Filme Filme europene

Criză familială: Dronningen (2019)

Dronningen (2019) – Queen of Hearts
Regia: May el-Toukhy
Distribuția: Trine Dyrholm, Gustav Lindh, Magnus Krepper

Este anul filmelor de familie, sau al filmelor despre familii. Filme bune. Familia care se află în centrul filmului danez ‘Dronningen’ sau ‘Queen of Hearts’, câștigător al premiului publicului la festivalul de la Sundance, seamănă din multe puncte de vedere cu una dintre cele două familii din filmul corean ‘Parasite’ care a cules Palme d’Or la Cannes. Este o familie înstărită care trăiește într-o vila luxoasă, înconjurată de o vegetație bogată care va juca un rol în poveste și în atmosfera filmului. În vila cu etaj proiectată și mobilată după toate regulile design-ului scandinav trăiește o viață aparent fericită și liniștită familia medicului Peter și a soției sale Anne, avocată specializată în cazuri de infracțiune și abuzuri asupra adolescenților, împreună cu două fete gemene care trăiesc o copilărie presărată de lecții de călărie și lecturi din Lewis Carroll. Echilibrul vieții de familie va fi tulburat de apariția elementului perturbator – în acest film este vorba despre Gustav, fiul din prima căsătorie al lui Peter, un tânăr abia ieșit din adolescență, cu ceva probleme și resentimente pentru ieșirea timpurie a tatălui din viața sa.

Mă voi abține din a relata mai mult din povestea filmului, deoarece acțiunea evoluează gradat, cu multe surprize și în ceea ce se întâmplă, și mai ales în psihologia personajelor. Ca și în cazul lui Parasite vom avea probleme în a încerca să încadrăm acest film într-un gen cinematografic. Este o dramă de familie combinată cu o poveste despre ieșirea din adolescență, o intrigă de dragoste și pasiune cu tente erotice extreme, un comentariu social puternic referitori la aparențele vieții burgheze în epoca corectitudinilor politice și a aparentei protecții a tinerilor cu probleme, și un thriller psihologic. Totul este filmat impecabil, într-un decor elegant și aseptic înconjurat de o natură veșnic pitorească. Estetica cinematografică face ca sorditatea unora dintre relațiile și faptele la care suntem martori să apară și mai contrastantă. Filmul pare a continua în secolul 21 temele unora dintre filmele lui Ingmar Bergman, cu o franchețe și brutalitate care mi-au amintit de Michael Haneke.

Este aproape incredibil că regizoarea May el-Toukhy se află doar la al doilea film al său. ‘Queen of Hearts’ (la care este și co-scenaristă) este un film bine scris, excelent construit, frumos filmat și impecabil jucat. Un film care se adaugă recomandărilor mele într-un sezon cinematografic binecuvântat cu multe filme interesante, care pun la încercare mințile și inimile amatorilor de cinematograf de calitate.

Nota: 9/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Un thriller istoric în lumea cărților: „Leii de pe Fifth Avenue”, de Fiona Davis

Dan Romascanu

Scenaristul sau regizorul ar fi trebuit să îndrăznească mai multe: The Strays (Netflix, 2023)

Dan Romascanu

The Other Man (2008)

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult