Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (18 – 24 martie 2019)

Știrile săptămânii: Blestemul s-a rupt: Omul care l-a ucis pe Don Quijote, de Terry Gilliam, intră în cinematografe; Operele celor mai mari pictori ai lumii pot fi văzute la Grand Cinema & More în cadrul seriei de documentare “Colecția de artă”; Robert Redford se retrage, Paul Schrader revine – pe ecranele American Independent Film Festival; “Moromeții 2”, marele câștigător la Premiile Gopo 2019; Grand Cinema & More organizează cel mai mare concurs dedicat iubitorilor de film.

Blestemul s-a rupt: Omul care l-a ucis pe Don Quijote, de Terry Gilliam, intră în cinematografe

Considerat un proiect blestemat, unul dintre cele mai așteptate filme din istoria cinematografiei, The Man Who Killed Don Quixote/Omul care l-a ucis pe Don Quijote, cu Adam Driver cap de afiș, va avea premiera națională în 29 martie.

Producția a durat aproape 30 de ani din cauza unor probleme financiare, tehnice și legate de actorii din rolurile principale, obligându-l pe Terry Gilliam să trăiască o adevărată odisee.

Omul care l-a ucis pe Don Quijote a fost văzut prima oară la TIFF, anul trecut, iar în 27 martie va avea avanpremiera la Cinema Muzeul Țăranului.

Poveste clasică în care fantezia și aventura se iau la întrecere în cadre picturale acompaniate de comic de situație și de caracter, Omul care l-a ucis pe Don Quijote își are punctul de pornire în romanul lui Cervantes.

Filmat în mai multe locuri exotice din Spania, Portugalia și Insulele Canare – lungmetrajul îl prezintă pe Toby (Adam Driver), un publicitar sarcastic, prins subit în fanteziile unui bătrân cizmar spaniol care se crede Don Quijote (Jonathan Pryce). De-a lungul aventurilor suprarealiste și deosebit de comice pe care ajung să le trăiască împreună, Toby începe să nu mai distingă între vis și realitate. Totuși, va fi nevoit să-și asume efectele tragice pe care un film regizat de el în tinerețe le-a avut asupra unui sătuc spaniol.

„Don Quijote e un visător, un idealist și un romantic care se încăpățânează să nu accepte limitările realității, care mărșăluiește indiferent de obstacole, așa cum am făcut și noi. A durat atât de mult încât ideea că am chiar terminat filmările mi se pare suprarealistă”, spunea Gilliam într-un mesaj public.

Alături de Adam Driver și de Jonathan Pryce, îi veți putea vedea pe Joana Ribeiro, Olga Kurylenko, Stellan Skarsgard.

Trailer : bit.ly/QuijoteRO

Terry Gilliam, considerat unul dintre cei mai îndrăzneți regizori ai timpurilor noastre este apreciat la nivel internațional pentru producții ca: Monty Python and The Holy Grail, Brazil, The Fisher King, Twelve Monkeys, Fear and Loathing in Las Vegas, The Imaginarium of Doctor Parnassus.

The Man Who Killed Don Quijote/ Omul care l-a ucis pe Don Quijote este distribuit de Transilvania Film.


Operele celor mai mari pictori ai lumii pot fi văzute la Grand Cinema & More în cadrul seriei de documentare “Colecția de artă”

Grand Cinema & More demarează un proiect unic în România, în cadrul căruia iubitorii de artă vor putea vedea pe ecranele de cinema operele celor mai mari artiști ai lumii, într-un tur privat al muzeelor care le găzduiesc, în cadrul seriei de documentare „Colecția de Artă”.

Astfel, în perioada 1-12 aprilie, pasionații de artă vor putea urmări patru documentare de excepție, subtitrate în limba română, despre Rembrandt, Van Gogh, Michelangelo și Leonardo da Vinci. Pentru cei care vin în grupuri să vizioneze documentarele din cadrul Colecției de artă, Grand Cinema & More a pregătit o promoție: la patru bilete cumpărate pentru un film, primesc unul gratuit la același film.

Seria documentarelor va fi deschisă de producția Van Gogh: A New Way of Seeing”. Documentarul care s-a bucurat de o apreciere deosebită în rândul criticilor este semnat de regizorul David Bickerstaff și prezintă operele iconice ale lui Van Gogh într-o lumină nouă, neexplorată până acum, aducând în prim plan interviuri exclusive cu echipa de curatori de la Muzeul Van Gogh. Proiecția poate fi urmărită pe 1 și pe 12 aprilie, începând cu ora 11:00. 

Un alt documentar de excepție care va putea fi urmărit la Grand Cinema & More este „Rembrandt from the National Gallery, London and Rijksmuseum, Amsterdam”. Având acces exclusiv în ambele galerii, filmul documentează expozițiile de reper, aducând în prim plan și povestea vieții lui Rembrandt cu accent pe ultimii săi ani de viață, considerați de critici ca fiind cei mai creativi ani ai artistului. Documentarul va fi difuzat pe 2 și 9 aprilie, începând cu ora 11:00.

Cel de-al treilea titlu al seriei este  „Michelangelo – Love and Death”. Urmărind parcursul celor 89 de ani de artă, documentarul dedicat lui Michelangelo face o călătorie prin marile capele și muzee din Florența, Roma și Vatican, pentru a explora măreția lucrărilor sale. „Michelangelo – Love and Death” va rula în cinematograf pe 4 și 8 martie, de la ora 11:00, iar pe 9 aprilie, de la ora 20:00.

„Leonardo from the National Gallery, London” este titlul documentarului care surprinde entuziasmul deschiderii la Galeria Națională din Londra a celei mai mari colecții de picturi semnate de Leonardo da Vinci. Pe lângă emoția momentului, filmul oferă o explorare fascinantă a marilor lucrări ale artistului, explicate de curatori, restauratori și invitați speciali. „Leonardo from the National Gallery, London” va fi difuzat pe 2 aprilie de la ora 20:00, iar pe 5 și 11 aprilie de la ora 11:00.

Toate documentarele sunt subtitrate în limba română. Biletele pentru proiecțiile de zi costă 18 lei sau 23 de lei, în funcție de categoria aleasă, iar cele programate la ora 20:00 costă 40 sau 45 de lei. Programul complet al seriei de documentare “Colecția de artă” este disponibil pe site-ul grandentertainment.ro.

Seria de documentare “Colecția de artă” este sprijinită de Uniunea Artiștilor Plastici din România, care a anunțat că se va implica activ în promovarea proiectului în rândul comunității artiștilor români.


Robert Redford se retrage, Paul Schrader revine – pe ecranele American Independent Film Festival

Paul Schrader, David Lowery și Kent Jones sunt trei dintre regizorii ale căror filme vor fi proiectate în premieră în România în cadrul American Independent Film Festival. Ediția a 3-a a festivalului va avea loc între 12 și 18 aprilie, la Cinema PRO și Cinema Muzeul Țăranului din București, iar biletele vor fi disponibile în curând pe eventbook.ro și în rețeaua Eventbook.

Robert Redford, Cassey Affleck, Tom Waits și Danny Glover sunt doar câțiva din actorii de pe afișul comediei biografice The Old Man and the Gun, în regia lui David Lowery, care va putea fi văzută în premieră în cadrul festivalului. Inspirat dintr-un caz real, filmul îl are în centru pe Forrest Tucker (R. Redford), care la 70 de ani reușește o evadare spectaculoasă din închisoarea San Quentin, comițând jafuri care amețesc autoritățile și încântă publicul. Când nu e singur, Forrest jefuiește alături de gașca sa de răufăcători formată din Teddy (D. Glover) și Waller (T. Waits). În urmărirea lui Tucker sunt angrenați detectivul John Hunt (C. Affleck), care devine fascinat de devotamentul și amprenta personală a lui Tucker asupra jafurilor și Jewel (Sissy Spacek) care-l iubește în ciuda tuturor celor comise.

Robert Redford și-a anunțat retragerea din actorie, odată cu rolul din acest film, la vârsta de 82 de ani. Pe pelicula de 16 mm pe care este filmat The Old Man and the Gun, Redford își dezlănțuie forțele unei cariere marcate de șarm și naturalețe, alături de Sissy Spacek, în dialoguri „pline de magie” (Roger Ebert). David Lowery este cunoscut pentru filme ca Ain’t Them Bodies Saints (2013) sau A Ghost Story (2017), The Old Man and the Gun aducând o schimbare de ton în abordarea sa. Este genul acela de film care oferă o replica frazei: „Nu se mai fac filme ca pe vremuri”.

Nominalizat anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun scenariu original, First Reformed marchează revenirea spectaculoasă a unuia dintre autorii esențiali ai cinema-ului american – Paul Schrader. După filme care au marcat istoria cinema-ului ca Taxi Driver (1976) sau Raging Bull (1980), ambele scrise de Schrader și regizate de Scorsese, First Reformed îl aduce pe marele ecran pe Ethan Hawke în rolul preotului Toller, cu o interpretare considerată „revelația anului” (The New York Times).

Toller, un fost soldat torturat de pierderea fiului său, este pastorul unei biserici mici. Personajul lui Hawke trece printr-o criză spirituală adâncită de apariția în viața sa a unui cuplu – Mary și soțul ei, Michael, activist de mediu radical. Consumat de gândurile că lumea este distrusă de marile afaceri și descoperind complicitatea bisericii alături de corporații lipsite de scrupule, Toller pornește într-o aventură periculoasă în speranța că va putea să își recapete credința și scopul misiunii sale – să repare răul făcut atâtor oameni.

Decizia regizorului de a scrie și regiza First Reformed a fost inspirată de vizionarea filmului Ida, de Pawel Pawlikowski. „Când l-am întâlnit pe Pawel, mi-am zis: poate e momentul să faci acel film pe care ai jurat că nu o să-l faci vreodată (…)” spunea Paul Schrader pentru Variety. Filmul „amintește de Dreyer și Bresson (Diary of a Country Priest), dar și de Ingmar Bergman (Winter Light)” spune The New Yorker, și în mod intenționat „face trimitere la monumentala operă anterioară, Taxi Driver, atât prin paticularitățile de scenariu”, cât și prin cele tematice, notează The Guardian. First Reformed a avut premiera mondială în competiția oficială a Festivalului de la Veneția, în 2018.

American Independent Film Festival va prezenta în premieră în România și primul lungmetraj de ficțiune regizat de Kent Jones, critic de film și directorul Festivalului de Film de la New York, unul din invitații speciali care ne-au vizitat în 2018, la București. Produs de Martin Scorsese, Diane a primit anul trecut cea mai importantă distincție a Festivalului de la Tribeca – premiul pentru Cel mai bun film – dar și premiile pentru scenariu și imagine. Diane (Mary Kay Place) trăiește singură în Massachusetts, și după o viață în care i-a pus întotdeauna pe ceilalți pe primul loc, se vede nevoită să-și analizeze propria identitate și să se confrunte cu amintiri pe care mai degrabă ar vrea să le uite.

„De când eram mic, voiam să fac un film despre lumea mătușilor, a unchilor și a verișorilor mei” declara Kent Jones pentru Variety, la câștigarea Marelui Premiu la Tribeca. Mary Kay Place oferă o interpretare puternică și subtilă în rolul Dianei, fiind susținută de rolurile puternice ale lui Estelle Parsons, Andrea Martin, Deirdre O’Connell și Jake Lacy. 

Programul proiecțiilor și noutățile despre filmele și evenimentele din festival vor fi actualizate pe siteul filmedefestival.ro, pe pagina de Facebook American Independent Film Festival și Instagram (@AmericanIndependentFilmFest). Biletele vor fi disponibile în curând pe Eventbook.ro și în rețeaua Eventbook.


📷 Miluta Flueras ↠ http://fb.com/miluta7

“Moromeții 2”, marele câștigător la Premiile Gopo 2019

Marți, 19 martie, la Teatrul Național din București, a avut loc cea de-a 13-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment al cinematografiei românești. Peste 1.000 de invitați au participat aseară la evenimentul care celebrează succesele din cinematografia română.

Gala, găzduită pentru al patrulea an consecutiv de actorul Alex Bogdan, a fost transmisă în direct pe Film Now, iar o înregistrare va fi difuzată în această seară, de la ora 24.00, pe Digi 24.

Momente inedite, amuzante și pline de emoție au încântat spectatorii, printre acestea regăsindu-se deja tradiționalele parodii realizate de Alex Bogdan, precum și intervențiile artistice oferite de trupa Irina Sârbu & band, Ana Udroiu și Kana Jambe.

Stere Gulea, Emilia Popescu, Horațiu Mălăele, Tora Vasilescu, Valentin Teodosiu, Ileana Popovici, Gheorghe Visu, Nae Caranfil, Adina Pintilie, Cornel Ilie, Monica Bârlădeanu, Monica Davidescu, Carmen Tănase, Kristina Cepraga, Toma Cuzin, Monica Bârlădeanu, Cătălina Grama și Paul Ipate sunt doar cîțiva dintre invitații care au pășit pe covorul roșu, ale căror gazde au fost Ilona Brezoianu și Răzvan Alexe (Krem).

“Moromeții 2”, filmul cu cele mai multe nominalizări la Premiile Gopo 2019, și-a adjudecat nouă trofee: Cel mai bun film, Cea mai bună imagine (Vivi Drăgan Vasile), Cel mai bun montaj (Dana Bunescu și Alexandra Gulea), Cel mai bun sunet (Dana Bunescu, Cristinel Șirli, Constantin Fleancu), Cele mai bune decoruri (Cristian Niculescu), Cele mai bune costume (Dana Păpăruz), premiu oferit de Cellini România, Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură (Dana Roșeanu, Iulia Roșeanu, Domnica Bodogan), acordat de MAC Cosmetics, și Tânără Speranță (Iosif Paștina). De asemenea, Premiul Publicul acordat producțiilor autohtone cu cel mai mare succes la box-office în 2018, a fost anul acesta adjudecat de “Moromeții 2”, în regia lui Stere Gulea.

“Pororoca”, filmul lui Constantin Popescu, a câștigat 3 trofee Gopo: Cel mai bun regizor, premiu oferit de Banca Transilvania, Cel mai bun actor într-un rol principal (Bogdan Dumitrache), acordat de MOL România, și Cea mai bună actriță într-un rol secundar (Iulia Lumânare).

“Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” a câștigat trofeul Gopo pentru Cel mai bun scenariu (Radu Jude), oferit de Dacin Sara, și premiul pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar (Alexandru Dabija).

Cosmina Stratan (Dragoste 1. Câine) a câștigat premiul pentru Cea mai bună actriță într-un rol principal, oferit de Aqua Carpatica, în timp ce trofeul pentru Cea mai bună muzică originală a fost adjudecat de Massimiliano Nardulli pentru “Charleston”. “Soldații. Poveste din Ferentari”, în regia Ivanei Mladenovic, a câștigat trofeul pentru Cel mai bun film de debut.

“Caisă”, în regia lui Alexandru Mavrodineanu, a câștigat premiul pentru Cel mai bun film documentar, iar “Cadoul de Crăciun” (Bogdan Mureșanu) a fost desemnat drept Cel mai bun scurtmetraj.

La categoria Cel mai bun film european, voturile profesioniștilor din cinematografie și ale criticilor de film au mers către The Killing of a Sacred Deer / Uciderea cerbului sacru (r. Yorgos Lanthimos).

Momente memorabile pe covorul roșu, dar și în cadrul Galei, au fost prilejuite de actorii Ileana Stana Ionescu, omagiată cu Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră, oferit de Apa Nova București, Constantin Dinulescu, căruia i-a fost acordat Premiul pentru Întreaga Activitate, și Dan Chișu, care a primit un premiu special pentru susținerea și încurajarea producției de film independent. De asemenea, un premiu special i-a fost oferit și maestrului de lumini Ion Nica.


Grand Cinema & More organizează cel mai mare concurs dedicat iubitorilor de film

Grand Cinema & More dă startul Unlimited Movie Contest, cea mai mare competiție dedicată iubitorilor de film. Concursul va avea loc joi, 11 aprilie, începând cu ora 19:30, la Grand Cinema & More, din Băneasa Shopping City.

Cei care doresc să se înscrie în competiție sunt invitați să se înregistreze până pe 10 aprilie, pe pagina de concurs https://www.grandentertainment.ro/unlimitedmoviecontest și să răspundă corect la 4 din 5 întrebări. În etapa finală a concursului vor ajunge doar cei care au trecut acest test.

Pe 11 aprilie, marea competiție va avea loc la Grand Cinema & More. Participanții vor trebui să demonstreze că iubesc filmele, răspunzând la toate cele 50 de întrebări. Marele câștigător va fi desemnat concurentul care a răspuns corect la cele mai multe întrebări, în cel mai scurt timp. El va intra în posesia unui abonament Grand Unlimited, care îi va permite să vadă la cinema, în fiecare zi, oricâte filme dorește. În plus, va avea ocazia să organizeze o petrecere în zona VIP Grand Studios, alături de 10 prieteni. Câte un abonament Grand Unlimited, valabil un an, vor primi și următorii 7 clasați. Toți participanții la concursul Unlimited Movie Contest vor primi la final vouchere constând în invitații la film sau meniuri de popcorn și suc.

Grand Cinema & More susține pasiunea pentru filme, prin abonamentul Grand Unlimited, care permite acces nelimitat la filmele din program, contra sumei de 49 de lei lunar sau 588 de lei anual. În baza abonamentului, în fiecare zi, titularul poate beneficia de acces la toate filmele din programul cinematografului, indiferent de formatul în care rulează – 2D, 3D sau în format de sunet Dolby Atmos, dublat sau subtitrat – chiar și la premiere.

„Cu toții avem acel prieten care spune fraze sau glume din filme pe care doar el le înțelege. Este acel prieten care știe că în 1984 s-a lansat primul Terminator sau toate nominalizările la Oscar. De când am lansat Grand Unlimited, ne intersectăm din ce în ce mai mult cu adevărații cinefili. Astfel că ideea unei competiții a venit cât se poate de firesc. Ne dorim o sală plină cu iubitori de filme, garantăm distracție și secvențe care au făcut istorie”, a declarat Simona Manea, Entertainment Business Unit Marketing Director.

Regulamentul competiției este disponibil pe site-ul grandentertainment.ro.

Articole similare

Listele scurte la nominalizări la Premiul Cartea de poezie a anului 2020

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (1 – 7 ianuarie 2018)

Jovi Ene

Concurs: Câștigă cartea ”Cavalerul celor șapte regate”, de George R. R. Martin, oferită de Editura Nemira! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult