Editorial Recomandat

Despre lansarea de carte “Strămoși pe alese. Călătorie în imaginarul genealogic al boierimii române“

978-973-50-3844-1După avanpremiera editorială de marți 5 februarie 2013, Editura Humanitas ne-a invitat din nou aseară, 7 februarie, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, pentru a participa la lansarea cărții lui Filip-Lucian Iorga – “Strămoși pe alese. Călătorie în imaginarul genealogic al boierimii române“, eveniment la care au fost invitați Neagu Djuvara și Lucian Boia.

Ce s-a discutat?

Cartea “Strămoși pe alese. Călătorie în imaginarul genealogic al boierimii române“ reprezintă lucrarea de doctorat a lui Filip-Lucian Iorga, într-o formă mai simplificată, adresată publicului larg. Cu toate acestea, textul integral al lucrării va fi editat pe support e-book, fiind astfel accesibil și specialiștilor.

Îndrumătorul lucrării de doctorat, Lucian Boia, a fost prezent la eveniment și a precizat următoarele: În genere, fanteziile genealogice au fost tratate mai curând drept curiozităţi, evocate în note marginale, pentru pitorescul lor anecdotic. Este meritul lui Filip-Lucian Iorga de a introduce subiectul cu adevărat în istorie: în istoria mentalităţilor şi a reprezentărilor sociale. El arată în chip convingător că lucrul care contează până la urmă nu este atât realitatea strictă a unei descendenţe, cât propria reprezentare a acesteia şi mai ales receptarea publică. Ne aflăm în faţa unor strategii de legitimare, oglindind dorinţa de afirmare şi lupta pentru întâietate între familiile boiereşti, şi nu mai puţin efortul acestora de a se integra în aristocraţia europeană.

Un reprezentant de marcă al boierimii romane este domnul Neagu Djuvara, iar prezența dumnealui de aseară ne-a încântat și ne-a îmbogățit spiritual, ca de fiecare dată când îl ascultăm. Se poate spune că dumnealui reprezintă chiar un personaj al acestei cărți, întrucât, prin descendenta maternă, aparține ultimei generații dintr-un neam de mari boieri munteni, Grădiștenii, familie de boieri despre care face referire și Filip-Lucian Iorga în carte.

O impresie placută a făcut și publicul numeros prezent aseară la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (poate nu ar fi o idee rea ca, la astfel de evenimente, să se găsească un spațiu mai larg, cititorii lui Lucian Boia, precum și admiratorii lui Neagu Djuvara sunt mereu prezenți în număr mare la astfel de lansări de carte).

Pentru publicul iubitor de istorie, consider că este o carte care nu ar trebui să lipsească din bibliotecă.

(Guest post by Mihaela Ștefan)

DSC_1425[1]

DSC_1421[1]

DSC_1413[1]

DSC_1420[1]

Articole similare

Focus Enescu 2019: Miracolul unei întâlniri divine

Tudor-Costin Sicomas

Filme, cărţi şi câteodată fotbal: 19 iunie 2014

Jovi Ene

Pledoarie pentru Frans de Waal

Delia Marc

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult