Stiri

IBU lanseaza Armata Salvarii, de Abdellah Taïa

Editura IBU va invita luni, 14 februarie, la ora 18:00, in Art Jazz Club din Bucuresti (B-dul Nicolae Balcescu 23 A – subsolul Galeriilor Orizont), unde va avea loc lansarea volumului Armata Salvarii, de Abdellah Taïa.
Invitati: Cristina Bazavan, redactor-sef TABU, Florin Buhuceanu, presedintele Asociatiei ACCEPT si Alexandru Matei, eseist si critic literar.

Romanul autobiografic semnat de scriitorul marocan Abdellah Taïa este o marturie curajoasa si emotionanta despre descoperirea propriei identitati, intr-o societate islamica traditionala.

Abdellah Taïa este singurul scriitor arab care a avut curajul sa-si declare public homosexualitatea. In 2010, a castigat prestigiosul Premiu Flore.

Armata Salvarii este prima lui carte tradusa in limba romana si face parte din colectia de fictiune Zohra a Editurii IBU.

Romanul a aparut cu sprijinul Ambasadei Frantei la Bucuresti.

Parteneri: TABU, Radio Romania Cultural, Asociatia ACCEPT, Art Jazz Club.

În universul familial călduros şi senzual în care s-a născut Abdellah Taïa, copiii ştiu totul despre partidele de amor ale părinţilor. Din pudoare, nu vorbesc despre asta niciodată.

Aflat într-o călătorie la Tanger cu fratele mai mare, adolescentului îi este revelată natura dorinţei sale sexuale. Face o pasiune pentru fratele pe care îl venerează şi cade pradă disperării când acesta, îndrăgostit de o femeie, îl părăseşte.

Ajunge la Geneva, cu o bursă de studii. După ce visase atâta vreme la Europa, descoperă singurătatea, departe de ai săi. Îi este foarte greu să scape de imaginea de obiect sexual cu care este perceput de cei pe care îi întâlneşte.

Abdellah Taïa

Abdellah Taïa este primul scriitor marocan şi arab care şi-a declarat public homosexualitatea.

A copilărit într-un cartier sărac din Salé, într-o familie cu opt copii. A studiat literatura la Universitatea din Rabat. Acolo şi-a întâlnit prima dragoste, un profesor elveţian. L-a urmat la Geneva, unde primise o bursă de studii. Din 1999, trăieşte la Paris. Şi-a pregătit doctoratul la Sorbona.

Editura Seuil din Franţa i-a publicat cinci cărţi, printre care şi Armata Salvării – 2006, Une mélancolie arabe (O melancolie arabă) -2008 şi Lettres à un jeune marocain (Scrisori către un tânăr marocan) – 2009. A primit prestigiosul Premiu Flore, în 2010, pentru ultimul său volum publicat, Le Jour du Roi (Ziua regelui). Scrie articole în presa marocană, franceză şi canadiană (Libération, Le Monde, Match du Monde, Transfuge).

Armata Salvării este prima lui carte tradusă în limba română.

„Romanul lui Abdellah Taïa este, înainte de toate, o poveste scrisă cu căldură, cu încredere şi cu aplomb despre experienţele formării prin care – formal, desigur – am trecut cu toţii. Nimic din ceea ce înseamnă experienţă sexuală nu lasă aşchii de vulgaritate. Totul apare firesc, de un firesc însă miraculos, de care naratorul pare să se mire primul, chemându-şi cititorii alături.“

Alexandru Matei

„În mintea mea, realitatea familiei noastre are un foarte pregnant iz sexual, e ca şi cum am fi fost cu toţii parteneri unii pentru alţii, ne amestecam fără încetare şi fără să ne simţim vinovaţi în vreun fel. Sexul nu trebuie să fie niciodată ceva de care să te temi, indiferent cu cine îl faci. Prin felul în care şi-a trăit viaţa, prin plăcerile şi gusturile ei, mama a fost cea care mi-a dat această lecţie pe care n-am s-o uit şi pe care încerc, câteodată cu naivitate, să o pun în practică.“

Abdellah Taïa

Articole similare

Ultima aparitie la Editura Herald: Evanghelia lui Nicodim

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (8 – 14 aprilie 2019)

Jovi Ene

Editura Litera continuă seria cărților – mărturie, de laureata Premiului Nobel pentru Literatură 2015, Svetlana Aleksievici

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult