Editorial

Limbajul prieteniei este același oriunde te-ai afla: Claire Barker în Grădina Secretă din Cărturești Verona

Duminică, 10 iunie, a avut loc în Grădina Secretă din Cărturești Verona o nouă ediție a Atelierului de lectură Smartkid, de data aceasta alături de scriitoarea Claire Barker. Copiii cu vârste între 4 și 12 au fost așteptați cu drag să participe activ la atelier prin crearea unei povești împreună cu scriitoarea britanică. Atelierul s-a desfășurat în limba engleză, la cererea celor mici, și este parte din proiectul „10 scriitori contemporani citesc pentru smARTkid”, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, AFCN și a fost gratuit gratuit. Claire Barker a citit câteva fragmente din Tătănuș Pipăruș: Câinele-fantomă, apărut la Editura Galaxia Copiilor, în traducerea lui Andrei Covaciu.

În fiecare sâmbătă, între 14 aprilie și 16 iunie, 10 scriitori contemporani citesc copiilor și participă alături de ei la activități menite să stimuleze dragostea față de lectură și de cărți, sunt interactive şi au o componentă practică, astfel încât lectura textelor să devină o activitate plăcută şi asumată de către copii. Mai mult, cei mici sunt invitați să creeze propriile povești ilustrate și să le citească celorlalți. Scriitorii oferă ajutor micilor artiști, autografe și, desigur, lecturează pasaje din cărțile pe care le-au scris.

Claire Barker a fost o prezență mai mult decât agreabilă, a magnetizat imediat copiii, reușind să comunice excelent cu ei. Cei mici au răspuns la întrebări, au creat propriile povești și au pus la rândul lor întrebări. Deschisă, amuzantă, copilăroasă și cu o imaginație de indiviat, când nu este ocupată cu scrisul, își petrece zilele luptându-se cu oile prin tufele de urzici și prinzând găini sălbatice, mărturisește ea. Este autoarea cărții pentru copii „Tătănuș Pipăruș. Câinele-fantomă”, pe care a realizat-o în colaborare cu ilustratorul Ross Collins și pe care copiii au putut-o cumpara de la Atelierul de Lectură. Scriitoarea a oferit și autorgrafe personalizate la final, schimbând câteva cuvinte cu fiecare copil în parte.

Întrebată într-un interviu cum a luat naștere povestea lui Tătănuș Pipăruș, Claire Barker a spus:

Tătănuș Pipăruș este un rezultat al prieteniei strânse între fiica mea cea mai mică și câinele nostru vechi. Am început să mă întreb de ce nu există mai multe povestiri despre fantomele animalelor. Dacă sunt menționate, sunt fie terifiante, fie accidentale, iar acest lucru este destul de nedrept dacă stau să mă gândesc la faptul că eu consider cele mai multe animale încântătoare. Am observat câini care așteptau cu răbdare în afara magazinelor sau chiar la stațiile de autobuz pentru proprietarii lor. Mi-am imaginat că un spirit animat loial ar fi mult prea ocupat pentru ca persoana să se îngrijoreze că ar fi înfricoșător. Animalele nu au un ego ca oamenii, astfel încât motivația lor ar fi mai degrabă diferită de o fantomă umană. Apoi mi-a venit ideea lui Tătănuș Pipăruș: un câine neobișnuit, cu un nume neobișnuit, care trebuie să facă tot ce este mai bun dintr-o situație neobișnuită. Aruncă-te într-o grămadă de spirite nebunești de animale din diferite secole, o casă veche de 904 de ani și o fetiță zglobie și iată povestea din lumea Starcross.”

Autoarea a mai adăugatdincolo de crearea tuturor poveștilor și succesul pe care îl au, cel mai important și plăcut i se pare faptul că reușește să stea de vorbă cu copii din toate colțurile lumii. Până la urmă, limbajul prieteniei este același oriunde te-ai afla.

Proiectul de educaţie prin cultură „Ateliere de lectură smARTkid cu scriitori contemporani” este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, dar nu reprezintă în mod necesar poziţia Administratiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanţării, respectiv Asociaţia 7ARTE.

Partenerii media ai Asociaţiei 7 ARTE în acest proiect sunt Agenţia de carte www.agentiadecarte.ro şi www.parintionline.com. Sloop a oferit copiilor câte o băutură 100% naturală la finalul fiecărui atelier.

Articole similare

Top 10 cele mai bune filme văzute în 2019 de Dan Romașcanu (plus 3 filme de evitat)

Dan Romascanu

Cărţile vacanţei 2017 vin de la Humanitas!

Jovi Ene

Călătorii literare cu Vasile Ernu: „Călătoriile perfecte nu pot fi programate”

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult