Nu mi-e clar, dar asta mi-au sugerat scările întortocheate și abrupte ale micului său palat, movurile triste ale rochiilor pe care le tot crea (fiind, desigur, creator de rochii), dramele existențiale ale clientelor sale de lux: „Nu e treaba noastră ce decide d-na Rose să facă cu viața ei, dar nu se poate comporta așa într-o rochie de la Casa Woodcock!” Normal că nu! Plus toate ticurile pe care lumea își închipuie că trebuie să le frecventeze un artist genial ca să fie clar că e genial. Unul nu i-a scăpat!

Filmul are însă și părți bune, cum ar fi engleza superbă pe care o vorbesc membrii high-life-ului londonez, și căreia-i cam duceam dorul după avalanșa de filme americane văzute. Totuși, îmi pare deja că-l înțeleg pe Daniel Day-Lewis de ce vrea să se lase de actorie: Alma l-a îmblânzit și pe el.

Nota: 7/10

Articole similare

Un film de categoria B chiar bun: Criminal (2016)

Dan Romascanu

Dorian Gray (2009)

Delia Marc

Despre copilărie… şi ceva în plus: Anne with an E (2017-2020)

Tudor-Costin Sicomas

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult