Filme Filme europene

Documentar de artă la cote maxime: Cocottes et courtisanes dans l’oeil des peintres (2015)

Cocottes et courtisanes dans l’oeil des peintres (2015)
Regia: Sandra Paugam 

Când tunurile Primului Război Mondial au tăcut și lumea a început să se trezească din coșmarul mondial în care fuseseră uciși multe milioane de soldați și civili, și încă și mai mulți rămasesera invalizi fizic sau psihic, oamenii au început să se refere la jumătatea de secol care precedase războiul ca „La Belle Epoque”. A fost una dintre cele mai lungi perioade din istorie fără conflicte majore în Europa (deși confruntată cu terorismul în mare parte de origine socialist-anarhistă, precum și cu războaie colonialiste în alte zone ale lumii) și a fost o perioadă de expansiune economică și creativitate industrială care a îmbunătățit viața multora. Conflictele care vor duce la marile conflagrații, revoluțiile brutale și dictaturile totalitare ale secolului al XX-lea se acumulau și mocneau lent în tăcere, în timp ce Europa, America de Nord și Australia înregistrau o creștere a nivelului și a calității vieții, precum și o înflorire a artelor și divertismentului popular. Revoluții aveau loc și în artă, iar una dintre cele mai vizibile se petrecea în pictură, marcată de apariția impresionismului și a curentelor care i-au urmat succesiv și accelerat.

Franța și Parisul au devenit epicentrul mondial al artei moderne. Statutul femeilor a început și el încet să se schimbe, dar egalitatea și emanciparea deplină erau încă departe. Multe femei au fost în cazurile bune forțate să-și folosească farmecele pentru a reuși în societate, și în cazurile mai rele au căzut în sclavie sexuală pentru a supraviețui. Prostituția a inflorit, paradoxal sau nu, în paralel cu o morală aparent puritană. Mulți dintre pictorii mari (dar și scriitori și artiști din alte discipline) s-au inspirat și unii dintre ei au trăit în mediile prostituatelor și curtezanelor.

Interesul pentru aceste aspecte ale istoriei artei și societății din „La Belle Epoque” a crescut în ultimii ani, culminând cu o expoziție majoră „Splendeurs et misères, images de la prostitution 1850 – 1910” organizată de Musee d’Orsay. Documentarul „Cocottes et courtisanes dans l’oeil des peintres” regizat de Sandra Paugam a acompaniat expoziția și, deși lucrările de artă care s-au adunat timp de câteva luni s-au reîntors în muzee sau la colecționarii lor, filmul rezistă prin el însuși ca o investigație serioasă însoțită de o ilustrație copioasă de imagini de artă legate de subiect. Atât comentariile, cât și partea vizuală sunt foarte bune. Ni se oferă o expunere foarte clară și sintetică a fundalului istoric al societății franceze și europene în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și în anii de dinainte de război la începutul secolului al XX-lea. Documentația vizuală este extraordinară și nu lipsesc niciunul dintre artiștii importanți sau dintre lucrări majore, de la „Olympia” lui Manet, trecând prin bogată colecție de lucrări de la Toulouse-Lautrec sau Degas și până la „Les Demoiselles d’Avignon” de Picasso. Interesante extremele și felul în care bornele de start ale impresionismului și ale cubismului se reunesc, poate neașteptat, prin aceste teme, personaje și mesaje sociale. Fotografii și secvențe filmate din casele închise și zonele de divertisment ușoare din Paris se adaugă la documentație.

„Cocottes et courtisanes dans l’oeil des peintres” este un exemplar documentar de artă. Este o vizionare recomandată pentru toți fanii de artă și istorie. 

Nota: 9/10

Disponibil integral pe YouTube:

Articole similare

O reabilitare nemeritată: The Exception (2016)

Dan Romascanu

35 de ani înainte de The Irishman: Once Upon a Time in America (1984)

Dan Romascanu

Prin blogosfera literară (4 – 10 martie 2019)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult