Stiri

Pe urmele vechilor manuscrise – Căutări spirituale înainte şi după apariţia creştinismului

„Iubiţi dreptatea, voi care sunteţi judecători ai pământului.
Cugetaţi la Domnul cu o minte bună,
Şi în sinceritatea inimii căutaţi-l voi”

                                                                                        Cartea înţelepciunii lui Solomon

Editura Herald şi Librăria Cărtureşti Verona (Ceainăria Cărturești Verona – Str. Pictor Arthur Verona, nr. 13-15) au plăcerea de a vă invita joi, 14 iunie 2018, ora 18.30 la un eveniment deosebit, Pe urmele vechilor manuscrise – Căutări spirituale înainte şi după apariţia creştinismului.

  • De ce Cartea înţelepciunii lui Solomon s-a bucurat multă vreme de reputaţia de a ocupa un loc special printre cele şapte cărţi sapienţiale din Septuaginta?
  • Ce înseamnă şi ce reprezintă Pistis Sophia?
  • În ce constă relevanţa spirituală a celebrelor manuscrise de la Marea Moartă? 
  • Ce reprezintă Evanghelia după Toma?
  • De ce este Cartea lui Enoh, în anumite privinţe, cea mai de seamă operă apocaliptică din afara Scripturilor canonice?

*

Şi am văzut în zilele acelea funiile lungi ce li s-au dat acelor îngeri,

Şi şi-au luat aripi şi au zburat,

Şi au pornit spre miazănoapte

                                                                                                              Cartea lui Enoh

Aceasta este, Doamne, tălmăcirea cântecului de laudă ce Pistis Sophia l-a grăit. Ascultă, Doamne, ca eu să pot vorbi pe faţă. Cuvântul ce David l-a grăit: „Lăudaţi pe Domnul că este bun, că în veac este mila lui”, este cuvântul ce Pistis Sophia l-a grăit: „Lauda-te-voi, Lumină, că tu eşti Mântuitorul şi în veac izbăvitoare”.

                                                                                                            Pistis Sophia

Iisus a spus: „Vă voi da ceea ce ochiul nu a văzut, şi ceea ce urechea nu a auzit, şi ceea ce mâna nu a atins, şi ce la inima omului nu a suit”.

                                                                                               Evanghelia după Toma

Iată câteva pilde sugestive din cărţile colecţiei Manuscris. Şi de asemenea întrebări la care vom găsi cu siguranţă răspunsuri.

Vă invităm, aşadar, la o seară specială pe care ne-o dorim ca o călătorie în timp în căutarea vechilor manuscrise din Ţara Sfântă şi zona Orientului Apropiat. Vom discuta despre Evanghelia după Toma, Cartea lui Enoh, despre Pistis Sophia şi Cartea înţelepciunii lui Solomon, Despre Gnoza şi gnosticism şi Manuscrisele de la Marea Moartă alături de invitaţii: profesorul Teodoru Ghiondea, consilier editorial al colecțiilor Philosophia Perennis și Înțelepciunea inimii şi Mihai Liţă, coordonatorul colecţiei Manuscris de la Editura Herald.

Manuscrisele de la Marea Moartă acoperă o gamă largă de tematici, de la texte de rugăciune la reproduceri ale unor cărţi din Biblie (cum ar fi, de exemplu, Cartea lui Isaia), de la poezie mistică la îndemnuri morale.

În lumina acestor noi descoperiri, întreaga imagine a istoriei acelor locuri şi timpuri se rescrie, uneori spectaculos, completându- ne imaginea despre o perioadă importantă şi efervescentă a trecutului spiritual al omenirii.

Evanghelia dupa Toma de Henri-Charles Puech a facut senzație de îndată ce existența sa a fost adusă la cunoștința publicului. Este o culegere de 114 logia sau „Rostiri” pe care Iisus le-ar fi adresat discipolului său Toma și pe care acesta le-a păstrat secrete. Aceste „Cuvinte” atribuite lui Iisus au circulat îndeosebi în mediile gnostice și maniheene. Unele se aseamană foarte bine cu enunțuri din Noul Testament; altele, necunoscute, dezvăluie numeroase doctrine esoterice și teme gnostice. Analizând în profunzime tot acest curent de gândire, H.Ch. Puech ne oferă o interpretare sistematica de o mare complexitate și bogăție.

Pistis Sophia este un text descoperit la sfârșitul secolului al XVIII-lea, într-o colecție particulară (cea a medicului Anthony Askew), datând din secolele III-IV d.Hr., folosit ca text sacru de către unele comunități gnostice din Egipt. Termenul „gnostic” se referă la anumite învățături tainice date, se presupune, de către Iisus ucenicilor săi, în acest caz, pe parcursul a unsprezece ani după Învierea sa.

Cartea lui Enoh, scrisă probabil în sec. II sau I î.Hr. și descoperită în Etiopia, în 1773, este una dintre cele mai vechi mărturii mistice existente și cel mai important text al corpusului pseudoepigrafic biblic. Pomenită în  Zohar și în Epistola Sf. Iuda, cartea aceasta a exercitat o puternică influență asupra gânditorilor evrei și creștini, inclusiv asupra autorilor Noului Testament. Teme familiare, precum introducerea răului în lume de către „îngerii căzuți”, epoca mesianică, Noul Ierusalim, Învierea și Judecata de Apoi sunt numai câteva dintre ele.

Cartea Intelepciunii lui Solomon s-a bucurat mult timp de reputația de a fi cea mai atractivă și mai interesantă carte din corpusul apocrif. Atât gândirea, cât și expresia se situează la un nivel înalt; cugetarea este a unui scriitor pătruns de un puternic spirit religios, unul care a simțit apăsarea și tulburarea vieții și a suferinței și care totuși a rezistat ispitei de a abandona – așa cum au făcut mulți dintre coreligionarii săi – credința sa ancestrală într-un Dumnezeu al dreptății. 

Despre gnoză și gnosticism de Henri-Charles Puech. Gnoza este așadar «cunoașterea» a ceva (a lui Dumnezeu sau a unei proprietăți a lui Dumnezeu), cunoaștere care, odată ce a fost dată, este imediată și absolută, transcendentă față de simpla credință (pistis), cunoaștere a Vieții și a Luminii și care este ea însăți Viața și Lumina – într‑un cuvânt, cunoaștere care este viziune, revelație și har, harismă (charisma), adevăr absolut înțeles printr‑un act mistic sau încredințat de un hieros logos, scriere sacră sau inițiere în misterii. 

Evenimentul va fi moderat de Sorin Lucaci (PR Editura Herald).

Intrarea este LIBERĂ în limita locurilor disponibile.

Parteneri media: Senso TV, Radio România Cultural, Radio România Târgu Mureș, Gold FM, București FM, Smart FM, 6 TV, 4Arte, Agenția de carte, Bookaholic, Bookhub, Bookuria, Booknation, Filme-cărți, Hyperliteratura, Iqool, Literatura pe tocuri, PRwave, Raftul cu idei, România Pozitivă, ZMEU, Societate și cultură, Rabit Media, Gazeta de știri.

Articole similare

Noutățile și oferta Publica la Gaudeamus 2018

Jovi Ene

Gobbel – Cel mai bun film la Open Society Shorts

Delia Marc

Spectacol eveniment la Sala Rapsodia din București: Zaraza

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult