Stiri

Poezii naive si sentimentale in lectura lui Dan Sociu, la Libraria Bastilia

Vineri, 9 noiembrie, de la ora 18.30, la Librăria Bastilia (Pţa Romană, nr. 5) din Bucureşti, Dan Sociu va citi din Poezii naive şi sentimentale, cel mai nou volum apărut sub semnătura sa la Editura Cartea Românească, în colecţia „Poezie”.
Lectura va fi urmată de un dialog cu Bogdan-Alexandru Stănescu.
Noul volum de versuri al lui Dan Sociu surprinde punctele vulnerabile ale celebrei dihotomii schilleriene, plasînd în centrul artei poetice multiplele euri creatoare ale autorului. Opoziţiile se topesc şi se regăsesc în miezul dur al poemelor, fără să îşi piardă forţa individuală. Nu sînt două cărţi cu acelaşi autor, ci sînt două personalităţi poetice care se confruntă în aceeaşi carte. Sociu – poet naiv şi Sociu – poet sentimental.
 
„Dan Sociu reuşeşte să împace în poemele sale ambele categorii schilleriene: este, în acelaşi timp, un poet naiv, pentru că rezonează la fenomenele lumii exterioare şi le mută în text fără a modifica nimic, aparent, dar şi un poet sentimental-reflexiv a cărui privire percepe cu acuitate pelicula în care se înveleşte lumea. Poetul sentimental Dan Sociu crede în importanţa interpretării. Interpretarea fiind, aici, hermeneutică şi act histrionic.” (Bogdan-Alexandru Stănescu)

Dan Sociu s-a născut în 1978, în Botoşani. A publicat volumele de poezie borcane bine legate, bani pentru încă o săptămînă (Editura Junimea, 2002), fratele păduche (Editura Vinea, 2004), cîntece eXcesive (Editura Cartea Românească, 2005), Pavor nocturn (Editura Cartea Românească, 2011) şi romanele Urbancolia (Editura Polirom, 2008), Nevoi speciale (Editura Polirom, 2008) şi Combinaţia (Casa de Pariuri literare, 2012).

A obţinut Premiul Festivalului româno-canadian de poezie „Ronald Gasparic”, în urma căruia i-a apărut volumul de debut, Premiul Naţional pentru Poezie „Mihai Eminescu” (debut), Premiul pentru poezie al USR, „Cea mai bună carte de poezie a anului” pentru cîntece eXcesive. A tradus volume de poezie de Charles Bukowski, Seamus Heaney şi E.E. Cummings şi romane de Jack Kerouac şi Aleksandar Hemon.

Articole similare

România participă la Festivalul Internațional de Carte și de Literatură “Lumea Cărții” de la Praga, în perioada 14 – 17 mai 2015

Jovi Ene

Program octombrie 2017 – Teatrul Arte dell’Anima

Jovi Ene

“Periferic” vine în cinematografele din România pe 1 aprilie

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult