Filme Filme americane

Și răul dispare în întuneric… „I’ll Be Gone in the Dark” (HBO, 2020-2021)

„I’ll Be Gone in the Dark” (HBO, 2020-2021)
Regia: Elizabeth Wolff, Liz Garbus, Myles Kane, Josh Koury

Mintea omului este o ecuație cu nenumărate elemente necunoscute, un joc demn de cei mai prolifici șahiști, în care se împletesc secrete și jumătăți de adevăr. Această normă se confirmă zi de zi, dar mai ales atunci când avem de a face cu enormitatea absurdă a răului în forma sa pură. Da, mă refer la cazurile când oamenii cad victime ale ucigașilor în serie. Absurditatea și abominabilul acestor fapte rămâne de necrezut până în clipa când umbra devine om, când criminalul e deferit justiției. Atunci, anume în acel moment, lucrurile devin palpabile și capătă o formă, iar concluziile nu întârzie să apară.

Proiectul „I’ll Be Gone in the Dark”, conceput de Liz Garbuz are în prim plan studiul crimelor comise de către criminalii în serie, dar într-o manieră diferită. Episodul special, care urmează să apară pe micile ecrane, continuă tradiția sezoanelor precedente, dar este cu atât mai șocant, cu cât conține scene din procesul judiciar asupra lui Joseph James DeAngelo Jr., cunoscut sub titlul de Golden State Killer. Acesta a terorizat populația orașului Sacramento între 1973-1986, atacând, violând și ucigând femei de diferite vârste.

Pelicula înfățișează mai mult dimensiunea empatică a problemei, scoțând în prim plan victimele și renunțând la tipica opțiune de a utiliza senzaționalul istoriei. Practic, este unul dintre puținele proiecte documentaristice care au dat voce victimelor rămase în viață, dar și trecute în lumea celor drepți.

Patruzeci și opt de minute – atât durează acest episod, dar pot spune, cu mâna pe inimă, că este tulburător, deoarece mărturiile celor rămași vii, groaza din ochii lor și neputința de a aștepta mâna oarbă a justiției te poate copleși ca spectator. Documentarul este mai mult o tentativă de a ne aminti că dosarele îndeplinite și procedurile juridice sunt doar o mică parte din ceea ce li se cuvine victimelor, or dreptatea trebuie să le aparțină.

Sunt convinsă că acest documentar se va potrivi persoanelor care vor să înțeleagă fenomenul criminalilor în serie nu doar sub aspect punitiv, ci și educativ, deoarece există carențe mari la capitolul acțiunilor necesare de a fi îndeplinite de către organele de resort pentru a ajuta victimele. Chiar și America, țara care promite a fi încă leagănul celei mai perfecte democrații, are mult de lucru la acest capitol, iar prezentul serial demonstrează cu prisosință vulnerabilitatea victimelor nu doar în fața călăului, ci și în fața sistemului, cel care ar trebui să le protejeze, salveze și trateze de urmările ireversibile ale violenței suportate.

Și da, cred că astfel de documentare sunt bine venite pentru a fi vizionate de studenții de la drept, de juriști și de cei care asigură ordinea publică, deoarece vor înțelege pe deplin cât de importante sunt eforturile conjugate de combatere a violenței de orice fel.

Un episod special din I’ll Be Gone in the Dark va fi difuzat pe HBO Go din 21 iunie.

Nota: 10/10

(Sursă fotografii: Youtube.com, www.desertsun.com)

Articole similare

De citit „Povești pe nerăsuflate” alături de cei mici și dulci

Corina Moisei-Dabija

City of Angels (1998)

Jovi Ene

Blue Jasmine (2013)

Mihaela

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult