Carti

Zâmbet amar spre trecut: ”Zâmbește”, de Roddy Doyle

”Zâmbește”, de Roddy Doyle Editura Humanitas Fiction, Colecția Raftul Denisei, București, 2020 Traducere din engleză și note de Irina Horea M-am tot gândit la acest roman în ultimele săptămâni, pentru că avea toate premisele pentru a-mi fi pe plac, pentru că avea, la prima vedere, premisa de a fi plin de zâmbete: un pub irlandez, umor de aceeași factură, personaje atractive, cu un trecut interesant și cu multe motive pentru a-și reface viața astfel încât nicio umbră să nu le tulbure viitorul. Totuși, personajele lui Roddy Doyle nu prea zâmbesc, fiind prinse într-un carusel al rememorării momentelor din viața tristă pe care au trăit-o, și senzația finală nu este de ”zâmbet”, de fericire măcar temporară, ci de amărăciune. (mai mult…)

Se hrănea cu ura pe care le-o purta naziştilor: ”Eliberare”, de Imogen Kealey

”Eliberare. Spioană. Eroină. Soldat. O femeie luptă pentru libertate şi pentru dragostea ei”, de Imogen Kealey Editura Litera, Colecţia Blue Moon, Bucureşti, 2020 Traducere din limba engleză şi note Laura Comănescu Editura Litera ne informeaza ca acest roman “este scris de Imogen Robertson, bazat pe scenariul lui Darby Kealey” si lecturand coperta 3 a acestui volum, aflam cine sunt aceste doua personaje: (mai mult…)

Arta ca joc de cuvinte: ”Iarna”, de Ali Smith

”Iarna”, de Ali Smith Editura Litera, Colecția Carte pentru toți, București, 2020 Traducere: Irina Negrea Ali Smith face parte dintre scriitorii care adoră jocurile de cuvinte și care și-a creat propriul univers lexical în lucrările sale. Narațiunea sa se dezvoltă pe tot parcursul fiecărui volum, deși cea mai recentă lucrare a sa, iarna, are câteva probleme serioase la capitolul consistență. Insistența politică și animozitățile britanice post-Brexit sunt uneori în exces și sparg poeticitatea textului. Deși toate cele trei lucrări care fac parte din trilogie (Toamna, Vara, Iarna) sunt înțesate de pasaje cu referire la zona politică de conflict, în acest volum primează drama și conflictele familiale.  Romanul se termină mai mult ca o comedie shakespeariană decât ca o tragedie politică, cu un aer de renaștere optimistă și încercarea de a construi o unitate familială. (mai mult…)

Distopie sovietică: ”Măștile lui Brejnev”, de Nicolae Spătaru

”Măștile lui Brejnev”, de Nicolae Spătaru Editura Paralela 45, Colecția Biblioteca românească, Pitești, 2020 Suntem într-un sătuc din Uniunea Sovietică, în Sinihău (pe care inițial l-aș fi plasat în Moldova, dar la o privire mai atentă, inclusiv la biografia autorului, l-am regăsit în actuala Ucraină). Brejnev moare în 1982 și pare că totul se schimbă în viața ”Imperiului” Sovietic, dar mai cu seamă în viața micilor comunități, care nu știu să se adapteze prea repede la schimbări atât de mari. Așa a fost la moartea fiecărui conducător sovietic, de la Lenin la Stalin, pentru că autoritățile satului se tem de tăvălugul care se poate porni. Oare va veni altul mai rău? Poate va veni ”revoluția”? Sau, mai ales, temerea cea mai mare și atent indusă de sus: ne invadează imperialiștii? (mai mult…)

Răpind un suflet. „3096 de zile”, de Natascha Kampusch

„3096 de zile. Povestea tinerei răpite la 10 ani, ținută captivă vreme de 8 ani”, de Natascha Kampusch Cu Heike Gronemeier și Corinna Milborn Editura Humanitas, București, 2020 Traducere și note de Cristina Cioabă „Pătrunsesem atât de adânc în captivitate, încât captivitatea intrase încet în mine însămi.” Pentru fiecare părinte copilul reprezintă un punct de reper, cu apariția căruia se regândesc modelele existențiale, se proliferează atitudini și devine, de la sine înțeles, încotro se îndreaptă lucrurile în existență. Asta în cazul familiilor obișnuite, în care este oferită suficientă dragoste, căldură și empatie. Cum trăiesc însă copii care au un deficit vădit de sentimente din partea celor care i-au conceput? (mai mult…)

In varietate concordia: Epoca Zidurilor, de Tim Marshall

”Epoca Zidurilor”, de Tim Marshall Editura Litera, Colecția Kronika, București, 2020 Traducere: Petru Iamandi Fiecare poveste are două laturi, la fel și fiecare zid. Suntem într-o nouă eră a tribalismului și baricadele cresc. Separarea influențează politica la toate nivelurile, protagoniștii au puncte de vedere diferite și este vital să înțelegem corect ce anume ne-a despărțit de-a lungul timpului și ce ne desparte în continuare pentru a avea o imagine care să reflecte realitatea lumii în care trăim. Tim Marshall, fost editor diplomatic și corespondent străin pentru Sky News, după o experiență de treizeci de ani în raportarea și prezentarea de știri părăsește jurnalismul de știri pentru a se concentra asupra scrisului. (mai mult…)

Robii urii: ”Patria”, de Fernando Aramburu

”Patria”, de Fernando Aramburu Editura Litera, Colecția Colecția Clasici Contemporani, București, 2020 Traducere: Marin Mălaicu-Hondrari Două familii sunt sfâșiate într-un pământ împărțit de gruparea ETA și lupta lor pentru propria lor patrie (Patria). Abia în octombrie 2011 ETA a încetat lupta lupta armată în care mii de oameni au murit de-a lungul a peste patru decenii. Fernando Aramburu scrie o poveste în care puterea violenței, a urii, a suferinței sunt contrabalansate de povestea unei supraviețuiri, în tandem cu speranța și iubirea, o poveste în care cutumele și naționalismul greșit înțeles duc la distrugere masivă. Două dintre protagonistele romanului, Miren și Bittori dovedesc o voință și o putere  remarcabile și determină finalul surprinzător al acestui roman. (mai mult…)

Orașul morții: Orașul în mantie purpurie, de Asli Erdogan

”Orașul în mantie purpurie”, de Asli Erdogan Editura Polirom, Colecția Biblioteca Polirom. Actual, Iași, 2019 Traducere din limba germană de Gabriella Eftimie Am fost foarte curios să citesc 'Orașul în mantie purpurie', considerată a fi cea mai bună carte scrisă până acum de Asli Erdogan. Auzisem și citisem mult despre scriitoarea și publicista turcă, militantă pentru democrație, apărătoare a drepturilor minorității kurde din Turcia, exilata în Austria după ce fusese întemnițată și interogată timp de câteva luni în 2016 și asupra căreia plana amenințarea unui proces cu grave acuzații de 'terorism' (a fost achitată în februarie 2020). 'Orașul în mantie purpurie', apărută în 1998 a fost tradusă și publicată în 2019 în colecția ACTUAL - Biblioteca POLIROM a Editurii Polirom. Desi traducerea semnată de Gabriella Eftimie a fost făcută nu direct din limba turcă ci după o ediție germană, mi-am dat seama de la primele pagini că va fi o experiență de lectură deosebită. Nu am greșit. (mai mult…)

Prin blogosfera literară (7-13 septembrie 2020)

Topul celor 10 romane de dragoste istorice alese de blogul 'Carturesti' se deschide cu romanul lui Heather Morris 'Calatoria Cilkai' in colectia 'Raftul Denisei' a editurii Humanitas Fiction: 'Cilka are doar optsprezece ani când este acuzată că a colaborat cu naziștii și condamnată de Statul Sovietic la cincisprezece ani de muncă silnică în Gulagul Vorkuta. Ajunsă în Siberia, Cilka descoperă că există obstacole mai mari decât amenințarea camerei de gazare și cruzimea ofițerilor SS. Dar Cilka reușește, în ciuda tuturor lucrurilor și ororilor la care este supusă, să trăiască, să lege prietenii pe viată și să-și întâlnească marea dragoste. Cartea Călătoria Cilkăi este o mărturie cutremurătoare despre iubirea care poate vindeca răni, o istorie a unui destin sfărâmat de două ori, dar în care personajul principal și-a găsit curajul de a lupta în continuare. O poveste care îți amintește că, și în mijlocul celui mai mare rău, binele poate prinde rădăcini.' (mai mult…)

„Eu eram cel care trebuia să se îndoaie”: Pelerinul, de Walther A. Prager

”Pelerinul”, de Walther A. Prager Editura Paralela 45, Colecția de proză Avanpost, Pitești, 2020 „Una dintre acele cărți rare și fragile, de care mă apropii cu emoție și tandrețe”, spune Cosmin Perța în prezentarea de pe coperta a patra. Da, fragilă, exact asta a fost și senzația mea atunci cînd am citit-o! O țineam în mână cu grijă să nu i se destrame firele din care era țesută. Asta, deși autorul are studii teologice și filozofice și a publicat o exegeză a Dialogurilor lui Platon (doctorat la Universitatea din București) și traduceri în românește din filozofia greacă clasică. De unde așadar atâta fragilitate la un spirit solid, de filozof? Și totuși... În țesătura cărții găsim împletite două fire de culori diferite. Pe de o parte, urmărim peripețiile unui suflet contemporan: bărbat, intelectual, nerealizat în nici o direcție. Moartea i-a răpit soția pe care o iubea, viața i-a răpit fiul cu care nu se mai poate înțelege. A scris cărți pe care nu le-a publicat, urmând ca ideile să îi dispară odată cu el. Așa că, la 53 de ani, se decide să plece din lume cu adevărat, călugărindu-se și căutându-se. (mai mult…)