Editorial

Top 10 cele mai bune filme văzute în 2019 de Dan Romașcanu (plus 3 filme de evitat)

A venit ora bilanțurilor unui an bogat în evenimente. Anul cinematografic a fost plin și rodnic pentru mine cu peste 150 de filme vizionate, multe dintre ele interesante, frumoase cinematografic, intrigante ca subiecte, incitante ca idei. Voi împărtăși numele a zece dintre cele care mi-au plăcut cel mai mult și a trei care mi-au displăcut destul pentru a mi le aminti la sfârșitul anului.

Top 10 – Filme Bune

1. Parasite (2019) – regizor Joon-ho Bong. Filmul regizorului corean premiat cu Palme d’Or la Cannes este o lucrare cinematografică profundă și complexă, care nu ezită să pună întrebări dureroase despre diferențele uriașe dintre clasele sociale și prejudecățile profunde care le împart în lumea de azi, dar o face într-un mod elegant și expresiv, cu imagini și personaje care au șansa de a rămâne în memoria spectatorilor o lungă perioadă de timp, determinându-i să reflecte, dar și implicându-i într-o poveste captivantă.

2. Exhibition on Screen – David Hockney at the Royal Academy of Arts (2017) – realizat de Phil Grabsky. Documentarul de artă al anului. Alegând să se concentreze pe două expoziții cu o temă bine definită ca genuri artistice (una de peisaje, cealaltă a portretelor), Grabsky ne oferă în acest documentar nu numai posibilitatea de a vedea lucrările în condiții vizuale perfecte, fără mulțime, fără eforturi fizice sau financiare, dar și o abordare critică aprofundată a unei etape în evoluția unuia dintre artiștii contemporani de frunte ai Regatului Unit și ai lumii, aflat încă în formă fizică și creativă deplină, mai bine de jumătate de secol de la început din cariera sa de pictor.

3. Joker (2019) – regia Todd Philips. „Joker” nu numai că redesenează harta și imaginea mega-orașului Gotham, ci o ancorează într-o lume întunecată și violentă care ne amintește cu durere de lumea noastră și de evenimentele contemporane din jurul nostru. Personajul Joker creat de Joaquin Phoenix este o victimă care devine un criminal periculos, iar filmul este un studiu al unei minți vicioase și o călătorie către rădăcinile revoltei sale violente. Cred că acest rol fantastic va deveni o referință și va fi studiat în școlile de actorie la multe decenii de acum încolo. Nu-mi amintesc să fi văzut un studiu atât de complex al unei personalități dezorientate, a unei victime devenite ucigaș, a spiralei personale descendente către iad în paralel cu ascensiunea socială în ochii unora dintre persoanele din jur.

4. Motherless Brooklyn (2019) – regia Edward Norton. „Motherless Brooklyn” este un film care reușește să convingă prin măiestria reconstituirii atmosferei Brooklyn-ului de acum 60 de ani, prin emoția creată de relațiile care se stabilesc între personaje și prin empatia pentru cei diferiți de normele vremurilor.

5. Portrait de la jeune fille en feu (2019) – regia Celine Sciamma. Un film realizat aproape exclusiv de femei despre femei. Dacă cineva este șocat de acest concept al unui film exclusiv feminin, ar trebui să se gândească la nenumăratele filme de război sau de acțiune sau la westernuri în care eroii sunt exclusiv sau aproape exclusiv bărbați. „Portrait de la jeune fille en feu” este, de asemenea, un răspuns contemporan la misoginia care domină o parte din istoria cinematografiei. Dar în primul rând este un film frumos, cu mesaje expresive și importante.

6. Les Amants du Pont Neuf (1991) – regia Leos Carax. O perlă din 1991, descoperită de mine în acest an. Stilul cinematografic al lui Carax în acest film (și în câteva alte filme ale sale) aparține unei tendințe numite „Cinema du look”, popular în anii 80, care poate fi descris ca o reacție post-Nouvelle Vague. Personajele sunt alese cu predilecție din periferia societății, sunt vagabonzi, prostituate, eșecuri sociale sau criminali, în timp ce imaginile sunt filmate în stilul estetic rezervat filmelor care descriu clasele sociale mai norocoase (filmele lui Claude Lelouch, de exemplu) . Rezultatele sunt spectaculoase în acest film, în care exuberanța sărbătorilor oficiale rezonează cu emoțiile amanților, unde Parisul cu gunoi și sărăcie pare să se armonizeze cu Parisul turiștilor. Denis Lavant și Juliette Binoche creează două dintre cele mai bune roluri ale carierelor lor, sunt sinceri, vulnerabili și autentici, doi îndrăgostiți loviți de nenorocirile vieții, care își găsesc un sprijin reciproc, evitând căderea în prăpastie. Recomand cu încredere acest film, personal mi-a plăcut enorm.

7. Sans toit ni loi (1985) – regia Agnes Varda. Regizoarea franceza ne-a parasit in acest an, si coincidenta a facut ca multe dintre filmele ei sa fie proiectate la cinemateca locala in cadrul unei retrospective. Intre toate m-a impresionat „Sans toit ni loi” un film de o sensibilitate vibrantă, în care tehnicile cinematografice ale Noului Val Francez se întâlnesc la cel mai înalt nivel cu acuitatea socială a neorealismului italian.

8. Golda (2019) – realizat de Sagi Burnstein, Udi Nir și Shani Roznes. Documentarul anului. Percepția istorică lăsată în urmă de Golda Meir este foarte diferită în Israel și în Diaspora evreiască. Eroină pentru unii, politician controversat pentru alții. Cred că și filmul care a rezultat va fi perceput diferit în Israel și în afara țării.

9. Dronningen (Queen of Hearts, 2019) – regia May el-Toukhy. Este aproape incredibil că acesta este doar al doilea film al regizoarei daneze May el-Toukhy. Este un film ‘de familie’, bine scris, inteligent construit, frumos filmat și impecabil jucat.

10. La promesse de l’aube (2017) – regia Eric Barbier. Mărturisesc că am avut așteptări mari și câteva emoții înainte de a vedea „La promesse de l’aube”. Romain Gary a fost împreună cu Boris Vian, scriitorul francez preferat din adolescența mea, iar „La promesse de l’aube” a fost una dintre cărțile mele îndrăgite însoțită de „L’ecume des jours” de Vian. Noua versiune a filmului (a doua adaptare pentru ecran) regizată de Eric Barbier a corespuns pe deplin așteptărilor mele.


Top 3 – Filme de evitat

1. The Man from U.N.C.L.E. (2015) – regia Guy Ritchie. Regizorul și co-scenaristul Guy Ritchie pare să fi încercat să combine prea multe genuri fără a reuși să facă o treabă bună în niciunul dintre ele. Scenele de acțiune sunt destul de insipide, cu excepția cursei pe mare aproape de sfârșitul filmului, unde ecranele despărțite funcționează foarte bine. Intriga de spionaj a la Le Carre este confuză. Glumele și scenele de comedie provoacă rar și cu dificultate un zâmbet. Linia romantică este atrofiată de jocul plat al actorilor.

2. Sauver ou perir (2018) – regia Frederic Tellier. Fără îndoială, „Sauver ou perir” pornește de la cele mai bune intenții. Din păcate, în cinematografie, intențiile bune nu rezultă întotdeauna în filme bune. Filmul regizorului Frédéric Tellier nu reușește să depășească nivelul unei docudrame mediocre.

3. Pompeii (2014) – regia Paul W. S. Anderson. Povestea filmului este, desigur, un dezastru natural celebru din cărțile de istorie, în timp ce povestea care a fost imaginată este tipică pentru mega-producțiile istorice de la mijlocul secolului XX, plus câteva melodrame la Titanic. “. Prea târziu și prea convențional pentru a doua decadă a secolului XXI. Cu toate acestea, catastrofa rămâne pe ecran, filmul în sine nu este un dezastru, mai degrabă ca la limita divertismentului acceptabil.

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Fragment: ”Apocalipsis”, de Adrian G. Romila

Jovi Ene

Festivalul Filmului Evreiesc Bucuresti-Conferinta de presa – 16 iunie 2011

Delia Marc

Semnal TV filme: weekend 7-9 ianuarie 2011

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult