Carti

Tablou mohorât al Rusiei revoluționare. Narațiune de excepție: ”Revoluția rusă 1891-1924”, de Orlando Figes

„Revoluția rusă 1891-1924. Tragedia unui popor”, de Orlando Figes Editura Polirom, Colecția Historia, Iași, 2016 Traducere de Cornelia Marinescu Pentru cei care nu îl „cunosc” încă, Orlando Figes este un autor care s-a făcut remarcat și a primit numeroase premii, pentru cele nouă volume despre istoria Rusiei și a Europei deja publicate. Acestea au fost traduse în peste 30 de limbi și se bucură de o mare popularitate în întreaga lume. Născut la Londra, în 1959, a absolvit Universitatea din Cambridge, unde a devenit apoi lector de istorie, până în 1999. În prezent, este profesor la Colegiul Birkbeck, Universitatea din Londra. Pasionații de rețele sociale îl pot urmări pe Twitter: https://twitter.com/orlandofiges/. (mai mult…)

Omagiu iubirii: ”Păcatul originar”, de Anthony Quinn

”Păcatul originar. O autobiografie”, de Anthony Quinn Editura Nemira, Colecția Yorick.ro, București, 2019 Traducere: Monica Andronescu Uneori poți și trebuie să fii obiectiv. Alteori nu ai cum. Iată, și eu acum... fac parte din a doua categorie. Căci nu pot să nu-mi amintesc de maestrul Valentin Nicolau, care mi-a fost pentru scurtă vreme profesor la UNATC, la Teatrologie. Nu am cum să nu-mi amintesc bucuria întâlnirii cu unul din marii intelectuali, dramaturgi și animatori ai vieții culturale și literare din România de după 1990. Cu un adevărat fler și talent într-ale managementului de carte, cu un uimitor simț al umorului (de bun simț!), cu o filosofie de viață aparte, care transpare și în scrierile sale multi-premiate. A, da, mai e ceva pentru care îl admir, îl prețuiesc și îl țin aproape de suflet – Editura Nemira și colecția Yorick.ro (dar și fosta revista teatrală online Yorick). Sunt proiecte care au luat naștere datorită lui, datorită iubirii sale de frumos și dorinței de a duce arta și teatrul în cât mai multe case din România. Și iată că după dispariția sa fizică, munca neobosită a lui Valentin Nicolau este dusă mai departe de fiica sa, Ana Nicolau care depune aceeași pasiune și cu multă iubire și considerație față de cititori, continuă editările excepționale din cadrul Editurii Nemira. (mai mult…)

Concepte vechi, crize noi. O reflecție asupra (re)definirii sociale: „Nihil obstat. Elemente pentru o teorie a națiunii și naționalismului”, de Dan Dungaciu

„Nihil obstat. Elemente pentru o teorie a națiunii și naționalismului”, de Dan Dungaciu Editura Libris Editorial, Colecția Istoria, Brașov, 2018 Volumul publicat de Dan Dungaciu în 2018 este, în mare măsură, o completare a volumului „Elemente pentru o teorie a națiunii și naționalismului” (Editura Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu”), apărut în 2012. „Cea mai importantă modificare de conținut”, ne spune chiar autorul, într-o notă asupra ediției, „este adăugarea capitolului Furtună perfectă în Europa. Spre un nou model de înțelegere a crizei europene în partea a doua a ediției din 2018” – ediția prezentă. Volumul este structurat în patru părți, tratând conceptele de națiune și identitate națională prin prisme comparative (modelul francez vs. modelul german), ținând de doctrina românească, dar și internaționale. (mai mult…)

Prin blogosfera literară (30 martie – 5 aprilie 2020)

Prietenul rim - Radu Ilarion Munteanu - l-a citit pe Yuval Harari intr-o versiune românească, datorată lui Călin Uioreanu a cursului online bazat pe prima sa carte, sub titlul O istorie prescurtată a omenirii: 'În genere, istoria nu se poate preda liniar. Strict cronologic. Căci istoria, desi în linii mari un fluviu, are nenumărate turbioane. Profesorul Harari foloseşte cu abilitate şi eficienţă educativă structura conceptuală a capitolelor. Calitatea lucrării întrece cu mult inerentele lipsuri, omisiuni şi erori. Obiectivitatea cu care reuşeşte să trateze noţiuni şi chiar prejudecăţi dă o notă bună lucrării. La nivel epidermic, însă. Formal. Cititorul atent spre foarte atent sesizează nuanţele subtextului. Pe care nu le voi comenta. Inclusiv cele determinate, aproape insesizabil, de conditia personală de gay şi vegan. Nu voi da exemplul altfel perfect argumentat în sine. Dar în lectura căruia se simte freamătul unei discrete tensiuni. Una peste alta, o lucrare admirailă. Chiar dacă raportul de lectură se referă doar la versiunea românească a cursului online pe baza volumului tipărit. Recomand, deşi încă n-am citit-o, versiunea românească a întregii trilogii, editată de Polirom în 2018.' (mai mult…)

Fericirea lucrurilor simple: Ministerul Fericirii Supreme, de Arundhati Roy

”Ministerul Fericirii Supreme”, de Arundhati Roy Editura Humanitas Fiction, Colecția Raftul Denisei, București, 2019 Traducere: Alexandra Coliban Unul dintre grupurile editoriale cele mai de succes din România (dacă nu cumva chiar cel mai cel dintre ele), Humanitas și-a obișnuit cititorii fideli cu apariții editoriale de excepție, atât din punct de vedere al titlurilor tipărite, al autorilor aleși, al traducerilor rafinate, cât și ale prezentărilor grafice cu adevărat artistice. Numai în ultimii doi ani, bibliotecile iubitorilor de literatură din România s-au îmbogățit cu volume absolut unice în tabloul editorial autohton și asta grație eforturilor neobosite ale conducerii grupului Humanitas și, bineînțeles, ale directorului Humanitas Fiction, doamna Denisa Comănescu. Cum a știut dumneaei ca de fiecare dată să aleagă pentru noi, cei ce suntem avizii devoratori de literatură de calitate, cele mai complexe și frumoase cărți spre a fi traduse, rar am întâlnit în România. Puteți să vă întrebați de ce încep o recenzie cu asemenea cuvinte? Căci voi vorbi astăzi despre fericirea adevărată, aceea a lucrurilor simple, dar pline de frumusețe și însemnătate. Și în această categorie se înscrie, pentru mine, și demersul pe care lună de lună, an de an, grupul editorial Humanitas îl face față de cititorii români. (mai mult…)

Cartea albă cu Apolodor sau Apolododecameronul, de Florin Bican – pentru copii recidivisti

”Cartea albă cu Apolodor sau Apolododecameronul”, de Florin Bican Editura Arthur, București, 2019 Ilustrații de Dan Ungureanu Un astfel de titlu, căruia ilustratorul îi asorteaza o copertă cu pinguini, poate stârni cel puţin curiozitatea (dacă nu entuziasmul) unei reîntâlniri cu tenorul explorator din Târgul Moșilor. Muzica începe de la prima strofă (deși elanul se poticnise de Avertismentul autorului), desenele cresc ritmul percuţiei, pe la pagina 10 suspansul atinge cote maxime, cotele rămân maxime înca 8 pagini în care autorul nu schimbă în niciun fel gama, spre încordarea auditoriului, pentru a sfârși în agonie, deziluzie, dezacord. Evident, exagerez. Dar cu un asemenea titlu, autorul pare să își fi întins singur o capcană de nedepășit. Sau să îl fi ademenit pe cititor pe un drum la capătul căruia nu va întâlni ceea ce caută. (mai mult…)

Gastronomia reflectă nivelul de civilizaţie al unui popor: Trei secole de gastronomie românească

”Trei secole de gastronomie românească de la Muhalebiu şi Schembea la Volovan şi Galatina”, de Daniela Ulieriu si Doina Popescu Editura Paralela 45, Pitești, 2018 Design copertă si ilustraţii Laurenţiu Midvichi Una dintre bucuriile mele vinovate, atunci cand aleg o carte, este sa ii admir realizarea grafica (daca este cazul), incepand cu formatul, trecand apoi la coperti - toate patru - , apoi paginatia – fontul ales, culoarea acestuia, frame-ul fiecarei pagini – (daca exista) – si nu in cele din urma – ilustratiile (tot daca ele exista). Si calitatea cartonului copertilor si a hartiei de interior. Apoi miros cartea, o adulmec asa cum faceam in copilarie cu albumele de arta editate de Arta Grafica. Mirosul cartilor proaspete. (mai mult…)

Glasul de taină, de Geraldine Brooks

”Glasul de taină”, de Geraldine Brooks Editura Litera, București, 2019 Traducere din limba engleză de Carmen Pațac Motto: “David trebuie să fi existat cu adevărat, căci niciun popor nu ar plăsmui un asemenea personaj cu defecte, pe care să şi-l facă erou naţional.” Geraldine Brooks m-a impresionat din plin cu acest roman, aparut in anul 2015, la 14 ani dupa debutul sau cu Year of Wonders. Daca profetul Nathan ne-a lasat marturiile vremurilor sale in Torah,  Geraldine Brooks este aceea care prin paginile sale din “Glasul de taină”, scrise prin prisma unei temeinice documentari, dar si prin prisma unei implicari sufletesti si emotionale, recreeaza o lume fabulos de vie a istoriei indepartate si a personajelor care au marcat atat aceasta istorie, dar si amprenta lor asupra vremurilor ce va sa vina. (mai mult…)

”Navigatorii speranței”: O lungă petală de mare, de Isabel Allende

”O lungă petală de mare”, de Isabel Allende Editura Humanitas Fiction, Seria de autor Isabel Allende, București, 2020 Traducere: Cornelia Rădulescu Isabel Allende scrie odată cu romanul O lungă petală de mare o istorie tumultoasă despre dragoste, speranță, prietenie și rezistență, un cadou ideal pentru amatorii de povești epice. Sprijinită nu atât pe credință, cât pe adevăr, care deși are nevoie uneori de mai mult timp pentru a ieși la iveală, atunci când o face este izbăvitor, prezintă istoria mai multor familii din Spania care va lua amploare în patria lui Pablo Neruda, Chile. Povestea începe în timpul războiului civil spaniol și va călători peste oceane, continente, va depăși tulburări politice și va reveni la punctul de plecare pentru scurtă vreme. Patria adoptivă însă va câștiga. (mai mult…)

Din culisele unei istorii demult uitate: Masoni sub judecata comunistă. Grupul Bellu, de Diana Mandache

”Masoni sub judecata comunistă. Grupul Bellu”, de Diana Mandache Editura Corint, Colecția Istorie. Autori români, București, 2019 „Se vorbește de libertăți? Care libertăți? La noi în țară te arestează și nimeni nu știe unde te trimite. Nu ai voie să te interesezi și nimeni nu are voie să protesteze. Aceasta este democrația, libertatea scrisului, libertatea omului, libertatea vorbirii?” – Dumitru Cantea Ce am învățat noi, românii de pretutindeni, din istoria ultimelor decenii? Rupți de realitățile capitaliste printr-o perdea de fier comunistă, am ajuns să trăim într-o constantă teroare, la intersecția a mii de teorii conspirative și în umbra a diferite fenomene ideologice. Chiar și aici, în Basarabia, există câteva teme favorite cu care jonglează fiecare cetățean: frica de evrei; masonii și rolul lor în decăderea noastră; cine nu ne-a permis să devenim o putere europeană? Da, știu cât de lamentabil sună asta, dar se pare că țările mici, distruse de mâna roșie a Kremlinului, încă se mai pot lansa în tot felul de dezbateri mai mult sau mai puțin eficiente. Cert este că n-am primit mai nimic din lecția de istorie pe care ne-a oferit-o deceniul. (mai mult…)