Stiri

Gobbel – Cel mai bun film la Open Society Shorts

Gobbel, scurtmetrajul de debut al regizoarei Raluca David, absolventă a Facultății de Teatru si Televiziune din cadrul Universității Babeș-Bolyai și produs de Cristian Hordilă, a fost distins cu Premiul pentru Cel mai Bun Film al Competiției în cadrul concursului de film de scurt-metraj Open Society Shorts organizat de Fundatia Soroș Romania.

În mai puțin de 20 de minute filmul reușește să construiască o poveste ambițioasă, coerentă și convingătoare, care păstrează culoarea locală fără a diminua semnificațiile universale. Protagonistul, reprezentant al unei minorități vitregite în timpul perioadei comuniste, revenind în satul natal, întâlnește o realitate radical diferită de cea din țara lui de adopție și de amintirile sale. Realizatorii reușesc să pună bine în evidență aspectele tragi-comice ale tranziției românești, a fost motivația Juriului, alcătuit din Mihai Fulger (critic de film), Iulia Rugină (regizoare și scenaristă) și Sanda Visan (director Departament Film TVR).

Gobbel spune povestea unui german sas, care, după mai bine de 60 de ani, se întoarce acasă, în România pentru a-și petrece ultima perioadă a vieții sale. Este prins însă în tradițiile și obiceiurile românești legate de înmormântare în cel mai ironic mod posibil. Filmările s-au desfășurat pe parcursul a 8 zile, în satul Dorolea, din județul Bistrița-Năsăud. Scurtmetrajul clujean a fost finanțat exclusiv din surse independente, obținute prin product placement și susținere atât din partea unor companii locale din Cluj, cât și internaționale.

În palmaresul filmului se mai află și Premiul pentru Cel Mai Bun Scurtmetraj, acordat la cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Film Comedy (Cluj).

Concursul Open Society Shorts a avut ca obiectiv încurajarea filmelor scurte care surprind porțiuni din România actuală, cu un focus pe problematici de interes larg pentru societate. Competiția s-a adresat studenților de la facultati de profil (regie-film, media, jurnalism etc.) dar și celor pasionați de filmul digital.

Gobbel va putea fi vizionat, alături de celelalte filme câștigătoare ale competiției, într-o proiecție specială, pe 13 decembrie, de la ora 19:00, la Centrul Public al Fundației Soroș (Str. Căderea Bastiliei nr. 33, București).

Articole similare

4 titluri de citit în această toamnă de la Editura Meteor Press

Jovi Ene

Editura Meteor Press prezintă lansările de toamnă la Gaudeamus 2017

Jovi Ene

Cele mai vândute cărți LITERA la Gaudeamus 2014

Jovi Ene

1 comment

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult