Stiri

IBU lanseaza Mormantul comunismului romanesc, de Alexandru Matei

Editura IBU Publishing vă invită la evenimentul de lansare a volumului Mormântul comunismului românesc, semnat de Alexandru Matei. Lansarea va avea loc în la Târgul de carte Bookland (AFI Cotroceni), sâmbătă, 16 aprilie, ora 12.00.

Alaturi de autor vor vobi: istoricul Adrian Cioroianu, poetul şi publicistul Florin Iaru şi criticul literar Costi Rogozanu.

Alexandru Matei ne invită să gândim comunismul în mod raţional şi detaşat, dar, în acelaşi timp, lucrarea sa este o critică acidă a discursului intelectual dominant în România după 1989.

„Alexandru Matei propune dezbaterii o ipoteză de lucru – şi, cred, aceasta reprezintă deja un mod meritoriu de a lua distanţă faţă de comunism. A sugera spaţiului intelectual românesc ideea că autentica eliberare de comunism nu este anticomunismul (cu atât mai straniu cu cât acesta din urmă este, din toate punctele de vedere, unul postcomunist), ci discutarea relaxată, echilibrată şi dezinhibată a comunismului – iată ceva ce încă, la noi, aduce a act temerar.“ (Adrian Cioroianu)

„Comunismul suscită, în România de astăzi, dorinţe şi interese, dincolo de care noţiunea rămâne la fel de misterioasă ca şi până acum. Cuvântul comunism rămâne, îngropat, să secrete substanţă afectivă într-o societate pe care capitalismul o obligă la funcţionare accelerată. […] Ce vreau eu? Să mă opresc şi să privesc «comunismul» până când va redeveni un cuvânt. Apoi, să încerc să înţeleg de ce e atât de greu pentru societatea românească să nu uite că, înainte de a lua vreo decizie în legătură cu comunismul, are de gândit un cuvânt. Tot în cuvinte.“

Alexandru Matei

Doctor în litere şi lector universitar, Alexandru Matei predă istoria literaturii franceze la Universitatea „Spiru Haret“, din Bucureşti. A primit Premiul Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată pentru volumul Ultimele zile din viaţa literaturii (2008). În toamna acestui an, Editura L’Harmattan din Paris îi va lansa un volum de teorie şi critică literară. A publicat eseuri, cronici şi recenzii în cele mai importante reviste culturale din ţara noastră, precum şi în reviste ştiinţifice şi volume colective din România, Franţa, Serbia şi Estonia. În 2007, a fost ales cel mai bun tânăr eseist român, în urma unei anchete iniţiate de Revista „22“.

Parteneri media: Radio România Cultural, Academia Caţavencu, criticatac.ro, liternet.ro.

Articole similare

Carte-eveniment: „A fost odată la Hollywood“, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, acum în librării

Jovi Ene

Dan Chisu, publicat in colectia Strada Fictiunii

Jovi Ene

Astra Film Festival, o vedere de ansamblu a ediției din 2019: 4 secțiuni competiționale și 12 programe tematice

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult