Filme Filme europene

30 monedas (2020). Exorcism și modernitate

30 Monedas (30 Coins, 30 de arginți), o producție HBO Europe în colaborare cu HBO Latin America, 2020
Regie: Alex de la Iglesia
Distribuție: Eduard Fernández, Miguel Ángel Silvestre, Macarena Gómez, Megan Montaner, Manolo Solo, Francisco Reyes, Nuria González, Cosimo Fusco

De câțiva ani buni am făcut o pasiune pentru filmele care poartă pecetea misterului, care mizează pe amestecul dintre fantasmagorie și realitate. Unele filme au reușit să mă prindă, altele să mă lase rece și unele să-mi provoace un amestec de frică, dezgust și fascinație. În această ultimă categorie au intrat, de cele mai dese ori, filmele europene care exploatează subiectul misticului, ocultului într-o manieră cu totul specială. Așa se face că pelicula „30 monedas”, creată de regizorul Alex de la Iglesia perpetuează șirul filmelor spaniole care sondează terenul fertil al miturilor și legendelor.

Fundamentată alegoric pe istoria lui Iuda Iscarioteanul și a celor 30 de arginți, serialul prezintă o sumă de întâmplări, peripluri și de personaje alese pe sprânceană, care luptă cu partea obscură a realității zilnice. Substratul profund religios, maniera evlavioasă, dar și tendențioasă de abordare a subiectului central ar putea reprezenta un ușor disconfort în rândul spectatorilor sau cinefililor care văd religia ca pe un subiect tabu, pe care n-ar trebui să-l exploateze industria cinematografică.

Se pare cu Alex de la Iglesia are un punct fix cu subiectul sacrilegiului, al misticului, încercând să aducă pe marile ecrane subiecte scandaloase. Da, de la primul episod pregătiți-vă pentru avalanșă de emoții de scârbă, fascinație și până la oroare pură, or acestea reprezintă elementele sine qua non ale unui film de groază sau mister.

Am apreciat la această peliculă turnurile bruște de acțiune, amalgamul de emoții covârșitoare și maniera în care scenariul s-a stratificat, amestecând trecutul și prezentul. Un mare avantaj al regizorului este că analizează pregnant ideea de comunitate, de turmă. Debutând cu o scenă șocantă, scandaloasă, filmul continuă să ne poarte prin culisele unui fenomen aparte: viața societății locale de orientare ultra-religioasă.

Este de la sine înțeles, că succesul peliculei ar fi fost imposibil fără actorii aleși, jocul cărora a fost definitoriu pentru stratul ideatic al filmului. Părintele Vergara (Eduard Fernández), primarul Paco (Miguel Ángel Silvestre) și Elena (Megan Montaner) au făcut un trio pe cinste, care ne-a teleportat într-un spațiu aparte, în care aparențele înșală crud, iar realitatea devine o jucărie în mâinile forțelor malefice.

Ce este de admirat la stilul regizoral a lui Iglesia este că scapă de șablonul tipic al luptei bine-rău. În „30 monedas” lucrurile se inversează, se amestecă și te înghit, iar maniera în care regizorul își incită spectatorul, picurând lent, latent frica, teroarea este de-a dreptul fascinant. Evident, i-am cunoscut amprenta inconfundabilă, care se reia cumva și în pelicula „El Bar”.

Iglesia face filme stranii, ciudate, pe alocuri oripilante, dar pe care, cu siguranță, ți le vei aminti din tumultul comercial cu care ne alimentează industria cinematografică mondială. „30 monedas” este un film despre păcate neiertate, secrete furibunde și oameni, mulți oameni pe post de păcătoși gata să cadă în dizgrație.

Disponibil pe HBO România din 29 noiembrie.

Nota 7/10

(Sursă fotografii: hobbyconsolas.comhola.com, diezminutos.es)

Articole similare

Passion (2012)

Andreea Andrusca

Secret Agent (1936)

Dan Romascanu

Nu voi fi niciodată mamă. „Oameni în toată firea”, de Marie Aubert

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult