Stiri

LIM – LESS IS MORE – Lansarea internationala in cadrul Transilvania IFF

Poate filmul cu buget redus să fie pe cât de original, pe atât de interesant și de lipsit de bariere creative?

Asta a fost întrebarea-cheie ridicată de lansarea internațională a LIM – Less is More, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat.

Organizată în cadrul celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), lansarea oficială LIM – Less is More a atras atenția unui mare număr de profesioniști ai industriei de film, al căror scop comun este acela de a aprofunda tema dezvoltării proiectelor de film low-budget, într-o epocă în care folosirea limitărilor cauzate de un buget redus poate duce către evoluția creativității și forța narativă a proiectului.

Iulia Rugină (regizoare), Antoine Le Bos (LIM Artistic Director), Massimiliano Nardulli (LIM Head of Talents) și Olivier Thery-Lapiney (producător francez) au avut rolul de gazde ale evenimentului de lansare LIM – Less is More la Cluj. Pornind de la experiențele lor în domeniu, cei patru au oferit o serie de răspunsuri-cheie și perspective diferite asupra cinema-ului low-budget și evoluția acestuia în Europa.

 “LIM folosește limitările cauzate de un buget redus pentru a împinge creativitatea și puterea poveștii din dorința redobândirii unor voci, care se pot face auzite. Ne dorim să folosim puterea limitării ca un instrument de lucru într-un proces de dobândire a intensității poveștii, a sensului și forței de recâștigare a publicului spectator”, explică Antoine Le Bos, creatorul LIM – Less is More.

Ca parte a programului dedicat industriei de film din cadrul TIFF, LIM a prezentat profesioniștilor din domeniu (producători români și străini, invitați să participe la eveniment) cele 16 proiecte selecționate pentru a fi dezvoltate în prima ediție a platformei. Folosind un procedeu nou și original – un exercițiu-video denumit “Tell Me”, prin care autorii proiectelor își prezintă pe scurt proiectul, în fața unui webcam – LIM a oferit șansa unei prime întâlniri între producătorii prezenți și tinerii cineaști participanți ai LIM2017, făcând, astfel, un prim pas către posibile viitoare colaborări.

După cele 2 zile petrecute la Cluj-Napoca, grupul format din participanți, traineri și organizatori LIM, a continuat sesiunea de lucru dedicată celui de-al doilea Workshop al programului, mergând pe conceptul care stă la baza platformei – un set de 3 workshop-uri organizate în locații izolate, departe de agitația vieții urbane, menite să îi facă pe participanți să se concentreze la procesul de lucru.

Cea de-a treia etapă a programului urmează să se desfășoare în luna octombrie, în Franța. Gazda celui de-al treilea Workshop LIM va fi Le Groupe Ouest, participanții fiind așteptați să experimenteze training-ul LIM în mijlocul sălbăticiei plajelor Bretaniei.

Înconjurați permanent de cineaști-traineri și cineaști-organizatori, al căror scop comun este acela de a le oferi un program de dezvoltare de scenarii cu totul și cu totul original și unic în Europa, tinerii cineaști participanți vor face încă un pas spre o carieră viitoare în cinema-ul low-budget.

Aici găsiți mai multe fotografii din cadrul LIM – Less is More:

http://www.lim-lessismore.eu/multimedia/

Pentru a fi la curent cu desfășurarea LIM 2017 vă invităm să ne urmăriți:

Despre LIM:

LIM – Less is More este structurat în 3 etape de rezidență, în cadrul a 3 workshop-uri de câte o săptămână, organizate în trei țări europene: Workshop 1 în Regiunea Flamandă, Belgia (5-11 martie), Workshop 2 în Transilvania, România (6 – 14 iunie) și Workshop 3 în Bretania, Franța (1 – 8 octombrie). Lucrul dedicat dezvoltării de scenariu din prima ediție LIM este coordonat de 4 consultanți de scenariu cu experiență în domeniu (cu toții scenariști la rândul lor).

Susținut de Creative Europe – Programul MEDIA al Uniunii Europene, LIM, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat, e organizat de Le Groupe Ouest (Franța) și dezvoltat în parteneriat cu Control N (România), Vlaams Audiovisueel Fonds – VAF (Belgia), Krakow Festival Office – KBF (Polonia) și Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF (Romania).

Proiectul este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional* și de Centrul Național al Cinematografiei.

Asociația Culturală Control N mulțumește partenerilor media: Zile și Nopți, Cinemap, Sunete, Cinemagia, Film Reporter, Cinefan, Liternet, Blogul Lu’ Otravă, Bazavan.ro, Ziarul Metropolis, AaRC.ro – All about Romanian Cinema, Filme Cărți.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Articole similare

Teatrul Nostru pe Lipscani: Actorul din bibliotecă, pe 28 februarie

Jovi Ene

Institutul Cultural Român din Berlin susţine tinerii cineaşti români

Delia Marc

Un nou sezon de Cinema în aer liber, între 16 august și 11 septembrie, în Parcul Titan din București

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult