Carti Memorii jurnale Recomandat

Michael Schumacher. Biografia, de Karin Sturm

schumacher„Michael Schumacher. Biografia”, de Karin Sturm

Editura Publica, Colecţia ”Victoria Books”, Bucureşti, 2014
Traducere din limba engleză de Ioana Cristescu și Irina Cristescu

Moto: ”Nu pot să renunț la lucrurile care îmi fac plăcere doar pentru că mi s-ar putea întâmpla ceva. Dacă o să pățesc vreodată ceva, atunci asta a fost soarta mea.” (Michael Schumacher)

Am citit biografia lui Michael Shumacher într-o stare de tristețe continuă. Nu îmi pot imagina cum soarta (dacă aceasta există) poate fi atât de crudă cu unii oameni, care au fost întotdeauna exemple pentru cei din jur. Desigur, au fost momente de-a lungul anilor când Schumacher nu a fost cel mai sportiv dintre sportivi, au fost momente în care dorința de victorie a fost mai mare decât fair play-ul necesar într-un sport în care moartea este doar la un pas. Cu toate acestea, a fost un mare sportiv, iar suferința pe care o îndură acum a fost provocată doar de determinarea lui de a încerca sporturile extreme, de a-și forța limitele.

Biografia lui Karin Sturm este una destul de corectă, fără să facă valuri și fără să aducă amănunte senzaționale. Liniară, ea urmează, după un prim capitol în care discută tocmai de ultimul an, de după accidentul din decembrie 2013, ordinea cronologică a unei vieți excepționale, pline de succese, dar și de incidente. Karin este o jurnalistă acreditată în domeniul automobilistic, astfel încât l-a cunoscut pe Schumacher oarecum din interiorul fenomenului și cunoaște lucruri interesante pe care le dezvăluie în această carte. De altfel, sunt curios dacă această biografie are cu adevărat acceptul celor din familia lui Schumi și mai ales dacă aceștia au contribuit cu amănunte despre viața acestuia. În definitiv însă, este o biografie mai mult despre o carieră decât despre viața intimă a unei personalități.

Cât de greu este însă să ajungi pilot de Formula 1? Enorm de greu, iar cei care urmăresc sau urmăreau cursele de acest gen știu asta. Sunt puțini cei care reușesc să străbată această castă a marilor automobiliști și principalul motiv cred că sunt banii. Vin apoi la rând relațiile, vin sponsorii, vin șansa sau norocul de a fi văzut în momentul oportun de un om de bine, o persoană din interior care are ochii formați pentru a vedea talentul. Căci, așa cum spune și Karin Sturm, nu e suficient să ai talent în această meserie (așa cum are Schumi, așa cum au mulți piloți din Formula 1 sau din formulele inferioare), ci trebuie să ai o anumită duritate, hotărâre, să fii capabil să îți urmărești idealurile, să muncești mult pentru îndeplinirea lor (nu trebuie să uităm extraordinarul efort fizic din timpul cursei, multele kilograme pierdute etc.). ”Și, de obicei, ei mai aveau nevoie și de finanțatori constanți, mecena, sponsori, care să le susțină ascensiunea.”

Michael-Schumacher-Flying-in-The-Air-HD-WallpaperE și multă muncă povestită în această carte, e și suficientă dramă atunci când trăim prin câteva pagini curse legendare sau accidente spectaculoase. E și fair play, e și lipsa acestuia, dar mai este și multă modestie în rezultatele lui și mai ales în ceea ce au trăit cei apropiați, fie că vorbim de soția sa sau de părinți. Să vă dau un exemplu, cum au trăit părinții lui Michael Schumacher prima victorie a fiului lor în Formula 1, cea din 1992 de pe circuitul belgian de la Spa:

”Părinții germanului au văzut cursa acasă, la televizor, dar nu au ciocnit un pahar de șampanie după marea victorie. ”Dacă am fi băut șampanie după fiecare cursă câștigată de Michael, fie am fi sărăcit, fie am fi devenit alcoolici”, a declarat Rolf, tatăl lui Michael, în prima sa discuție telefonică cu presa.”

Sunt multe momente care a meritat a fi rememorate în această carte, pentru că amintirile mele despre cursele lui Michael Schumacher se diluaseră: lupta sa cu Ayrton Senna, duelurile cu Damon Hill sau cu Nigel Mansell; trecerea de la Benetton la Ferrari cu insuccesele de la început și contestarea sa de către tifosi, care-l vedeau ca pe un neamț rece și introvertit, departe de spiritul echipei italiene; seria de cinci Campionate Mondiale câștigate consecutiv cu Ferrari și instaurarea sa (pentru nu știu cât timp) ca cel mai mare pilot sportiv al tuturor timpurilor, deși există controverse și sub acest aspect; prima retragere, revenirea, a doua retragere, ambele aproape impuse și nedorite (interesante capitolele despre acestea, nu știam dedesubturile afacerilor tenebroase din Formula 1, iar la momentul în care aceste lucruri se întâmplau, începusem să ocolesc transmisiunile din Marele Circ). Așadar, dacă doriți să păstrați în biblioteca o biografie a unui sportiv emblematic, cea a lui Michael Schumacher, semnată de Karin Sturm, trebuie luată în considerare.

Puteți cumpăra cartea: Editura Publica.

Articole similare

Fight Club (1999)

Jovi Ene

Scrieri alese, de Alexandru Sahia (I)

Codrut

10 sfaturi pentru creștinii adevărați, din ”Nici toate ale popii”, de Wilhelm Tauwinkl

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult