Filme Filme europene Recomandat

Welcome (2009)

Welcome (2009)
Regia: Philippe Lioret
Distributia: Vincent Lindon, Firat Ayverdi, Audrey Dana

Ce ati face pentru a va reintalni dragostea vietii? Ati avea curajul sa luati cateva lectii de inot si sa incercati apoi sa treceti cei 32 de kilometri ai Canalului Manecii, timp de peste zece ore, la o temperatura de maxim 10 grade Celsius? Poate ca nu, dar eroul nostru aceasta incearca sa faca. Laitmotivul filmului este asadar dragostea, dar pe langa ea si impreuna cu ea, suntem in prezenta unei treceri in revista a mai multor teme importante ale inceputului de mileniu: refugiul din calea razboiului, discriminarea, toleranta, mila, intelegerea umana. Si, cel mai important, prietenia dezinteresata, care determina ca ajutorul oferit sa fie cu atat mai pretios.

Bilal

Aventura lui Bilal, un tanar de doar 17 ani, incepe din Mosul, Irak, in incercarea de a se desavarsi la Londra, acolo unde locuieste de o perioada iubita lui, Mina. Doar perioada petrecuta la Calais o cunoastem, dar prin aceasta putem cu usurinta sa ne dam seama de toate peripetiile prin care a trecut timp de patru luni, in care a parcurs prin mijloace neconventionale peste 4000 km, doar pentru a se reintalni cu prietena lui si a fi mereu aproape de ea. In Calais, el crede ca poate ajunge fara probleme dincolo de Canalul Manecii, urcat intr-un camion care va fi in cele din urma supus unui control drastic la frontiera.

Prima amintire din trecut – arestarea sa de catre turci (el este de origine kurda) la granita cu Irakul si tinerea in arest cu un sac pe cap timp de peste o saptamana – are efecte profunde asupra prezentului: nu poate suporta decat cateva momente punga de plastic in care trebuie sa respire, care atenueaza cantitatea de dioxid de carbon eliminata in aer si astfel reduce posibilitatea de a fi gasiti in camion de aparatele de detectare ale francezilor si englezilor de la granita. Retinut, prins si reintors la Calais, este „insemnat” pe imigrant clandestin, dus in colonia acestora si condamnat la discriminarea localnicilor si a fortelor de Politie.

Simon

Simon Calmat este antrenor de inot la un bazin din oras. Duce o viata linistita, desi fericirea a plecat de ceva vreme de langa el, intrucat este in proces de divort cu sotia sa, cu care se intelege inca foarte bine, nu are nimic altceva in viata, nici prieteni, nici rude. In ziua in care Bilal vine la bazin pentru niste lectii private de inot, viata lui ia o noua turnura: incepe sa ii ajute pe refugiatii din Calais, ii da lectii lui Simon pentru incercarea vietii lui – tranversarea inot a Canalului Manecii -, il ia in gazda si pasiunea lui regasita o poate determina inclusiv pe sotia sa sa se intoarca acasa.

Un pres in fata usii scrie pe el „Welcome” (Bine ati venit!). In mod ironic, acesta ni se arata chiar dupa ce o razie a politiei trece pe la Simon pentru a-l chestiona asupra problemei imigrantilor ilegali si a-l ameninta sub o forma voalata ca o va pati daca va adaposti in continuare acest gen de oameni. Pentru ca prietenia si omenia sunt doua dintre caracteristicile cele mai importante ale sufletului uman, este imperios necesar sa ne revizuim atitudinea in fata lumii, sa vizionam un film cu o asemenea incarcatura a sentimentelor. Vom fi astfel in fata unor persoane curajoase, care nu ezita sa isi sacrifice propria viata pentru sentimente ca iubire, mila, prietenie sau obiective ca protejarea semenilor sau antidiscriminare.

Nota: 8/10

Articole similare

Magnetismul formidabil al Annei Magnani: Bellissima (1951)

Dan Romascanu

Caravana terorii: Caravana cinematografică (2009)

Dan Romascanu

Şuncă pe pâine, de Charles Bukowski

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult