Filme Filme europene Recomandat

Crossfire Hurricane (2012)

cross2Crossfire Hurricane (2012)

Regia: Brett Morgen
Scenariul: Brett Morgan
Distributia: Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts, Brian Jones, Ron Wood, Mick Taylor, Bill Wyman

Am crescut alaturi de Rolling Stones. Biografia mea si a generatiei mele este impregnata de muzica lor. A-ti procura un album R.S. in anii ’60 reprezenta o intreaga aventura si deveneai brusc extrem de cautat printre amici. Muzica lor si a celor de la The Beatles a reprezentat si un imbold foarte serios de a invata cat mai bine limba engleza. Pentru a le intelege mesajele, nu numai sonoritatile. Si pentru a intelege ce se intampla in lume, dincolo de zidurile inalte cu care eram fortat-inconjurati. Muzica lor insemna libertatea de gandire de la care eram opriti. Muzica a insemnat pentru generatia mea tunelul de evadare din realitatea lagarului comunist, un mod de a infrunta dictatura.

Astfel incat filme precum “Shine A Light” – 2008 al lui Scorsese si acum acest Crossfire Hurricane – 2012 al lui Brett Morgan sunt must see!

hi-crossfire-hurricane-2012-8col

Nick Levine spune pe New Musical Express blog, ca “until the final credits, we never see the Stones post-craggification.”

Poate ca – intradevar, lucrurile nu sunt spuse, aratate, exemplificate si analizate cu punct si virgula, insa … aceasta ar fi menirea unui film documentar? Sau … faptul ca ne pune la indemana – prin materiale de arhiva si comentarii din off, jaloanele necesare pentru cunoaste, a gandi, a discerne si a intelege epoca si mentalitatea ei, pentru a lua contact direct cu talentul, slabiciunea si puterea geniului, cu amarul-dulce al legendei si pretul platit pentru un loc in nemurire.

crossfire-hurricane

Acest documentar ne pune la indemana intelectului instrumentele necesare pentru a intelege psihologic care sunt elementele constitutive necesare (istorice si umane), pentru ca talentul sa se exprime, sa ajunga la public, sa conclucreze cu acesta pentru a se dezvolta si pentru a rezista exemplar in timp. Muzica The Rolling Stones for ever inseamna Golgota personala a fiecaruia dintre cei care si-au invins slabiciunile si impreuna au avut revelatia, constiinta, intelegerea sensului vietii fiecaruia separat si mai ales, laolalta.

Firul epic al documentarului se opreste, in opinia mea, in punctul perfect, acela al intelegerii personale si colective. Fostii si vesnicii rebeli cu figuri copilaresti, in pragul varstei de 40 de ani, cu primele riduri sapate de nenumarate si crude vicii neiertatoare, pasesc in maturitate, caci “nu esti tanar vesnic”. TRUPA a fost mai puternica decat orice! Si este si astazi plina de vitalitatea unui talent inconfundabil!

Rolling_Stones_jpg_630x500_q85

50 de ani de muzica rock! O performanta neegalata! Poate ca modificarea biologica a figurilor lor in timp este dureroasa pentru noi, fani de 50 de ani, dar muzica lor este invulnerabila si plina de “satisfaction”!

Invatam mult din acest film documentar! Despre anii ’60-’70 … in cautarea unei reasezari, in combaterea unor nelinisti politice si sociale tratate prin ratacirea chimica a anarhiilor perverse …eroi … antieroi … consumul excesiv fizic si psihic pe scena si in spatele ei … drogurile … drogurile … drogurile fara limita si control …

Pe “mama wiki” putem sa ne informam succint, s-au scris multe articole, carti, lucrari analitice, cerneala a curs fara masura, insa in final, muzica The Rolling Stones este cea care vorbeste for ever.

rolling_stoness-592

Si ne-a vorbit in direct si noua, in Romania, in 17 iulie 2007, in concertul care a facut parte din turneul european “A Bigger Bang”, care a strabatut orasele Werchter, Nijmegen, Newport, Isle of Wight, Frankfurt, Paris, Lyon, Barcelona, San Sebastian, Lisabona, Madrid, Almeria, Roma, Budva, Belgrad, București, Budapesta, Brno, Varșovia, Sankt Petersburg, Helsinki, Göteborg, Copenhaga, Oslo, Lausanne, Düsseldorf, Hamburg, Dublin, Londra. „56.000 de bilete, cifra record pentru Romania.”

Brett Morgan, nominalizat in 2000 la Oscar pentru documentarul sau „On the Ropes” (1999) ne-a oferit nou, fanilor Rolling Stones un film de care aveam nevoie!!! Un film care a fost nominalizat la patru premii Primetime Emmy 2013 si care a castigat tot in 2013 premiul Golden Reel la Motion Picture Sound Editors, USA pentru Best Sound Editing – Long Form Documentary.

stones-crossfire-hurricane3

Sa ne delectam cu:

20120830-rollingstone-x600-1346348792

Fani ai The Rolling Stones – Crossfire Hurricane va asteapta la Festivalul de Film Istoric Rasnov 2013 – sambata 10 august in Cetate. Zilele Festivalului va vor delecta si cu alte filme impresionante din lumea muzicii, precum: „Jimi Hendrix” – 1973, „No Direction Home: Bob Dylan” (2008) – regia Martin Scorsese, „The Doors: When You’re Strange”(2010), „Days of Rage and Wonder – Hippies”, „Accross the Universe” (2007), „Shine a Light: (2008), „Taking Woodstock (2000).

Nota: 8.5/10

Articole similare

Carrie (2013)

Delia Marc

Upside Down (2012)

Delia Marc

Pe gheață subțire: Occupied (2015-2020)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult