Stiri

România la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2012

Primim de la Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc o informare larga privind participarea Romaniei la Berlinala din acest an:

Asociatia Pentru Promovarea Filmului Românesc va organiza în perioada 9-17 Februarie, în cadrul market-ului de film organizat de Festivalul International de Film de la Berlin, un stand dedicat cinematografiei românesti.

Astfel, pentru al cincilea an consecutiv, România va fi prezentă în cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente dedicate industriei de film, European Film Market, eveniment ce adună anual un număr de 7,000 de participanti din peste 90 de țări.

Standul românesc de la Berlin are drept scop promovarea cinematografiei românesti pe plan international si pune la dispozitia invitatilor festivalului si participantilor la market (distribuitori de film, producători, directori de festivaluri, jurnalisti) informatii si noutăti legate de activitătile industriei de film românesti, facilitând totodată, prin diverse evenimente, interactiunea dintre cineastii români si cei străini.

În plus, APFR va reedita catalogul Romanian Films, un compendiu al tuturor filmelor românesti de lung metraj si documentar, ce au avut premiera în ultimii 2 ani sau care urmează a fi lansate în prima parte a anului 2012. De asemenea, la standul românesc de la Berlin se va putea găsi si noua editie a catalogului Romanian Short Films, un material de promovare dedicat scurtmetrajului românesc realizat de Asociaţia Este’n’est.

Una dintre misiunile APFR-ului o reprezintă si sustinerea cineastilor români prezenti în diferitele sectiuni si programe ale Festivalului.

Cel mai recent film al regizorului Radu Jude, Toată lumea din familia noastră, va fi proiectat  în premieră mondială la cea de-a 62-a editie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum. Radu Jude revine astfel la Berlin, după ce în 2009 lung metrajul său de debut, Cea mai fericită fată din lume, a câştigat Premiul C.I.C.A.E, acordat de Confederaţia Internaţională a Cinematografelor de Artă.

Filmul tratează cu umor povestea tristă a unui tată şi a fiicei lui, care vor să petreacă împreună o vacanţă ca-n rai, însă deocamdată sînt prinşi în iadul relaţiilor de familie de pe pământ. În rolurile principale se regăsesc actorii Şerban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Mihaela Sârbu şi Gabriel Spahiu.

Diaz – Don’t Clean Up This Blood, de Daniele Vicari, o co-producţie Italia/ România/ Franţa, cu Monica Bârlădeanu şi Ana Ularu în distribuţie, este un alt titlu prezentat la Festivalul de la Berlin, în secţiunea Panorama Dokumente.

Diaz – Don’t Clean Up This Blood prezintă evenimentele din ultima zi a Summitului G8 desfăsurat la Genova, când mai mult de 300 de agenti ai fortelor de ordine au dat buzna în incinta scolii “Diaz”.

Lungmetrajul Cristian, în regia lui Tudor Giurgiu, a fost selectat la Berlinale Co-Production Market, organizat în cadrul European Film Market. Filmul spune povestea unui tânăr procuror, care anchetează un complicat caz de corupţie. Cristian beneficiază de finanţare de la Centrul Naţional al Cinematografiei, precum şi de sprijin din partea Programului MEDIA al Uniunii Europene. Bugetul aproximativ al filmului este de un milion de euro, iar filmările sunt programate pentru toamna anului 2012.

Prezentă românească notabilă si în Talent Campus, actrita Ioana Flora si regizoarele Ozana Nicolau si Raluca David fiind selectate la cea de-a zecea editie a programului desfăsurat în perioada 11-16 februarie.

Ana Ularu este unul dintre cei zece actori europeni selecţionaţi în renumitul program international Shooting Stars, ce are loc în perioada 11 – 13 februarie 2012, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Ajuns la a 15-a editie, programul Shooting Stars este organizat de European Film Promotion (EFP) în colaborare cu organizaţiile membre ale EFP printre care se numără şi Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc. Shooting Stars are ca scop promovarea pe plan internaţional a celor mai talentaţi tineri actori europeni, cărora le facilitează întâlnirea cu membri importanţi ai industriei cinematografice (actori consacraţi, regizori, producători de renume, directori de casting).

Desi aflată la Berlin pe tot parcursul celor trei zile ale Shooting Stars, Ana Ularu nu va sta departe de cinefilii români, oferindu-le, prin intermediul unui blog realizat în exclusivitate cu Cinemagia.ro, detalii despre experienta sa în programul care a lansat carierele unor actori precum Daniel Craig sau Rachel Weisz.

De asemenea, în două interviuri cu totul speciale realizate de Evenimentul Zilei și publicate în curând, publicul român va avea ocazia să afle mai multe detalii despre alti doi actori selectati în programul Shooting Stars: Bill Skarsgard si Riz Ahmed.

APFR va organiza si în acest an mult asteptata petrecere româneasca – unul dintre cele mai apreciate evenimente de acest tip din cadrul Berlinalei, la care vor fi invitati producători, distribuitori, reprezentanti ai fondurilor de finantare, directori de festivaluri, presa de specialitate, etc. Acestia vor avea posibilitatea să întâlnească regizorii, producătorii si distribuitorii români prezenti la Berlin, vor putea savura un pahar de vin românesc si nu în ultimul rând, se vor putea delecta cu un sound cu totul special oferit de DJ-ul român K-Lu.

Standul românesc de la Berlin este organizat în colaborare cu Centrul National al Cinematografiei si Institutul Cultural Român de la Berlin.

Articole similare

Concurs de manuscrise – Cât de frumos poate fi un oraș urât?

Jovi Ene

GreenTech Film Festival aduce la Cluj-Napoca premiera documentarului „Blue Heart”, un film prezentat de Patagonia

Jovi Ene

Cărți deschise pentru minți deschise! – Final de campanie – Te așteptăm în librărie!

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult