Stiri

Festivalul Filmului Francofon. Secțiunea Africa

aff-Special-Africa-micFestivalul Filmului Francofon. Secțiunea Africa
14 – 17 martie
Cinematograful Victoria (Cluj Napoca)

Clujul și a sa cetățeană norocoasă într-ale cinematografiei salută cu plăcere o nouă inițiativă marca Institut Français de Roumanie: Festivalul Filmului Francofon (pe scurt, FFF) – secțiunea AFRICA.

Nu de mult semnalam prezența FFF în agenda personală și profesională; o ediție FFF care mi-a adus sub priviri și în suflet, printre altele, Un monstru la Paris (2011), în opinia-mi o capodoperă a animației franceze. De data aceasta, în secțiunea dedicată filmelor cu regizori și/sau actori de proveniență africană, festivalul își propune să ne încânte cu nu mai puțin de 15 filme, care vor fi prezentate pe parcursul a 4 zile la cinematograful Victoria.

Cele 15 filme vor include 3 documentare (printre care și o foarte inedită coproducție Congo-România: Tsofa, 2012 – acesta descrie aventurile a 34 de tineri negri care s-au angajat ca șoferi în București și felul în care visele lor s-au transformat într-un coșmar), precum și 3 filme din retrospectiva Raoul Peck, renumitul regizor haitian care a abordat, în creațiile sale, subiecte sensibile precum puterea banului, dictatura sau genocidul din Rwanda. Printre ele se regăsește Moloch Tropical, ultimul său film, este realizat în 2010 și prezintă viața dictatorului Aristide.

Personal, sunt mai mult decât entuziasmată de perspectiva acestui festival. În primul rând, fiindcă oferă posibilitatea întâlnirii cu unii oameni de seamă implicați în proiect, fie că sunt regizori, scenariști sau cineaști – întotdeauna consider sesiunile de Q&A mai mult decât instructive. Apoi, firește, este vorba despre inedit: nu mi se oferă mereu ocazia de a participa la un festival atât de complex precum acesta, cu tematică diversă și foarte greu accesibilă publicului român.

Mulțumesc, așadar, IFR și Clujului pentru oportunitate, și abia aștept să pot viziona măcar jumatate dintre filmele festivalului!

Informații pe larg, în broșura festivalui, pe care o puteți descărca de pe blogul nostru.

Articole similare

Povestea unui personaj 11: Cristian Nedelcu și un personaj surpriză

Jovi Ene

Anim’est 2011 se pregăteşte de start!

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (19 – 25 decembrie 2016)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult