Stiri

Sali pline la filme romanesti

Bucuresti, 8 noiembrie 2010 – Peste 1.000 de spectatori au participat la proiectiile de film organizate in acest sfarsit de saptamana la Teatrul ”Maria Filotti” din Braila si la Cinema Unirea din Botosani, in cadrul evenimentului national ”Zilele Filmului Romanesc”. Filmele incluse in program, printre care si „Autobiografia lui Nicolae Ceausescu”, de Andrei Ujica, „Marti, dupa Craciun”, in regia lui Radu Muntean si „Francesca”, in regia lui Bobby Paunescu, au fost extrem de apreciate de catre public. ”Zilele Filmului Romanesc” este un eveniment organizat dupa modelul caravanei 4 3 2, in cadrul careia filmul premiat cu Palme d’OR a putut fi vazut in 15 orase din tara. Evenimentul se deruleaza in perioada  5- 28 noiembrie in Botosani, Braila, Tulcea, Ramnicu Valcea, Alba-Iulia si Sighisoara, proiectiile fiind organizate in sali de teatru sau cinema. Mai multe detalii despre programul proiectiilor sunt disponibile pe www.zilelefilmuluiromanesc.ro sau www.zfr.ro.

Vinerea trecuta iubitorii de film romanesc din Botosani si Braila au avut motive de bucurie. Evenimentul ”Zilele Filmului Romanesc” a ajuns la ei in oras cu unele dintre cele mai noi productii romanesti.  ZFR isi propune sa reinvie ideea spectacolului de cinema ca eveniment – mai cu seama in acele orase unde fie nu mai exista sala de cinematograf, fie obiceiul de a vedea filme pe ecran mare s-a pierdut. Mersul la cinema presupune socializare, schimb de opinii si interactiune.

Spectatori Braila

Cinefilii au putut vizionat o paleta larga de productii, de la documentare pana la comedii. Tinerii si varstnicii s-au bucurat deopotriva, filmele provocand nostalgii, dar si rasete. Proiectiile au avut loc in cadrul Cinematografului Unirea din Botosani si la Teatrul ”Maria Filotti” din Braila, primele orase in care s-au organizat proiectiile din cadrul ZFR. Sala  mare a Teatrului ”Maria Filotti” din Braila a fost neincapatoare vinerea trecuta pentru brailenii în vârstă care au prins, din plin, epoca ceauşista. Acestia au vizionat cu nostalgie scenele care arătau manifestările de la diverse sărbători comuniste.

„Un film foarte interesant pentru cei care îl pot înţelege. Este educativ pentru copii, pentru cei care nu au trăit în acea epocă, să vadă cum era atunci şi că nu era chiar aşa de rău. Erau vremuri când puteai să-ţi creşti copiii, iar bunicii puteau fi într-adevăr bunici. Sper ca în zilele următoare să vină şi alte persoane să vadă acest film documentar foarte interesant pentru întreg poporul român”, a declarat Petre Ion, preşedintele Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice. Domnia sa a considerat că filmul este unul în primul rând educativ.

Botosani

La polul opus, in Botosani, filmul lui Ujica a adus foarte multi elevi in sala de cinema. Acestia au venit in numar mare, motivati sa afle mai multe despre o epoca pe care nu o cunosc decat din povestirile parintilor si mai ales, ale bunicilor.

Si celelalte filme s-au bucurat de aprecierea publicului. Sala a oscilat permanent intre ras si tristete la imaginile « Amintirilor din Epoca de Aur » sau a incercat sa inteleaga dilema personajului din filmul « Marti dupa Craciun ». Filmul « Francesca », desi avusese premiera oficiala la Botosani, a readus publicul in fata marelui ecran, ba chiar le-a starnit emotii si trairi autentice.

Organizatorii doresc sa reinvie farmecul spectacolului de cinema, creand prin ”Zilele Filmului Romanesc”  evenimente speciale, menite sa reapropie publicul in egala masura de marele ecran, cat si de productii ale regizorilor romani, recunoscute la nivel international.

„Acest eveniment isi propune sa promoveze filmul romanesc, dar mai cu seama mersul la cinema, un obicei care s-a pierdut in timp. Crearea unor evenimente, cum este Zilele Filmului Romanesc, care sa atraga atentia asupra filmului, se pare ca este reteta pentru a aduce publicul inapoi in salile de cinema.” a declarat Nicoleta Talpeş din partea Media Image Factory.

Filmele care vor rula in cadrul Zilele Filmului Romanesc:

* „Marti, dupa Craciun” – regia Radu Muntean
* „Autobiografia lui Nicolae Ceausescu” – regia Andrei Ujica
* „Francesca” – regia Bobby Paunescu
* „Boogie” – regia Radu Muntean
* „Amintiri din Epoca de Aur 1 – Tovarasi, frumoasa e viata” – film colectiv
* „Amintiri din Epoca de Aur 2 – Dragoste in timpul liber” – film colectiv
* „Occident” – regia Cristian Mungiu

Programul filmelor pentru acest sfarsit de saptamana (12 – 14 noiembrie) :

TULCEA 12 – 13 noiembrie – Centrul Cultural „Jean Bart” – pret bilet: 5 lei

Vineri, 12 noiembrie

17.00 –  Autobiografia lui Nicolae Ceausescu – AG

20.00 –  Amintiri din Epoca de Aur  1 – Tovarasi, frumoasa e viata! – AG

Sambata, 13 noiembrie

18.00 – Occident  – AG

20.00 – Marti, dupa Craciun N-15

RAMNICU VALCEA   12- 13 – 14 noiembrie – Cinema Ostroveni – pret bilet: 5 lei

Vineri,  12 noiembrie


14.00 – Autobiografia lui Nicolae Ceausescu – AG –  proiectie pentru elevi – intrare libera

17.00 – Autobiografia lui Nicolae Ceausescu – AG

20.00 – Amintiri din Epoca de Aur  1 – Tovarasi, frumoasa e viata! – AG

Sambata, 13 noiembrie

14.00 – Amintiri din Epoca de Aur  1 – Tovarasi, frumoasa e viata! – AG  –  proiectie pentru elevi – intrare libera

18.00 – Occident – AG

20.00 – Marti, dupa Craciun N-15  –  proiectie pentru elevi  – intrare libera

20.00 – Marti, dupa Craciun N-15

Duminica, 14 noiembrie

14.00 – Amintiri din Epoca de Aur 2 – Dragoste in timpul liber – AG –  proiectie pentru elevi  – intrare libera

18.00 – Boogie N-15 –  proiectie pentru elevi – intrare libera

20.00 – Amintiri din Epoca de Aur 2 – Dragoste in timpul liber -AG

Evenimentul este organizat de Voodoo Films si Media Image Factory in parteneriat cu primariile oraselor Tulcea, Braila, Botosani, Ramnicu Valcea, Alba Iulia, Sighisoara.

Parteneri media nationali: Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Guerilla, Newsin, TABU, Adevarul, Cinefan, Filmetari, LiterNet.ro, HR-Romania.

Parteneri media locali: KissFM Alba Iulia, Monitorul de Botosani, stiribotosani.ro, TeleM, BotosaniNews.ro, KissFm Sighisoara, ATV, Cuvantul Liber, Sighisoara Reporter, RadioSon, Mall Alba, Tarvana TV, Zi de Zi, Radio Delta, Ziarul de Mures.

Productia publicitara pentru eveniment a fost oferita de Benett Advertising.

Articole similare

Interviu Crina Cocoș, nevăzătoare: „Mi-aş dori să pot aprecia cu vederea, prin ochii mei”

Jovi Ene

Cele mai vîndute titluri Polirom în anul 2020

Jovi Ene

Seara de Astronomie: Asteroizi. De la Ceres la 2017 CS17, cu Adrian Șonka, astronom

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult