Stiri

Mazurcile lui Chopin si Skriabin: Dialog cu muzica pentru pian

MazurcileFundatia Calea Victoriei va invita simbata 24 octombrie, de la 17:00, la un dialog cu muzica pentru pian despre Mazurcile lui Chopin si Skriabin, sustinut de pianista Andreea Butnaru, in Sala George Enescu a Conservatorului (Universitatea Nationala de Muzica).

Acest concert se inscrie in seria evenimentelor lansate in 2012 –DIALOGURI MUZICALE, proiect initiat de Fundatia Calea Victoriei si pianista Andreea Butnaru.

Pianista Andreea Butnaru va canta si va povesti despre simbolica si despre cei doi ingeri ai muzicii secolului al XIX-lea, precum si de esentele muzicale continute in genul mazurcii.

Denumite “Perlele paradisului”, miniaturile de origine poloneza au pornit din traditia populara; sunt cele mai lapidare si mai incarcate de semnificatii piese din traditia muzicala romantica, devenind un simbol al renasterii culturii traditionale prin Frederic Chopin, cel care le-a preluat de la forma dansanta si le-a transformat in bijuterii clasice.

Chopin, ingerul pierdut al lui Delacroix, vrajitor al sferelor celeste, a creat mazurci pe toata durata vietii sale, ele devenind astfel marturii ale devenirii sale creative; asa cum Schubert isi plasmuia liedurile dupa simtirile sale cotidiene, tot astfel a reusit Chopin sa-si exploreze in mazurci spatiul inimii si al spiritului, prin visare, lumina, melancolie si, uneori, bucurie.

Jumatate de secol mai tarziu, Alexandr Skriabin, poetul nebun al sferelor sonore, a experimentat in genul acestei miniaturi aceleasi ganduri de inaltare, asociind culoarea cu armonia si explorand taramul simbolurilor muzicale; asa cum spunea despre el insusi, “sunt magicianul unei puternice armonii ingeresti – aroma Raiului – daruind visuri tandre si gentile omenirii”. Mazurcile sale incubeaza simboluri ale vietii si mortii, ale masculinului si femininului, ale tandretii si exilului, incifrate in armonii fluide, in continua transformare.

Pianista Andreea Butnaru va canta si va povesti despre simbolica si despre cei doi ingeri ai muzicii secolului al XIX-lea, precum si de esentele muzicale continute in genul mazurcii.

Programul recitalului va cuprinde urmatoarele piese:

Alexandr Skriabin:

Mazurka op.40/2 in Fa# – Mazurka op. 25/5 in do#

Mazurcile op.25/3 si 4 in mi si Mi

Mazurca op. 25/1 in fa

Mazurca op. 25/6 in Fa#

Mazurca op. 3/4 in Mi

Frederic Chopin:

Mazurca op. 67/4 in la – Mazurca op.24/1 in sol

Mazurca op. 68/2 in la – mazurca op 7/2 in la

Mazurca op. 68/3 in Fa

Mazurcile op. 30, nr. 1,2,3 si 4

Mazurca op. 7, nr.1 in Sib

La final, publicul va putea adresa intrebari, pe marginea temelor prezentate.

Concertul de muzica de camera este organizat in parteneriat si gazduit cu amabilitate de “Universitatea Nationala de Muzica”.

Studentii si elevii – fara mijloace materiale – pot solicita participare gratuita la acest eveniment, prin trimiterea unul mail prin care sa solicit acest lucru.

Lector Andreea Butnaru

Data 24 Octombrie 2015; Ora 17:00

Varsta Minima 12 ani

Cost 35 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari) 30 ron

Locul desfasurarii: Universitatea Nationala de Muzica, Stirbei Voda nr 33 – SALA G. ENESCU

Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

Articole similare

Toţi prietenii NexT vin la Festival Friends, un program oferit de HBO

Jovi Ene

Seară dedicată scriitorului Mo Yan şi romanului „Ţara Vinului” la Librăria Humanitas de la Cișmigiu

Jovi Ene

ȘOU BINI DI TĂT pentru FEMEI

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult