Editorial Recomandat

Vrajitorul din Oz

Vrajitorul din Oz
Avanpremiera la Teatrul Excelsior
8 octombrie 2010

O poveste nemuritoare care a leganat copilaria multor generatii de copii, copii care si mai tarziu, la maturitate, s-au intors cu aceeasi placere la personajele de neuitat: Dorothy, Toto, Sperietoarea de ciori, Omul de tinichea, Leul cel las, Vrajitorul din Oz.

Anul acesta  Google a sarbatorit  a 71 aniversare a filmului realizat in 1939 sub regia lui Victor Fleming, cu Judy Garland in rolul lui Dorothy ( 2 premii Oscar in 1940 pentru: “Best Music, Original Score Herbert Stothart” si : Best Music, original Song Harold Arlen – music and E.Y. Harburg – Lyrics for the song – Over the Rainbow”.

Povestea lui Lyman Frank Baum editata in 1900 face parte dintr-un ciclu “Oz”de 16 carti publicate pana in 1920 (ultimele doua aparute postum), toate strabatute de personaje originale, romantice, inobilate de sentimente de valoare ale umanitatii.

Ion Lucian

Vrajitorul din Oz a cunoscut si in Romania un mare suuces, fiind tiparita in multe editii (unele bilingve), iar dramatizarea a fost jucata de-a lungul timpului pe numeroase scene ale teatrelor pentru copii din tara. Imi amintesc ca – cu multi ani in urma mi-am dus copila la Teatrul Creanga – unde ambele ne-am distrat deopotriva de copios.

Chiar si in aceste zile, in Bucuresti, au avut loc doua evenimente teatrale care au adus pe scena Vrajitorul din Oz, unul fiind spectacolul Teatrului Gong din Sibiu (la Palatul Copiilor) si celalalt fiind avanpremiera Teatrului Excelsior, – regia Petre Bokor – in noua sala (din pacate inca neterminata) din Blocul Excelsior.

Vrajitorul din Oz

Departe de a oferi inca conditiile propice desfasurarii unui spectacol, este de remarcat efortul administrativ si artistic desfasurat de managementul acestui teatru pentru ca cei in jur de aproximativ 100 de spectatori sa se delecteze cu aceasta poveste nemuritoare.

O punere in scena inteligenta, care a utilizat muzica originala a filmului lui Fleming, interpretata live de o trupa salutar intinerita, talentata artistic (muzical si miscare scenica) si cu multa “pofta de joc” :). Si publicul a fost alaturi de aceasta trupa, aplaudand-o ritmat la intermezzo-urile muzicale cu defilare in jurul salii.

Spectacol

Mare pacat insa ca organizatorii acestui eveniment (de fapt – o repetitie finala cu public), nu au distribuit pliante cu distributia spectacolului, cu numele scenografului, cu « vinovatii » in privinta costumelor si luminilor (foarte buni acesti vinovati), astfel incat, din toata echipa de pe scena nu am cunoscut decat pe Pavel Barsan, el fiind si motivul si imboldul pentru care am ajuns la acest spectacol. Dorothy, Toto, Omul de paie, Omul de tinichea, Leul cel las, Vrajitorul (Pavel Barsan), soriceii (spendizi), vrajitoarea cea buna Glinda – joc alert, voci foarte bune, miscare scenica atractiva si bine coordonata. Un spectacol la care voi reveni, la Premiera oficiala sau la urmatoarele programari. Voi reveni pentru trupa de actori si pentru mesajul Vrajitorului din Oz: avem fiecare din noi minte, avem fiecare din noi inima, trebuie doar sa ne incredem in noi!

Si in final, ca sa fiu dreapta, dincolo de mesajele mediatice jenante din media ultimelor luni, l-am admirat pe maestrul Ion Lucian in cuvantul sau introductiv la spectacol, l-am admirat pentru « senectutea sa juvenila », cum a spus profesorul Tobosaru in alocutiunea sa, pentru « prezenta sa activa creatoare » si ii doresc o cat mai grabnica finalitate a edificarii acestei Sali, spre binele copiilor, tineretului, dar si a maturilor Bucurestiului.

Articole similare

“Pământul nu uită. Locul este un prag prin care păşeşti în timp”: Fiica ceasornicarului, de Kate Morton

Delia Marc

Yuri Lennon’s Landing On Alpha 46 (2010)

Delia Marc

Teatru: Actorul din bibliotecă – un one-man-show muzical

Andreea Andrusca

3 comments

Elena Patap 16 noiembrie 2010 at 14:27

Buna ziua,

Sunt secretarul literar al Teatrului Excelsior si sunt bucuroasa ca va placut spectacolul nostru.
Imi pare insa rau ca nu ati primit pliantul cu distributia spectacolului, care s-a impartit tuturor spectatorilor doritori. Exemplare ale pliantului au mai ramas si dupa terminarea repetitiei. Oricum, distributia se regasea afisata si la avizierul de la intrarea in sala. Este un amanunt care probabil v-a scapat, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ii blamati pe organizatori!

Toate cele bune
Elena Patap

Reply
Delia Marc 16 noiembrie 2010 at 14:45

1. Scuzati-ma, nu „blamez”, constat! Aici nu dam verdicte, sentinte, anateme…constatam cu bun simt! Eu una chiar am intrebat in jurul meu in legatura cu distributia, m-am interesat si la cativa cunoscuti intalniti. Nada, nimeni nu m-a lamurit!
2. Ulterior, cu ocazia spectacolelor de la Palatul Copiilor, m-am informat complet asupra distributiei, asta asa, pentru deplina mea cunoastere 🙂
3. Sper ca acel „va placut spectacolul” este doar o nedorita si neplacuta scapare din fuga degetelor pe tastatura si nu arunca o umbra asupra calitatii de „secretar literar” 🙂
4. Si chiar va doresc din inima succes pe viitor dvs. si slujitorilor acestui teatru, spre incantarea si educarea micutilor nostri.

Reply
Elena Patap 16 noiembrie 2010 at 16:51

1. Ei, da! Am vrut sa va spun ca ne-am gandit si chiar am impartit pliante. Am simtit comentariul dvs. ca pe o mustrare nemeritata, de aceea m-am incumetat sa va scriu.
2. Iata unde duce graba! Nu am mai citit mesajul inainte de a-l trimite si acum greseala facuta din tastatura, va asigur, imi zgarie si mie retina. Asta este!
3. Multumim pentru celelalte aprecieri si va asteptam la premiera oficiala a spectacolului. Inca nu stim (!) cand va avea loc…

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult