Carti Carti de fictiune Recomandat

Cartea pierduta a vrajitoarelor, de Deborah Harkness

cartea-pierduta-a-vrajitoarelor-2176Cartea pierduta a vrajitoarelor, de Deborah Harkness

A Discovery of Witches
Editura Litera, București, 2012

Am plonjat efectiv in paginile acestei fermecatoare carti si am fost acaparata de vraja povestii si de fraza bogat-evocatoare a autoarei si nu in cele din urma am cazut in mrejele panzei tesute de multele intrebari induse cu stiinta si inteligenta. Intrebari care trec dincolo de schemele rigide ale unei gandiri si dogme traditionalist-materialiste – lipsite de focul inspirational al imaginatiei.

Tine minte Diana: cea mai frumoasa si mai profunda traire omeneasca este misterul. Este emotia fundamentala care sta la baza artei si a stiintei autentice. Cine nu stie asta si nu se mai poate minuna, nu mai poate fi uimit, e casi mort, iar ochii sai sunt incetosati.”

Un citat de luat aminte cu multa atentie! Ingredientul secret al vietii noastre de oameni muritori!

Ajungand la ultimul cuvant de pe ultima fila a volumului, am incercat un aprig sentiment de frustrare! Nu a aparut inca in Romania cel de-al doilea volum, sa nu mai vorbesc despre cel de-al treilea. Prin urmare mai am de asteptat pana sa-mi continui calatoria alaturi de fascinantele personaje ale trilogiei All Souls.

Personaje apartinand celor “patru specii umanoide de pe pamant”, despre care vorbeste o “carte de capatai” straveche si legata de o vraja puternica, “Ashmole 782” – Cartea pierduta a vrajitoarelor. Cartea care contine, din punctul de vedere al speciei vrajitoarelor:  “Primele vraji create vreodata. Descrieri ale farmecelor ce tin lumea laolalta. Cum au creat vrajitoarele primul demon. Cum pot fi distrusi vampirii, o data pentru totdeauna. Este sursa intregii puteri, din trecut si din prezent.

Dar este si sursa explicatiilor elucidante legate de cele patru specii umanoide: oamenii obisnuiti, vrajitoarele, vampirii si demonii … Fiecare dintre specii vrea sa-si afle secretul si puterea de a le birui pe celelalte.

Caracteristicile principale, puterile  si traditiile stravechi ale celor trei familii de “fapturi” ne sunt creionate cu lux de amanunte pe tot parcursul volumului. Nimeni nu se poate impotrivi datului acestor caracteristici. Si nimeni nu are permisiunea de a se amesteca in organizarea clanurilor sau de a se cupla in afara lor.

In acest scop a aparut “Congregatia – un consiliu cu noua membri – cate trei din fiecare ordin, demoni, vrajitoare, vampiri. Afost infiintat in timpul Cruciadelor, ca sa ne ajute sa nu fim descoperiti de oameni.” – Supravietuirea fapturilor intr-o lume dominata de oameni.!

Personajele principale ale romanului, vrajitoarea Diana Bishop, urmasa a lui Bridget Bishop – prima dintre presupusele vrajitoare cercetate si executate la 1692  in procesul de la Salem (Massachusetts) – azi universitara americana si in cursul unei cercetari privind alchimia, in biblioteca bodleiana din Oxford si la fel de titratul Matthew Clairmont – printre altele specialist genetician (cum altfel) – vampir venind din strafundurile istoriei, aceste doua personaje rup regulile si barierele Congregatiei: se indragostesc inca din primele clipe legate de reaparitia dupa peste 150 de ani a palimpstestului Ashmole 782 revanit de fiecare ordin de fapturi.

Deborah Harkness
Deborah Harkness

Povestea este cuceritoare, alerta si extrem de motivata, pentru ca ne pune in fata problemelor celor trei ordine de fapturi, probleme de identitate si probleme de supravietuire, dar de fapt ne aflam in fata problemelor omenirii, problemelor noastre de-a lungul istoriei si pana in contemporaneitate. Probleme mici si probleme uriase, printre care si cele legate de identitate, acceptare, toleranta si supravietuire prin iubire. Si legate de activarea dispozitiei noastre omenesti de a observa si a intelege mai larg, mai adanc si mai fin lumea, afland ce suntem, cine suntem si ca nu suntem singuri.

Pentru ca “In viata nu trebuie sa stii decat sa asculti. Nimeni nu vrea cu adevarat sa tina secrete, nici macar mortii. Toata lumea lasa indicii pretutindeni, iar daca le acorzi atentie, le poti pune cap la cap.

O viata in care – indiferent carui ordin apartinem, trebuie sa nu renuntam la magie.

Incerci sa dai magia deoparte,  exact asa  cum crezi ca au facut oamenii tai de stiinta cu sute de ani in urma. Problema este, continua el incet, ca n-au reusit. Nici macar oamenii intre ei n-au reusit sa elimine complet magia din lumea lor. Chiar tu ai spus-o. Ea a continuat sa se manifeste.”

Si nu trebuie sa renuntam la lupta: “In viata nu merge asa, nu poti sari peste lucrurile urate, trebuie sa dai piept cu ele. Si trebuie sa invingi.”

Intrebari si-a pus mereu omenirea si poate alaturi de oameni au stat si “fapturile”, framantate de aceleasi mistere ale vietii.

Capitala a fost contributia multora, insa chemati la bara de multe ori in roman, cu depozitii zdrobitoare sunt Lamarck si Darwin si Giodano Bruno si multi altii.

Iata cateva exemple:

Originea speciilor” –– cu transmutatie lineara la Lamarck, care “considera ca fiecare specie se trage din stramosi diferiti si a progresat independent spre forme mai evoluate, a dus la selectie naturala si transformari in lant la Darwin. Dar la ambii a fost vorba si despre un transfer al teoriei alchimice spre transmutatie din biologie.”

Este capitala importanta studierii geneticii in elucidarea problemelor legate de originile si disparitiile speciilor. “Unii spun ca Originea speciilor este in primul rand despre disparitia lor.

Din punct de vedere genetic fapturile sunt diferite de oameni, ne explica Matthew si fiul sau: “Cat de diferiti suntem noi de oameni? Considerabil, cel putin la nivel genetic. Parem asemanatori, dar in profunzime structura noastra cromozomiala este distincta. Oamenii au douzeci si trei de perechi de cromozomi in fiecare nucleu celular, fiecare dispusa in secvente lungi de cod. Vampirii si vrajitoarele au douazeci si patru de perechi cromozomiale.”

Cel de-al saptelea capitol al lucrarii lui Darwin, Originea Speciilor,  cel despre instincte naturale” – este o lectura captivanta pentru vampiri. “De aici putem deduce ca, in stare domestica, unele instincte au fost dobandite, iar instinctele naturale au fost pierdute in parte datorita obisnuintei, iar in parte datorita omului, care a selectionat si acumulat, in decursul generatiilor succesive, unele inclinatii particulare mentale si unele miscari aparute la inceput prin ceea ce in ignoranta noastra numim intamplare.”

Intrebarea cea mare si singura care merita pusa este “De ce existi – de ce existam toti” si apare pe fiecare pagina a lucrarii lui Darwin.

Si ma gandesc ca poate e bine sa fac efortul de a citi Originea speciilor, poate macar o data in viata sa reusim cu toti acest demers.

Cum spuneam, aflam despre obiceiurile de viata, sociale, casnice, profesionale ale fiecarui ordin de fapturi. De exemplu, ni se explica cum se inmultesc vampirii, prin crearea unui “copil”, dintr-un exemplar uman. Si in acest caz, mutatii genetice spontane sunt posibile in fiecare celula a corpului, un proces de “renastere” si trasmutatie intr-o specie neomeneasca. Un proces greu si uneori ratat, ceea ce il face pe Matthew sa gandeasca ca “Noi credem ca oamenii – pana acum – s-au dovedit mai adaptabili. Sistemul lor imunitar reactioneaza mai repede, iar nevoia lor de reproducere este mai puternica decat cea a vampirilor sau a vrajitoarelor. Odinioara lumea era impartita mai efal intre oameni si fiinte neomenesti. Acum oamenii sunt majoritari, iar celelalte fapturi alcatuiesc doar zece la suta din populatia lumii.

Insa dincolo de povestea romantica, de informatiile istorice si de speculatiile stiintifice, romanul vine si cu multe adevaruri pline de finete, psihologice, motivationale, senzoriale si iata cateva dintre acestea

– Despre “CURAJ, in general la femei. Barbatii nu au asa ceva. Hotararea barbatilor se naste din frica. E doar bravura.”

– “Doar doua emotii misca lumea asta, dintotdeauna. (…) Una este frica. Cealalta este dorinta.”

– “O mare parte din ceea ce este calificat drept magie este pur si simplu dorinta in actiune. (…) Magia este dorinta transformata in realitate.”

– <<Explicatia a tot ce exista pe lume “Dorinta imi da ghes, iar teama-mi pune capastru” – Giordano Bruno>>

– “Sa inveti sa-ti alegi bataliile, sa renunti la cele pe care nu le poti castiga si sa te intorci in alta zi

– Vreti “o viata in care pur si simplu sa luati lucrurile, in loc sa le castigati?

– Ce mostenire sa ii pregatesti din timp copilului tau: “Rebecca m-a intrebat ce anume produce cea mai durabila impresie asupra unui copil. I-am spus ca povestile pe care parintii i le citesc inainte de culcare, cu toate mesajele lor despre speranta, putere si dragoste.

– Toti cei care au suferit vreodata stiu ca morfina si magia sunt unul si acelasi lucru. Dar magia are multe in comun si cu yoga.

Trebuie sa analizam insa si referiri la faptul ca exista – se pare si de ce nu– obiceiuri omenesti intrate in practica prin mostenirea de la “fapturi”. Ramase si azi active la grupari-secte precum “amish”. Sau referiri la Casatoria medievala, cand femeia se alegea “cu dragoste, onoare, protectie si stabilitate”, secventa ramasa pana astazi in liturghie, ca sa ii faca fericiti pe oameni, de fapt pe barbati numai :).

Insa lumea fapturilor este din ce in ce mai zdruncinata si plina de controverse interne, de ura si razbunari ancestrale. Nimic diferit de lumea oamenilor.

Vrajitoarele au mai putini copii si puteri mai slabe. Vampirilor le este tot mai greu sa faca o fiinta cu sange cald sa incheie cu bine procesul renasterii. Iar demonii sunt mai instabili ca niciodata.” Solutia universal valabila este ca Pana la urma, invatam sa convietuim! Ordinele fapturilor intre ele, oamenii cu fapturile.

A Discovery of Witches
A Discovery of Witches

E greu, sigur ca greu, cine spune ca viata e usoara. Pana la aceasta convietuire insa, drumul este lung si trebuie bine proiectat.

De aceea Diana si Matthew se pregatesc, ajutati fiind de familiile lor si de un Consortiu ad-hoc realizat de catre trei fapturi-prieteni din fiecare ordin: vrajitoare, vampiri demoni, pentru Calatoria in timp, pentru a se ascunde de razbunarea Consiliului actual, pentru a-si conserva puterile si pentru a se documenta la sursa asupra Cartii pierdute a vrajitoarelor.

O pregatire a calatoriei in timp si spatiu deloc usoara “A calatori in timp e ca si cum ai schimba trenurile. Cobori dintr-un tren, apoi astepti in gara pana cand se gaseste un loc si pentru tine intr-altul. Cand calatoresti in timp, te desprinzi de aici si de acum si esti tinut in afara timpului pana cand se face loc pentru tine in alta parte.”

O calatorie in timp sub deviza Se souvenir du passé, et qu’il y a un avenir – Aminteste-ti trecutul si ca exista un viitor! O reintoarcere in timp, pentru a ne reintalni cu noi! Si a ne pastra sperantele unui viitor!

Lumea pe care o creaza autoarea are puterea realitatii si sunt foarte multumita sa aflu despre planurile transpunerii cinematografice a trilogiei.

Probabil ca vom avea parte – sper ca asa sa fie – de prexenta unor actori capabili sa personifice caracterele puternice ale personajelor si intriga complexa si de o cinematografie care sa ilustreze plastic diversitatea locurilor descrise in carti. Si de efecte speciale, magice, care sa ne introduca in lumea vrajitoarelor, vampirilor si demonilor, o lume speciala a Deborahei Harkness despre care aflati mai mult aici.

Daca m-ar intreba cineva sa ma pronunt asupra primului volum din seria  Harry Potter sau asupra acestui prim volum al trilogiei All Souls, care mi-a trezit mai multa placere sau curiozitate sau apreciere globala, as spune ca ambele sunt egal apreciate de mine, poate ca la Harry Potter raspunde mai mult tanara si adolescenta din mine, iar poate ca la “Cartea pierduta …” adulta care continua sa fie copila si adolescenta maturizata, ce crede in valorea magiei, a iubirii, a convietuirii si a unor mistere inca nedezvaluite a ce si cine suntem.

Puteți cumpăra cartea acum, de pe site-ul Editurii Litera.

Articole similare

„Păcat că am ajuns în situația asta, a zis el”: Prime Time, de Liza Marklund

Tudor Mirică

Impresii turistice israeliene – 5 – Herzlya

Delia Marc

Robii urii: ”Patria”, de Fernando Aramburu

Carmen Florea

2 comments

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult